MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Кратка историја византијске естетике
  Dodaj u listu želja - Wish List
  Унутар западног академског круга дуго година је владала античко-винкелмановска естетичка парадигма у оквиру које византијској уметничкој традицији и естетичкој мисли није придавана дужна пажња.

  Међутим, с продубљивањем и проширивањем предмета естетике, током XX века отпочело је превредновање значаја средњовековног периода у историји културе, што је за последицу имало и то да је постепено почео да се схвата значај византијске филозофије уметности и естетичке културе.

  Један од најзначајнијих научника на пољу проучавања овог поглавља историје светске културе јесте руски естетичар, културолог, историчар уметности и директор Института за филозофију Руске академије наука Виктор Васиљевич Бичков, аутор већег броја запажених монографија посвећених хришћанској и византијској естетици.

  Бичков у овој књизи темељно и прегледно приказује развој естетичких представа током хи-љадугодишње историје Византије. Преглед почиње од ранохришћанског периода када је започело формирање основних идеја и принципа аутентичне византијске естетике, и наставља рановизантијским периодом од ИВ до ВИИ века, који се сматра “златним добом” византијске естетичке мисли, током кога ће се формирати основна схватања, концепције и вредновања уметности. За њим следи раздобље иконоборства у коме је детаљно и свестрано разрађена теорија култне слике, иконе, да би од друге половине ИX до доласка крсташа у XИИ веку, у раздобљу класичног византизма дошло до стабилизације уметничко-естетичке културе и естетичке свести с наглашеном тенденцијом ка рестаурацији и идеализацији позноантичких и рановизантијских мотива. Последњи векови Византије чине период супротстављања црквено-исихастичког и хеленистичког правца у култури, што ће резултирати последњим и најјачим блеском византијске духовности, естетичке свести и ликовног стваралаштва. Сваки од ових периода је у књизи детаљно разрађен, представљене су најзначајније естетичке теорије и тенденције и њихов развој, а посебно поглавље посвећено је питањима литургијске естетике.

  Поред тога, на крају књиге се налазе два разговора с аутором књиге, у којима он говори о својој научној биографији, естетичким схватањима и искуствима, али и о разумевању и перспективама савремене "пост-културе" и актуелног "нет-арта".


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Кратка историја византијске естетике
  Издавач: Službeni glasnik
  Страна: 548 (cb)
  Povez: tvrdi
  Писмо: ćirilica
  Формат: 24 cm
  Година издања: 2012
  ИСБН: 978-86-519-1237-8
  Naručite
  Cena:
  1.500,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  15,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2020