MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige ▹ PravoKrivično

  Prikaži 2 puta
  veću sliku


  Радње полиције у претходном кривичном поступку и њихова доказна вредност
  Ефикасност кривичног поступка зависи од многобројних објективних и субјективних фактора, али свакако да на пољу супротстављања савременим облицима криминалитета један од најважнијих закона јесте Законик о кривичном поступку. Наиме, да би кривични поступак био што ефикаснији потребно је обезбедити квалитетну нормативну основу како би овлашћени кривично процесни субјекти предузимањем одговарајућих кривично процесних радњи директно утицали на ефикасност поступка. Том приликом треба имати у
  виду да Република Србија јесте земља европско континенталне правне традиције и да, без обзира на поједина законска решења, ефикасност кривичног поступка у целости добрим делом зависи од ефикасности претходног кривичног поступка.


  У циљу изналажења најоптималнијих законских решења, издвајају се и различити концепти уређења претходног кривичног поступка. У том смислу, у земљама европско континенталне правне традиције је временом постао доминантан концепт тужилачке истраге, док одговарајућу примену у појединим земљама имају судски и полицијски концепт истраге. Нови Законик о кривичном поступку Републике Србије је увео тужилачки концепт истраге, с тим што треба истаћи да садржи и поједине елементе страначке истраге.
  С обзиром на то, најпре су представљене основне карактеристике новог ЗКП Републике Србије којом приликом је посебна пажња посвећена законском одређењу појма кривичног поступка, маргинализацији начела утврђивања истине и увођењу страначке истраге. Такође, представљени су и модели тужилачке, судске и полицијске истраге.
  Невезано од прихваћеног концепта истраге, главни субјекти претходног кривичног поступка су јавни тужилац, полиција и суд, с тим што њихова конкретна овлашћења зависе од тога коме је од њих поверено вођење истраге.


  У сваком случају, улога полиције је незаобилазна и веома значајна у претходном кривичном поступку, пре свега, на пољу откривања кривичних дела и учинилаца. Самим тим, полиција у претходном кривичном поступку предузима одређене законом прописане радње. Све радње које полиција предузима по одредбама Законика о кривичном поступку су разврстане у четири групе: потражне радње, доказне радње, полицијско хапшење и задржавање лица и посебне доказне радње. Наведене радње полиције су детаљно
  анализиране са научног и стручног аспекта, с тим што је посебно указано на њихову доказну вредност што је веома значајно јер полиција није само орган откривања кривичних дела и учинилаца, већ и орган поступка који може под одређеним условима предузети поједине радње којима ће прибавити или извести поједине доказе. Разматрана су многобројна спорна теоријска и практична питања којом приликом је консултована адекватна домаћа и стразбуршка судска пракса. Најзад, указано је и на поједина
  упоредноправна решења која се тичу предметне проблематике и дати су одређени аргументовани предлози и мишљење на који начин и у ком правцу би могла да се унапреде поједина законска решења.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Радње полиције у претходном кривичном поступку и њихова доказна вредност
  Povez: meki
  Писмо: ćirilica
  Формат: 16,5 x 23,5 cm
  Година издања: 2015
  ИСБН: 978-86-83287-84-0
  Naručite
  Cena: 900 RSD
  Cena za inostranstvo:
  9,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2020