MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.

  Prikaži 1.9 puta
  veću sliku


  Станојло Рајичић: Симонида, опера у једном чину. На Липару: циклус песама за бас и оркестар, на стихове Ђуре Јакшића
  Izdavač: Zavod za udžbenike
  Oblast: MuzikaOpera
  A A A
  Dodaj u listu želja - Wish List
  Реч је о двоструком компакт диску са снимцима антологијских остварења из обимног опуса угледног композитора, академика Станојла Рајичића (1910–2000), чије су стваралаштво и укупна делатност снажно обележили токове српске и југословенске музике у 20. веку.

  Објављивање звучног снимка прве, и најуспелије Рајичићеве опере Симонида има пун смисао издавачке премијере: претходни снимци начињени приликом извођења опере у београдској Опери 1968. године били су трајно избрисани, те је, на иницијативу композитора, Радио телевизија Србије 1993. године изашла у сусрет аутору, реализујући студијски снимак, уз учешће Хора и Оркестра РТС-а и врхунских солиста београдске Опере – Вјере Мирановић-Микић, у насловној улози, Живана Сарамандића – у улози краља Милутина, Николе Митића – као игумана Данила и Јелене Влаховић, као Теодоре. За диригентским пултом био је маестро Душан Миладиновић.

  Са овим издањем, Рајичићева Симонида трајно је изронила из тишине богате ризнице Архива Радио-Београда и ушла у скромну по броју, али не и значају, звучну антологију српског оперског стваралаштва 20. века.

  Поред Симониде, на другом компакт диску представљена је једна од науспелијих забележених интерпретација Рајичићевог симфонијског циклуса солопесама На Липару, са солистом Мирославом Чангаловићем, Словеначком филхармонијом и диригентом Самом Хубадом (снимак из 1993. године). Префињеног графичког дизајна (Милан Јањић), обимна програмска књижица доноси текстове др Катарине Томашевић о композитору, историјским и стилским аспектима дела, детаљан синопсис опере, текстове песама Ђуре Јакшића и биографије протагониста, на српском и енглеском језику.

  Посебну захвалност уредник и приређивач издања дугују Народном позоришту у Београду и Позоришном музеју Србије на уступљеном визуелном материјалу, као и проф. др Душану Иванићу на драгоценим саветима и помоћи приликом превода песама Ђуре Јакшића на енглески језик.


  Детаљни подаци
  Наслов: Станојло Рајичић: Симонида, опера у једном чину. На Липару: циклус песама за бас и оркестар, на стихове Ђуре Јакшића
  Издавач: Zavod za udžbenike
  Naručite
  Cena:
  1.800,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  18,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Ocene i mišljenja kupaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Matični broj: 07465181
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2020