MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹MonografijeGradovi
  Savremene urbane studije : preduzetnički, kreativni, demokratski gradovi
  Autor: Snežana Đorđević
  Strana: 224
  Ostali detalji
  Veličina slova: A A
  Ova knjiga je napravljena kao bazična studija o gradovima obuhvatajući deo materije urbanih studija i urbane politikologije. Pripremljena je za studente Fakulteta političkih nauka, kojima ova znanja predstavljaju tek osnovnu za dublja izučavanja zanimljive materije urbanih politika.
  Izučavanje gradova i niz disciplina koje proučavaju različite aspekte ovih kompleksnih zajednica života predstavljaju već decenijama važan deo studijskih programa razvijenih američkih i evropskih fakulteta političkih i humanističkih nauka.
  Gradovi su kompleksne sociološke, političke, pravne, ekonomske, prostorno urbanističke i arhitektonske zajednice koje se mogu razumeti samo multidisciplinarnim istraživanjima. Na osnovu tog saznanja nastala je i ekistika kao disciplina koja istražuje gradove kroz lepezu različitih pojedinačnih disciplina. Sociološki aspekt ukazuje na socijalnu strukturu stanovnika gradova, na socijalne procese i odnose, ekonomski se bavi privrednim aktivnostima građana, kao i fenomenom održivog ekonomskog razvoja, pravni aspekt podrazumeva analizu pravnog, normativnog uređenje svih oblasti značajnih za život stanovnika. Prostorno urbanističke i arhitektonske studije osvetljavaju način upotrebe zemljišta, funkcionalno ali i socijalno zoniranje grada (biznis zone, industrijske zone, zone stanovanja, rekreacije, kulturni prostori itd), vizuelni izgled grada, blokova, trgova, ulica, kao i primerenost svih prostora potrebama stanovnika. Psihološki aspekt urbanih istraživanja obuhvata kako se pojedinci i socijalne grupe osećaju u gradu i šta utiče na njihovo zadovoljstvo (nezadovoljstvo) kvalitetom života. Politikološki aspekt ovih istraživanja prati procese odlučivanja, donošenja najvažnijih odluka, stepen transparentnosti ovih procesa i odgovornosti gradske vlasti za usluge koje se građanima obezbeđuju. Nijedan od ovih aspekata se ne može razumeti bez uvida u način funkcionisanja grada kao celine.

  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Savremene urbane studije : preduzetnički, kreativni, demokratski gradovi
  Izdavač: Čigoja štampa
  Strana: 224 (cb)
  Povez: meki
  Pismo: latinica
  Format: 24 cm
  Godina izdanja: 2012
  ISBN: 978-86-7558-923-5
  RASPRODATO
  Nije u planu obnavljanje izdanja

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024