MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹BeletristikaPripovetke
  O ljubavi i još koječemu
  Autor: Zoran Škiljević
  Strana: 103
  Ostali detalji
  Veličina slova: A A
  Ova zbirka kratkih priča Zorana Škiljevića očigledno predstavlja piščevu reakciju na ovovremene tendencije u književnosti, kako u svetu, tako i kod nas. Većina teoretičara razlog popularnosti žanra kratke priče, u pogledu pisanja, pa i nagrađivanja, ali i kod čitalačke publike, vidi u ubrzanom tempu života i ravoju savremenih tehnologija kojima se rapidno prenose kratke informacije, što utiče na manjak vremena za čitanje, ali i na čitalačka očekivanja – da se u što kraćoj formi dobije što više novosti (informacije). Ovi činioci su i uslov, a polako izgleda postaju i imperativ, što za pisce nije nimalo lak zadatak, pogotovo, ukoliko se odluče za tematiku svakodnevnog života, kao što je to Škiljević u ovoj zbirci.

  Naizgled trivijalna, a upravo zbog toga i vrlo intrigantna, ova Škiljevićeva proza sadrži i dublji smisao, stoga je čitajte pažljivo, jer:
  …Ćutanje je đavolja stvar. Stvar koje se treba kloniti. Ono ume da se zarije prâvo u srce, poput dobro naciljanog kuršuma, i ubija polako, kao otrov, neosetno. Samo jednog trenutka shvatiš da si mrtav i da ti nema više spasa. Da nema više ko da ti pomogne, jer onaj sa kim si ćutao do smrti je takođe mrtav, tako da ni njemu nema pomoći. Naprosto ni ne može biti drugačije:
  kako da se nađete jedno drugom u nevolji, kad ste se upravo pokokali do smrti tako hladnokrvno i bez dvoumljenja kao da ste se za to spremali čitav život? Kao da ćete se još hiljadu puta ponovo roditi? Kad pobedi ćutanje, kasno je za kajanje. Kasno je i za oproštaj i za novi početak. Kad padnete oboje mrtvi, zar je važno ko je koga izazvao na dvoboj ćutanjem!

  To nas dvoje najbolje znamo, zato ne uzimajte ovo olako. I nemojte ništa da se čudite…
  (Đavolja stvar)

  Smatram da bi ovu zbirku trebalo pročitati u dahu, pa zastati i razmisliti o svim sugestijama, nakon čega ćete uvideti mnogobrojne sintnice koje zanemarujemo, a koje zapravo čine život, a pišući o njima Škiljević je odgovorio na imperative, ali i na zlurade fenomene današnjice, koji nas podmuklo vrebaju. Stoga, branite se čitanjem…

  Marina Đenadić


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: O ljubavi i još koječemu
  Izdavač: Laguna
  Strana: 103 (cb)
  Povez: tvrdi
  Pismo: latinica
  Format: 21 cm
  Godina izdanja: 2016
  ISBN: 978-86-6341-177-7
  Naručite
  Cena: 594 RSD
  Cena za inostranstvo:
  6,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024