MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹FilozofijaRusi

  Prikaži 4 puta
  veću sliku


  Кратак курс руске философије – Т. Мармазова, М. Фоменко, Д. Чавкин
  Кратак курс руске философије је књига која је недостајала српској издавачкој сцени. Татјана Мармазова, Марина Фоменко и Денис Чавкин написали су својеврсни приручник за све заљубљенике у Русију. Довољно сажет да се лако чита, али и довољно аргументован да представља одлично полазиште, овај приручник има неколико квалитета.

  На првом месту, свим заинтересованима пружа врло поуздан увид у развој специфичне руске мисли. Период који је обухваћен овом књигом је од средњег века до половине 20. века. Аутори и правци који су анализирани представљени су у својим најзначајнијим особинама, а свако поглавље прати и списак литературе за додатно проучавање.

  На другом месту, ова књига попуњава празнину која у српској култури постоји већ деценијама. Наиме, упркос лепом интересовању за руске религиозне мислиоце, систематско проучавање руске филозофије код нас не постоји. Ова књига је позив да се тим путем крене.

  Коначно, можда и кључна врлина ове књиге је једноставност њеног стила. Уместо оптерећеног и тешког филозофског језика, она је написана питко и разумљиво. На тај начин, најшира публика ће моћи да је користи као поуздан водич кроз историју руске мисли и културе, али и да докучи због чега је Русија вековима енигма за Запад.

  Из предговора књизи Кратак курс руске философије
  Кратак курс руске философије је написан са циљем да покаже да је руска философија национално препознатљива и да је овакав идентитет у великој мери одређен православном хришћанском традицијом. Веза између руских интелектуалаца и западноевропске философске културе такође је неупитна. Ипак, ове чињенице нису довољне за потпуно разумевање руске философије. Потребно је разумети који су фактори одредили њен развој, који су мотиви подстакли националну мисао да се усмери и ка Западу, и који су идеали одредили специфични карактер руске философије.

  Приручник служи да се читаоци упознају са историјом руске философије. Изложен је концептуални преглед главних праваца руске мисли и дела њихових главних представника. Обухваћен је период од XI до XX века.

  О ауторима
  Татјана Ивановна Мармазова, postdoc Редовни професор на Катедри за историју и философију Руски економски универзитет Г. В. Плеханов, Москва, Руска Федерација

  Марина Викторовна Фоменко, PhD Ванредни професор на Катедри за историју и философију Руски економски универзитет Г. В. Плеханов Москва, Руска Федерација

  Денис Олегович Чавкин, докторанд Катедра за историју и философију Руски економски универзитет Г. В. Плеханов Москва, Руска Федерација

  Превод и редактура: др Немања Вучковић, научни сарадник, Белгородски државни технолошки универзитет В. Г. Шухов

  Књига је реализована уз подршку Института за српски језик и комуникације Белгородског државног технолошког универзитета В. Г. Шухов


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Кратак курс руске философије – Т. Мармазова, М. Фоменко, Д. Чавкин
  Издавач: Catena mundi
  Страна: 182 (cb)
  Povez: meki
  Писмо: ћирилица
  Формат: A5
  Година издања: 2023
  ИСБН:
  Naručite
  Cena: 1.000 RSD
  Cena za inostranstvo:
  10,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024