MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹MonografijeSrbijaNaučnici

  Prikaži 5 puta
  veću sliku


  Срби - великани светске науке: Милутин Миланковић, Михајло Пупин и Никола Тесла
  Аутор: група аутора
  Страна: 900
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  Тротомна монографија обрађује живот и дело наша три највећа научника и проналазача: Михајла Пупина, Милутина Миланковића и Николе Тесле који су трајно задужили светску цивилизацију. Ради се о пројекту од националног значаја, на коме су еминентни аутори радили дуже време, настојећи да прикладно и свеобухватно представе драгуље и понос српске науке у три тома, са преко триста страна по тому.

  У садржајном и естетском погледу изузетног су квалитета са обиљем фотографија, скица, шема и илустрација.

  Текст је на српском и енглеском језику. Неки подаци из живота и рада научника први пут се обављају. Монографије су луксузно дизајниране и одштампане, на најквалитетнијем папиру.

  ***

  Тим од десетак наших еминентних научник, радио је три године на монографији.

  Министар енергетике Петар Шкундрић оценио је да двојезична монографија на српском и енглеском у три тома, од којих сваки има преко 300 страница, са обиљем фотографија, скица, шема и илустрација представља пројекат који по свом значају превазилази националне оквире.

  "Тротомна монографија еминентних аутора показује бриљантност српских великана, са мало речи исказана је генијалност научника, који су својим проналасцима променили свет и сврстали се у највеће светске научнике 20.века", рекао је он и додао да нема човека кога Тесла, Пупин и Миланковић својим делима нису задужили.

  Монографија о Миланковићу, коаутора Славка Максимовића, Данице Спасове и Славице Бајић, под називом "Милутин Миланковић - Путник кроз васиону и векове" обухвата све заначајне фазе живота и сва значајнија дела овог славног српског и светског научника, утемељивача модерне климатологије, који је свету познат по теорији ледених доба и као аутор најпрецизнијег астрономског календара.

  Шкундрић је подсетио да је Влада Србије ову годину прогласила "Годином Милутина Миланковића" поводом обележавања 130. годишњице његовог рођења и образовала Одбор за обележавање јубилеја који је уврштен и на УНЕСКО-ву званичну листу значајних годишњица.

  Монографија о Пупину аутора Драгољуба Мартиновића под називом "Михајло Пупин - резонанца ума и срца" ослоњена је на Пупинову аутобиографску књигу "Од пашњака до научењака", а његов инспиративни живот описан је са пуно емоција и литералног афинитета.

  Пупинове научне радове из области математике и физике аутор је приказао без једначина, јасним и широј читалачкој публици разумљивим језиком, оцењено је на промоцији.

  Живот и рад генија

  Монографија о Тесли аутора др Велимира Абрамовића под називом "Никола Тесла - Светлост која се не гаси" говори о још увек несхваћеном генију чије се име данас везује углавном за такозвану Теслину завојницу, Теслин калем, индукциони мотор и међународну јединицу за мерење јачине магнетног поља, док су многе чињенице о његовом животу и необичном стваралачком дару пале у заборав.

  У монографији су хронолошки обухваћени порекло, живот, рад, експерименти, патенти, тајанствени догађаји о којима су остала веродостојна сведочења која отварају перспективу у будућност развоја савремене науке коју је започео Тесла, а ми тек треба да схватимо.

  Академик Матија Бећковић оценио је објављивање тротомне монографије као изузетан подухват вредан захвалности и признања јер је о три стуба наше, али и светске науке, најблиставијем тролисту који је науци приложио српски народ.

  Генијални Тесла који је све проблеме решавао у "глави" није био научник у класичном смислу, он је био визионар, истински песник који је писао и преводио поезију, Пупин је за своје списе добио Пулицерову награду, а Миланковићеви мемоари спадају у најлепше странице наше литературе, рекао је Бећковић.

  преузето са странице
  www.rts.rs


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Срби - великани светске науке: Милутин Миланковић, Михајло Пупин и Никола Тесла
  Издавач: Православна реч
  Страна у боји: 900
  Povez: тврди са омотом
  Писмо: ћирилица
  Формат: 26 х 36 cm
  Година издања: 2009
  ИСБН:
  RASPRODATO
  U pripremi je obnovljeno izdanje
  Ako želite da vam javimo kada bude u prodaji:

  Prijavite se ovde da biste mogli da rezervišete.


  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024