Prikaži 7 puta
veću sliku


Srbi - velikani svetske nauke: Milutin Milanković, Mihajlo Pupin i Nikola Tesla

Autor: grupa autora
Strana: 900 ► Ostali detalji | Prikaz: Ћирилица - Latinica
Oblast: MonografijeSrbijaNaučnici
A A A

Trotomna monografija obrađuje život i delo naša tri najveća naučnika i pronalazača: Mihajla Pupina, Milutina Milankovića i Nikole Tesle koji su trajno zadužili svetsku civilizaciju. Radi se o projektu od nacionalnog značaja, na kome su eminentni autori radili duže vreme, nastojeći da prikladno i sveobuhvatno predstave dragulje i ponos srpske nauke u tri toma, sa preko trista strana po tomu.

U sadržajnom i estetskom pogledu izuzetnog su kvaliteta sa obiljem fotografija, skica, šema i ilustracija.

Tekst je na srpskom i engleskom jeziku. Neki podaci iz života i rada naučnika prvi put se obavljaju. Monografije su luksuzno dizajnirane i odštampane, na najkvalitetnijem papiru.

***

Tim od desetak naših eminentnih naučnik, radio je tri godine na monografiji.

Ministar energetike Petar Škundrić ocenio je da dvojezična monografija na srpskom i engleskom u tri toma, od kojih svaki ima preko 300 stranica, sa obiljem fotografija, skica, šema i ilustracija predstavlja projekat koji po svom značaju prevazilazi nacionalne okvire.

"Trotomna monografija eminentnih autora pokazuje briljantnost srpskih velikana, sa malo reči iskazana je genijalnost naučnika, koji su svojim pronalascima promenili svet i svrstali se u najveće svetske naučnike 20.veka", rekao je on i dodao da nema čoveka koga Tesla, Pupin i Milanković svojim delima nisu zadužili.

Monografija o Milankoviću, koautora Slavka Maksimovića, Danice Spasove i Slavice Bajić, pod nazivom "Milutin Milanković - Putnik kroz vasionu i vekove" obuhvata sve zanačajne faze života i sva značajnija dela ovog slavnog srpskog i svetskog naučnika, utemeljivača moderne klimatologije, koji je svetu poznat po teoriji ledenih doba i kao autor najpreciznijeg astronomskog kalendara.

Škundrić je podsetio da je Vlada Srbije ovu godinu proglasila "Godinom Milutina Milankovića" povodom obeležavanja 130. godišnjice njegovog rođenja i obrazovala Odbor za obeležavanje jubileja koji je uvršten i na UNESKO-vu zvaničnu listu značajnih godišnjica.

Monografija o Pupinu autora Dragoljuba Martinovića pod nazivom "Mihajlo Pupin - rezonanca uma i srca" oslonjena je na Pupinovu autobiografsku knjigu "Od pašnjaka do naučenjaka", a njegov inspirativni život opisan je sa puno emocija i literalnog afiniteta.

Pupinove naučne radove iz oblasti matematike i fizike autor je prikazao bez jednačina, jasnim i široj čitalačkoj publici razumljivim jezikom, ocenjeno je na promociji.

Život i rad genija

Monografija o Tesli autora dr Velimira Abramovića pod nazivom "Nikola Tesla - Svetlost koja se ne gasi" govori o još uvek neshvaćenom geniju čije se ime danas vezuje uglavnom za takozvanu Teslinu zavojnicu, Teslin kalem, indukcioni motor i međunarodnu jedinicu za merenje jačine magnetnog polja, dok su mnoge činjenice o njegovom životu i neobičnom stvaralačkom daru pale u zaborav.

U monografiji su hronološki obuhvaćeni poreklo, život, rad, eksperimenti, patenti, tajanstveni događaji o kojima su ostala verodostojna svedočenja koja otvaraju perspektivu u budućnost razvoja savremene nauke koju je započeo Tesla, a mi tek treba da shvatimo.

Akademik Matija Bećković ocenio je objavljivanje trotomne monografije kao izuzetan poduhvat vredan zahvalnosti i priznanja jer je o tri stuba naše, ali i svetske nauke, najblistavijem trolistu koji je nauci priložio srpski narod.

Genijalni Tesla koji je sve probleme rešavao u "glavi" nije bio naučnik u klasičnom smislu, on je bio vizionar, istinski pesnik koji je pisao i prevodio poeziju, Pupin je za svoje spise dobio Pulicerovu nagradu, a Milankovićevi memoari spadaju u najlepše stranice naše literature, rekao je Bećković.

preuzeto sa stranice
www.rts.rs


Detaljni podaci o knjizi
Naslov: Srbi - velikani svetske nauke: Milutin Milanković, Mihajlo Pupin i Nikola Tesla
Izdavač: Православна реч
Strana u boji: 900
Povez: tvrdi sa omotom
Pismo: ćirilica
Format: 26 х 36 cm
Godina izdanja: 2009
ISBN:
RASPRODATO
U pripremi je obnovljeno izdanje
Ako želite da vam javimo kada bude u prodaji:

Prijavite se ovde da biste mogli da rezervišete.


Istorija pregleda BRISANJE ISTORIJE

Ocene i mišljenja čitalaca
Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


Pitanja, odgovori, mišljenja...
Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

Poruku poslaoPoruka
IDI NA VRH STRANE
Ⓒ 1984-2018 Mikro knjiga