Forum Mikro knjige
Tema: 401. Članova: 593. Poruka: 1434.
Prikaži nove poruke
Knjige
Isihazam-Osvajanje unutrasnjih prostora

Knjiga je posvećena učenicima prvog pokoljenja, koji su ideju Grigorija Sinaita raširili po Vizantiji i južnoslovenskim zemljama u 14. i 15. stolecu (veku). Treba naglasiti da Prepodobni Grigorije Sinait je utemeljivač isihazma, sto znači da je pronašao nove principe duhovnog života i pokrenuo je preporod i obnovu tog jedinstvenog duhovnog puta koji od iskoni prebiva u Crkvi. Po svojoj suštini to je bilo drevno sozercateljno i mističko predanje istočnog monaštva koje su već u 4. i 5. stoleću prestavili Sveti Makarije Egipatski i Evagrije a u 11. stoleću ga formulisao Prepodobni Simeon Novi Bogoslov. Knjiga osim što govori o žitijama Prepodobnog Grigorija Sinaita, takođe govori i o žitijama njegovih učenika i sledbenika:

U Vizantiji: Prepodobni Gersim i Josif, Sveti Patrijah Kalist, Sveti Grigorije Palama i David Disinat.

U Bugarskoj: Prepodobni Teodosije i Roman Trnovski.

U Srbiji: Mitropolit Jakov Serski, Prepodobni Romilo Ravanacki, Prepodobni Grigorije Gornjacki(Cutljivi), Atanasije Meteorit, Prepodobni Sisosje Sinait, Kir Siluan i Prepodobni Nikodim Tismanski.

Na Svetoj Grori Atonskoj: Prpodobni Marko Klazomenski, Avva Nikolaj, Slepi Aron(srbin poreklom) i Kliment Bugarin.

Knjiga je bogata mnogim saznanjima vezanih za crkvenu istoriju i crkvenu politiku kao i same istorije i događaja koju su se dešavali i prepletali u tom periodu. Zanimljivo je bilo čitati da definitivni procep između istočne i zapadne crkve se odrazio u doba Renesnse zbog zapadnjačke težnje koja je izražavala antičku u suštini neznabočačku ideju i stavljala čoveka, državu i narod iznad Bogočoveka dok za razliku od Hrišćanstva istočnog koji je na prvom mestu i iznad svega imao Boga. U tom periodu je počela rascvat Sinaitskog porketa isahazista. Knjiga je duhovno mnogo bogata kao i različitim drugim saznanjima u ostalim oblastima vezani za istoriju, kulturu, pismenost. Značajno za nas Srbe da je ovaj period mnogo bio važan za nas jer je Srbija i srbski narod u tom periodu bio na najveći preporod u veri (religiji), prosveti, pismensti, kulturi, istoriskim osvajanjima itd. U knjizi se spominje Car Dušan Silni kao i Knez Lazar Kosovski kojem je predpostavlja se duhovnik bio jedna od Sinaitskih učenika. Umno korisni tekstovi Mitropolita Amfilohija Radovića koji na početku knjige govori i suštini značenja Isihazma kao osvajanja unutrašnjih prostora i na kraju knjige o Sinaitima i njihovom značaju u životu Srbije u 14. i 15. stoleću. Knjiga koja tumaci i pojam isihazistickg ucenja kao i o različitim stanjima duše u isihiji.

Odlična i više nego dobra knjiga! Hvala Bogu za sve!
zvezdana_lazovic (poruka: 19) mesto: Jönköping 30.12.2012, 17:44

Upis odgovora
IDI NA VRH STRANE
O Mikro knjizi
Kontakt
Najčešća pitanja - FAQ
Forum
Vaši podaci
Korpa
Istorija pregleda
List želja
MIKRO KNJIGA D.O.O.
Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
Komercijalna banka: 205-33117-65
Šifra delatnosti: 5811
PIB: 100575773
Matični broj: 07465181
Dokumenti o identifikaciji
►KORISNIČKI SERVIS
Ⓒ 1984-2024 Mikro knjiga