MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹KnjiževnostPoezija

  Prikaži 3 puta
  veću sliku


  Ловац срца свога и Тражим помиловање
  Аутор: Десанка Максимовић
  Страна: 162
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  Неопходно је објаснити начела по којима је ово издање приређено. На путу до свог коначног облика у овом интегралном, критичком издању збирке Тражим помиловање свака пјесма прошла је контролу на три битне тачке гдје се врши нека врста „овјере" ауторства, било да се потврђује прва односно претходна верзија, било да се нешто мијења.

  На првом пункту контроле се разматра верзија коју је пјесма имала када је први пут објављена у периодичној или некој другој публикацији. На другом пункту је верзија коју је пјесма добила у првом издању збирке 1964. године. (У случају да раније није објављена у некој периодичној публи-кацији, на ред одмах долази верзија из првог издања збирке). На крају је коначна верзија у односу на коју се евидентирају промјене уочене на претходним контролним пунктовима.Подразумијева се даје на првом мјесту требала бити рукописна верзија (писана руком или писаћом машином).

  Нажалост, тешко би се могло са сигурношћу рећи да било која пјесма, нађена у рукописној заоставштини Десанке Максимовић, може понијети атрибут почетне, прве верзије. Један дио рукописа, доста уредно прекуцаних на машини, без трагова исправки и дорада, највјероватније су копије пјесама које су слане за објављивање на разна мјеста, било да су нове или већ негдје штампане.Она омогућује да се, макар и накнадно или инверзивним путем уђе у пјесничку радионицу Десанке Максимовић и тако открију законитости њеног рада на пјесничком тексту до његовог коначног облика. У том погле-ду посебно су интересантне пјесме преписане за јавне наступе, јер је то преписивање заправо било једна врста поновне, нешто другачије ауторизације пјесме. Ослушкујући и преписујући неку пјесму на начин како би је што ефикасније могла изговорити пред публиком, пјесникиња је правила извјесна, мада минимална, одступања од већ објављеног коначног облика пјесме. Стога је при утврђивању коначног облика неких пјесама извршено додатно сравњивање и са њиховим верзијама нађеним у заоставштини.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Ловац срца свога и Тражим помиловање
  Издавач: Завод за уџбенике
  Страна: 162 (cb)
  Povez: meki
  Писмо: ћирилица
  Формат: 20 cm
  Година издања: 1996
  ИСБН: 86-17-04970-7
  Naručite
  Cena: 660 RSD
  Cena za inostranstvo:
  7,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2023