MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige ▹ KnjiževnostPoezija
  Чајлд Харолд
  “Путовање Чајлда Харолда” велики је лирско-епски спев Џорџа Гордона Бајрона. Почео је да га пише 1809. године, за време свог посета Албанији. Прва два певања објавио је 1812. године, треће 1816. године, а 1818. четврто и последње певање. Управо због вишегодишњих пауза у писању, осећа се разлика у песничком стилу међу певањима.

  Разлог толико дугим паузама је у томе шта је Бајрон писао певања о земљама које је посетио у стварном животу. Након путовања, у свом би спеву описао крајолике и утиске земаља које је посетио, преносећи своје искуство на главног лика и приповедача унутар свог спева – Чајлда Харолда.

  Чајлд Харолд је у многочему друга личност самог Бајрона. Само име главног лика носи значајну симболику. Надимак Чајлд (цхилде – енг. штитоноша, перјаник, онај који ће да се именује за витеза) сасвим одговара лику који покушава да буде јунак, јест јунак, али је по својим карактерним особинама заправо јако далеко од хероизма, неустрашивости и емоционалне стабилности класичног јунака. Управо зато Бајронов јунак поставља нове критерије по којима ће касније да се стварају други књижевни јунаци и носе епитет “бајронистички”. Такве јунаке одликују неке одређене особине. Они унаточ свом племићком пореклу, безбрижном животу, узбуђењима путовања и јунаштвом којег успут обављају, ипак осећају неку сету, тугу, отуђеност од света и друштва, потпуно окренути својим осећањима. Баш попут осталих романтичарских јунака, они осећају “светску бол”, већ одавно објашњењу ликом Гетеовог Вертера.

  Романтичарски индивидуализам бајроновог јунака се испољава не само отуђености од света већ и жељом да се његове неправде исправе. Па се тако лик Чајлда Харолда настоји да бори против великих светских неправди као шта је ропства. Он жели да потакне полачене да се побуне, изврше отпор и тако промене ствари у своју корист. Те романтичарске идеје помало су наивне, попут било каквог слепог веровања у идеале, али пуно говоре о самом карактеру лика. Чајлд је увек безусловно на страни потлачених. Не из политичких, већ из посве моралних и емотивних разлога, па се управо у томе очитује његово херојство.

  Борба против друштва и његових одредаба била је типична и за самог Бајрона. Он с главним ликом дели још цели низ истоветности. Обојица су аристрократе, материјално ситуисани, склони путовањима и несклони друштвеном поретку. Бајрон је немало пута био или исмијаван или готово протеран из својих друштвених кругова због понашања, ставова и негирања правила, а све то осећа се у његовом књижевном раду – не толико унутар радње, колико унутар конструкције ликова, њихових емотивних карактеристика, судбине и погледа на свет.

  Овај роман нема карактеристичну фабулу, већ је написан као путопис. Фабулу сачињавају описи крајолика, дојмови с путовања и сусрета с другим културама, Путовање овде није темељ за пустоловину, већ оно јест пустоловина само по себи. Оно је својеврстан отпор устаљеном животу на једном месту, и то лошем месту које убија дух појединца.

  Одређена певања у спеву описују путовања кроз одређене земље. Па тако у првом певању Чајлд путује Португалијом и Шпанијом, у другом Грчком, Турском и Албанијом, док се радња трећег одвија након повратка из Белгије, Швајцарске и Немачке, а четвртог за време шестогодишњег боравка у Венецији.

  Четврто певање је одиста написано током пишчева боравка у Италији, па се осећа мењање стила унутар спева. Стихови почињу да обилују “талијанским” мотивима.

  У овом певању главни лик потпуно преузима особине аутора и јасно се види да аутор заправо пева о себи, својим осећајима, о одласку из Енглеске и носталгији према својој кћерки Аллегри, која је умрла у својој петој години.. Ово је такођер дио у којем се најјаче осећа већ поменута вертеровска “светска бол”.

  Мотив који је учестао у готово целом спеву је она који се тиче хисторије. Писац је, као и сам главни лик, опседнут прошлим временима, настојећи читаоцу да приближи њихов некадашњи сјај. Он је у потпуној опреци с данашњом бедом. Прави пример је Чајлдово путовање у Грчку од које је очекивао славу и лепоту некадашње колијевке културе ове цивилизације. Оно шта је пронашао је ропство и славни остаци прошлости уништени локалним ратовима и неважним борбама. Сјај је заменило ропство и управо зато лик тако здушно жели да се бори против њега.

  Овај спев садржи четири певања која су састављена од укупно 159 строфа, свака по 9 стихова. Унутар првог певања, између 13. и 14. стиха, песник убацује један лирски фрагмент, песму “Лаку ноћ”, Песма улази у тренутку када Чајлд одлази из своје домовине, па му она дође нешто као опроштај. Њоме изражава сву своју тугу због растанка и напуштања домовине. Емотивност тренутка и његова коначност наглашава се вишеструким понављањем речи “Збогом”. Јавља се и јак симбол, којим је домовина поређена са сунцем, Она баш попут сунца залази испод хоризонта и нестаје.

  За време одласка, примећујемо и Бајронов став према женама. Док његови сапутници жале за мајкама и супругама које остављају, Чајлд не жали ни за чим. Жене сматра препреденим бићима које за ништа нису добре осим да мушкарцима наносе бол. Једино за чим Чајлд жали је управо жаљење. Он осећа како више нема осећаја ни за шта и тиме се осећа ускраћеним.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Чајлд Харолд
  Издавач: Завод за уџбенике
  Страна: 214 (cb)
  Povez: meki
  Писмо: ћирилица
  Формат: 20 cm
  Година издања: 2005
  ИСБН: 86-17-11389-8
  Naručite
  Cena: 520 RSD
  Cena za inostranstvo:
  5,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2021