МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Подсетник
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања

  Prikaži 3 puta
  veću sliku


  Земни живот Пресвете Богородице
  Dodaj u podsetnik - Wish List
  Спољашњи изглед и понашање Пресвете Богородице  Пречиста Дева Марија је свој земаљски живот завршила у средњевечним годинама. О спољашњем изгледу Деве Марије су сачувани извештаји у историјским описивањима Св. Епифанија и Никифора Калиста.


  У свему Она беше отмена и постојана; говорила је врло мало, и то оно што је потребно, корисно и добро; свакоме је указивала част и поштовање; са сваким човеком је водила одговарајући разговор, не смејући се, не узбуђујући се, и не гневећи се. Раста је била средњег; боја њеног лица била је као боја зрна пшеничног; коса јој била светло смеђа и мало златаста; поглед јасан и проницљив; очи су бојом својом подсећале на зреле маслинке; обрве повијене, тамне; нос не кратак; усне као боја руже, слаткоречиве; лице не округло, нити оштро, већ мало подуже; руке и прсти подугачки.


  У Ње не беше никакве гордости, у свему проста, без и најмањег притворства; без икаквог мекуштва, Она у исто време бејаше оличење најузвишеније смерности. Хаљине њене беху просте, без икаквих украса, као што то показује повезача Пресвете главе Њене која се од Богородице до сада сачувала. Једном речју: у свему Њеном беше присутна огромна благодат Божија.


  Сви савременици који су се удостојили среће да виде Пречисту Богородицу за време Њеног земаљског живота, уверавају да је Њена спољашност била обележена дивног лепотом. Свети Дионисије Ареопагит, три године после његовог обраћења из многобоштва у хришћанство Св. Апостолом Павлом, удостојио се да види Пресвету Деву Марију у Јерусалиму, када је она била већ у средњим годинама. Описујући тај сусрет Св. Павлу, Дионисије се изражава тако да су његов ум и срце онемоћали пред созерцањем величине Њене божанствене лепоте и да је он био спреман Њој да се поклони, као Богу, да само није проповедао да је Бог један.


  Њена одећа никад није била раскошна, била је скромна, поступци величанствени и сигурни; изглед озбиљан и пријатан; реч кротка која је текла директно из незлобног срца; обраћање природно и једноставно.


  Сва лепота Њене божанствене душе се осликавала у Њеном лицу, али та лепота спољашности је била само провидни вео, кроз који је се светлела сва доброта Њене непорочне лепоте ума и душе. У сваком поступку она је испуњена кротком величином и мудрошћу. Она је била славнија и најпрекраснија од свих земаљских жена, зато што су у њој, Пресветој Деви, не само телом, већи и духом, у Њеном лику спојени сва ризница благодати. Поновимо речи Светих Отаца: „Заиста у Светој Деви нас диви не само непорочна и чиста телесна лепота, већ нарочито савршенство Њене душе.” Њен ум је био Богом вођен и ка Богу усмерен; мржњу је осећала само према греху.


  Она беше Дева не само по телу него и по духу, смирена срцем, богомудра, не брза на речи; стално је читала Свето Писмо, била неуморна у трудовима, целомудрена у разговорима, говорећи с људима као пред Богом; Она никога није вређала него је свима добра желела; никада се никога, ни убогога човека, није узгнушала, нити се коме подсмехнула, него је све што би видела покривала љубављу Својом; из уста Њених ништа није излазило што није изливало благодат; сва дела Њена зрачила су најузвишенијом девственошћу; спољашњи изглед Њен беше одраз унутрашњег савршенства Њеног, благости и незлобивости.


  Из Књиге “Земни живот Пресвете Богородице”


  С руског превела Наташа Пурић


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Земни живот Пресвете Богородице
  Издавач: Свјетилник
  Страна: 111 (cb)
  Повез: меки
  Писмо: ћирилица
  Формат: 15x20.5 cm
  ИСБН:
  RASPRODATO
  U pripremi je obnovljeno izdanje
  Ako želite da vam javimo kada bude u prodaji:

  Prijavite se ovde da biste mogli da rezervišete.


  Kupljeno uz ovu knjigu

  Pouke o našem spasenju: Pisma hrišćanima u svetu
  1090 din.

  Starac Jefrem Filotejski i Arizonski: Moj starac, Josif Isihasta
  1090 din.

  Rečnik spasenja: II dopunjeno, celovito zdanje
  1190 din.

  O ljubavi - Sv Jovan Zlatousti
  200 din.

  Viđenje iskušenice Tekle
  280 din.

  Pravoslavni molitvenik mali
  480 din.

  Sveti Jovan Lestvičnik: Lestvica
  520 din.

  Sveti Teofan Zatvornik: Put ka spasenju
  1090 din.

  O anđelima - Sveti oci o anđelima Gospodnjim
  600 din.

  Bogorodičino jevanđelje
  450 din.

  Razgovori o veri: apologetska čitanka
  550 din.

  Apologetika
  640 din.

  Nedeljnik Bogorodici
  490 din.

  Iliotropion: saglasnost ljudske volje sa Božijom voljom
  800 din.

  Svetootačke misli
  550 din.

  Psaltir bogomoljački
  650 din.

  Žitije Presvete Bogorodice za decu
  1836 din.

  Psaltir Presvetoj Bogorodici: Hrišćanske pesme Presvetoj Carici Nebeskoj Prisnodjevi Mariji Bogorodici sastavljene podobno Psalmima Davidovim
  650 din.

  Ognjište, knjiga 1 – Zbirka istinih priča
  300 din.

  Bojanka Sveti Sava
  260 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  IDI NA VRH STRANE
  Ⓒ 1984-2019 Mikro knjiga