МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања

  Prikaži 3 puta
  veću sliku


  Прва српска игуманија после средњег века
  Dodaj u listu želja - Wish List
  Некад су манастири, у стара добра времена, а још ревносније у смутно доба – неговали своје летописе. Улога летописца била је колико одговорна, толико цењена. За најбоље је то била врло часна обавеза и света дужност.

  Манастир Ваведење на Топчидерском брду у Београду један је од најмлађих у Српској православној цркви. Његов ктитор је Персида Миленковић, велика добротворка, која је подигла још неколико задужбина у нашем престоном граду…

  ДУХОВНИ УТИЦАЈ МАТИ МЕЛАНИJЕ

  Мати Меланија је оставила дубок и снажан духовни траг иза себе. Осветлила је добар пут својим монахињама и наредним генерацијама које стасавају у Ваведењу и осталим манастирима који су је знали и у којима су живели и живе монахиње које је она васпитавала и духовно руководила. Била је врло озбиљна, достојанствена, правдољубива и богољубива, али и строга. Својим животом она је давала пример монахињама и верницима коjи су долазили у њене манастире. Поштована је од патриjараха, многих архиjереја, монаштва и народа. Из њеног окриља изашле су многе угледне и врсне игуманије и монахиње. Из Хопова и Кувеждина изашле су многе и вредне трудбенице на духовном пољу, стасале у предане и пожртвоване монахиње и игуманије. Међу њима су игуманија Ангелина Грачова, бивша наместница Кувеждина, а потом игуманија Ваведења у Београду, Јелена Јокић, васпитаница Хопово и Кувеждина – игуманиjа манастира Ћелија, игуманија Сидонија, Рускиња, бивша сестра Хопова, игуманија манастира Петковица, игуманија Надежда и игуманија Меланија, васпитанице Хопова и Кувеждина, обе игуманије манастира Горњака, игуманиjа Аполинарија, сестра манастира Кувеждина, игуманија манастира Крушедола, игуманија Саватија, замонашена у Кувеждину, игуманија манастира Рисна, игуманија Девора, васпитаница манастира Кувеждина, игуманија манастира Суводола, игуманиjа Ангелина, бивша сестра Кувеждина, игуманија манастира Успенија (Крепичевац) код Бољевца и многе друге. Њен допринос развоју, угледу женских манастира и монаштва, а и духовном утемељењу и изграђивању манастира Ваведења је огроман и оригиналан, препознатљив. Њене наследнице, мати Ангелина и мати Агнија, такође су поседовале њене квалитете, озбиљност и опитност духовног жиовта. Поред свега тога, све оне су имале велико срце пуно самилости и љубави за све људе. Предање о мати Меланији и њеном животу преносило се генерацијама и тај дух Кувеждина живи у манастиру Ваведење и даље, молитвено чуван од свих искушења и смутњи. Мати Меланија је дала печат времену у коме је живела и делала. Оставила jе богату духовну заоставштину монахињама које је руководила онда, а и касније преко својих ученица, јер је живот свој посветила Богу и бризи за спасење Богом поверених јој душа. _____ Монахиња Теодора (Васић)


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Прва српска игуманија после средњег века
  Издавач: Манастир Ваведења Пресвете Богородице
  Страна: 112 (cb)
  Povez: meki
  Писмо: ćirilica
  Формат: 14 x 20 cm
  Година издања: 2014
  ИСБН:
  Naručite
  Cena:
  590,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  6,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015
  Za vreme vanredne situacije i na telefon: 066/305510

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Matični broj: 07465181
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2020