MIKRO KNJIGA
    od 1984. god.
    Knjige▹IshranaPiće

    Prikaži 3 puta
    veću sliku


    Ракија: укус историје, вештина прављења, уметност испијања
    Ракија је одувек у нашем народу важила за лек, а ми као народ смо се дичили својом вештином да „печемо” савршену домаћу шљивовицу, али и лозовачу, јабуковачу, дудовачу, дуњевачу, крушковачу и ракију од сваког другог воћа или меда, а некада и од кукурузног брашна, тикве, жита, кромпира или хлеба. Дакле, што у уста то у ракију!

    Сада имате прилику да у новој књизи РАКИЈА сазнате све о историји, производњи и технологији, врстама ракије, дестилеријама и фестивалима као и како да конзумирате и препознате добру ракију – традиционално пиће у Срба. Аутори ове књиге (Зоран Радоман, Владимир Дуловић и Илија Маловић) упустили су се у вишегодишње истраживање историје, традиције и културе производње ракије и уживања у њој. Књига је написана на занимљив и приступачан начин и обогаћена је са више од 400 сјајних фотографија које је већим делом усликао фотограф Драган Боснић. Сазнајте све о РАКИЈИ на једном месту!

    Да ли знате да је...
    ... 1921. године у тадашњој Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца у Управи за заштиту индустријске својине казан за печење ракије уписан као патент под редним бројем један (осмислио 1909. године Јовановић Милан, казанџија из Новог Сада)
    ... Србија крајем XИX века била највећи светски произвођач шљива и шљивовице
    ... просечан губитак у запремини течности код шљивовице 4% годишње (такозвани анђеоски део – нуспојава старења у дрвеном суду)
    ... за арому и укус ракије заслужно и дрво од кога је суд за чување направљен као и време које ракија проведе у истом
    ... млада јабуковача често основа за специјалне ракије – траварице
    ... комовица (ракија од грожђа) наша најстарија ракија
    ... за литар малиноваче јачине 40% алкохола потребно 1,2 килограма смрзнуте малине (савремени технолошки поступак) или 16 кг свеже малине (класичан поступак ферментације и дестилације)
    ... израз „медени месец” (време испуњено љубављу, здрављем и безбрижношћу) повезан са медовином или вином од меда (током првог месеца брака младенци би, по обичају, испијали велике количине медовине за коју се веровало да има афродизијачка својства)
    ... биљка жута линцура због неконтролисаног брања добила статус угрожене врсте и законом је заштићена
    ... чокањ (фраклић, фићок) данас симбол за домаћу ракију, некада служио искључиво за испијање меке ракије која није имала нарочито леп мирис

    Значајно место у нашој традицији има ракија – понос сваког домаћина из Србије, а ово је књига која заслужује почасно место у библиотеци сваке породице.

    Садржај

    УВОД, 13

    РАКИЈА КРОЗ ИСТОРИЈУ, 17

    ОД АЛКОХОЛА ДО РАКИЈЕ, 19
    Алхемија запаљиве воде, или:
    почеци дестилације алкохола, 20
    Алкохол осваја свет
    (али се још увек не пије!), 22
    Од лека до ужитка и добитка, 24

    ВАТРЕНА ВОДА СТИЖЕ МЕЂУ СРБЕ, 27
    Рођење и крштење ракије, 28
    Од турског воћњака до српског казана, 30

    БУРНО ПИЋЕ ЗА БУРНА ВРЕМЕНА (XVIII ВЕК), 33

    РАКИЈА У СВОЈОЈ ДРЖАВИ (1804-1878), 39

    ДОБА РАКИЈЕ (1878-1914), 45

    РАКИЈА НА МУКАМА (1918-1945), 53

    У МАШИНИ СОЦИЈАЛИЗМА, 59

    ТЕХНОЛОГИЈА, 67

    ШТА ЈЕ ТО РАКИЈА, 69
    Квалитет ракије, 70
    Ракија као симбол пркоса, 71

    НАЧИНИ ДЕСТИЛАЦИЈЕ РАКИЈЕ, 73
    Печење ракије на стари начин, 74
    Како се ракија пече данас, 86
    Фракциона дестилациј а, 86
    Једноставни апарати за прекидну дестилацију, 89
    Делови апарата за дестилацију (казана), 90
    Мерни инструменти, 92
    Апарати за сложену једнократну дестилацију, 94
    Дефлегмација и рекгификација, 96

    ОДЛЕЖАВАЊЕ РАКИЈЕ И ПОПРАВЉАЊЕ ЊЕНОГ КВАЛИТЕТА, 99
    Најчешће мане ракија и
    њихово поправл»ање, 101

    САЗРЕВАЊЕ (СТАРЕЊЕ) РАКИЈЕ, 105
    Арома алкохолних пића, 107
    Врсте дрвета у коме стари ракија, 108
    Винска бурад и ракија, 116
    Убрзано старење ракије, 117

    ВРСТЕ РАКИЈА, 119

    ШЉИВА И ШЉИВОВИЦА, 121
    Шлљива у обичајима и традицији, 127
    Аутохтоне и ракијске сорте шлљива, 128
    Припрема и печење ракије од шлљиве, 140
    Са којом се храном слаже шљивовица, 142

    ШТА СВЕ МОЖЕМО ДА ОСЕТИМО У ЧАШИ ШЉИВОВИЦЕ, 145
    Како се пије ракија, 146
    Фазе дегустације, 150

    МОЋ УКУСА, 153
    Точак укуса код ракије шљивовице, 154

    ЈАБУКА И ЈАБУКОВАЧА, 161
    Старе и аутохтоне сорте јабука, 164
    Новије сорте јабука, 166
    Како се пече јабуковача, 171
    Како се производи Његово
    величанство калвадос, 172
    Како се производи амерички епл-џек, 172
    Како се пије јабуковача, 174

    КРУШКА И КРУШКОВАЧА, 177
    Старе и аутохтоне сорте крушака, 180
    Модерне сорте крушака, 182
    Како се пече крушковача, 184
    Како се пиј е крушковача, 187

    ДУЊА И ДУЊЕВАЧА, 189
    Сорте дуња, 191
    Како се пече дуњевача, 192
    Како се пиј е дуњевача, 193

    КАЈСИЈА И КАЈСИЈЕВАЧА, 195
    Сорте кајсија, 197
    Како се пече кајсијевача, 200
    Како се пије кајсијевача, 202

    БРЕСКВА И БРЕСКОВАЧА, 205
    Сорте бресака, 206
    Како се пече бресковача, 208
    Како се пије бресковача, 208

    ГРОЖЂЕ И РАКИЈЕ ОД ГРОЖЂА, 211
    Сорте грожђа за ракију, 214
    Како се пече лозова ракија, 218
    Берба грожђа, 218
    Муљање грожђа, 218
    Укомљавање, 218
    Како се пече комовица, 220
    Како се користи комовица, 220
    Како се пије лозова ракија, 222

    ВИЊАК, 225
    Како је све почело, 226
    Производња вињака, 229
    Како се пије вињак, 230

    ВИШЊЕВАЧА И ТРЕШЊЕВАЧА, 235
    Сорте вишања, 236
    Сорте трешања, 237
    Како се производе, 238
    Ликери од вишања и трешања, 240
    Како се пију, 242

    МАЛИНА И МАЛИНОВАЧА, 245
    Сорте малине, 246
    Како се пече малиновача, 248
    Како се пије малиновача, 248

    МЕД И МЕДОВАЧА, 251
    Медовача, медовина или медица?, 252
    Како се производи права медовача, 254
    Како се пије медовача, 254

    СРПСКА КЛЕКОВАЧА, 257
    Српска верзија џина или нешто више, 259
    Историјат клековаче у Србији, 260
    Ужичке клековаче, 262
    Бајинобаштанска клековача, 263
    Клековача са планине Таре, 263
    Како се добија српска клековача, 263
    Како се пије клековача, 266

    ТРАВАРИЦА, 269
    Лечење уз помоћ ракије, 270
    Кад је ракија делотворнија од чајева, 272
    Како се праве траварице, 273
    Врсте траварица, 274

    НЕСТАЛЕ И РЕТКЕ ВРСТЕ РАКИЈА, 281
    Нестале ракије, 282
    Ретке ракије, 288

    КУВАНА РАКИЈА И КОКТЕЛИ С РАКИЈОМ, 293
    Коктели, 295
    Све је у рецептури, 296
    Рецепти за ракијске коктеле, 297

    ДЕСТИЛЕРИЈЕ, 309

    РАКИЈСКИ КОМБИНАТИ, 311
    Навип, 312
    Прокупац, 316
    Рубин, 317
    Таково, 319

    МАНАСТИРСКЕ ДЕСТИЛЕРИЈЕ, 321
    Манастир Буково, 322
    Манастир Ковиљ, 322
    Манастир Лелић, 323

    ПРИВАТНЕ ДЕСТИЛЕРИЈЕ, 325
    ББ Клековача д.о.о., 326
    Бојковчанка, 327
    Р. Б. Глобал, 328
    Дестилерија Зарић, 329
    Promont Group d.о.о., 330
    Флорес, 331

    МАЛИ РАКИЈСКИ ПОДРУМИ, 333
    Аламбик Арт д.о.о., 334
    Алексић Први д.о.о., 335
    Виница Антић, 336
    Атлић, СЗР Радовача, 336
    033 Бенишек-Веселиновић, 337
    Дестилерија Богдановић, 338
    СЗТР Бонитас, 338
    Мали подрум Гајић, 338
    Гегула, 339
    Дибонис, 340
    СЗР Златна долина, 340
    Урбана дестилерија, 342
    Ракија Јараковић, 343
    ПодрумЈеша, 343
    Подрум Лукић, 344
    Подрум Марић, 345
    Вељко и синови,
    Подрум Миловановић-Шкорић, 345
    Минићева кућа ракије, 346
    Подрум Новићевић, 346
    Газдинство Павле Паунић, 347
    ЗР Воћне ракије Плазинић, 348
    Винарија Познанић, 348
    Подрум „ПП”, 349
    Примагд.о.о., 349
    БГ Рабел д.о.о., 350
    Дестилерија Српско звоно, 350
    Подрум Стојана Тасића, 351
    Тим д.о.о., 352
    Тим, 352
    Браћа Томашевић д.о.о., 353
    Токд. д.о.о., 353
    Дестилерија Хуберт 1924, 354
    Пољопривредно газдинство Читаковић, 355

    ПОСЕБАН ДОДАТАК, 357

    РАКИЈСКИ ФЕСТИВАЛИ, 359
    Ракијада у Прањанима, 360
    Фестивал српске ракије, 360
    Парастос дуду, 362
    Шљивовачки сајам домаће ракије, 362
    Шумадијска краљица, 364
    Дани шљиве, 364
    Сајам шљиве, 365
    Гледићка ракијада, 366
    Жестивал, 367
    Дани ракије, 368
    Смотра ракије шљивовице Ибарске долине, 368
    Фестивал младе ракије, 368
    Ракијада у Баљевцу, 369
    Никољдански фестивал ракије, 369
    Ракија фест - Balkan Urban Experience 370

    ОСТАЛИ ФЕСТИВАЛИ, 373

    КАКВА ЈЕ БУДУЋНОСТ СРПСКЕ РАКИЈЕ, 375
    Препознавање и брендирање традиције, 376
    Препознавање и пласирање квалитета 377
    Однос према традицији, 378
    Будућност српске ракије, 379

    РАКИЈУ НЕ МОРАТЕ ДА ПИЈЕТЕ, АЛИ МОРАТЕ ДА ЈЕ ИМАТЕ!

    Прелистајте књигу


    Детаљни подаци о књизи
    Наслов: Ракија: укус историје, вештина прављења, уметност испијања
    Издавач: Mladinska knjiga
    Страна: 383 (cb)
    Povez: тврди
    Писмо: ћирилица
    Формат: 29 cm
    Година издања: 2017
    ИСБН: 978-86-7928-424-2
    RASPRODATO
    U pripremi je obnovljeno izdanje
    Ako želite da vam javimo kada bude u prodaji:

    Prijavite se ovde da biste mogli da rezervišete.






    Ocene i mišljenja čitalaca
    Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


    Pitanja, odgovori, mišljenja...
    Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

    Poruku poslaoPoruka
    MIKRO KNJIGA D.O.O.
    Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
    e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
    Komercijalna banka: 205-33117-65
    Matični broj: 07465181
    Šifra delatnosti: 5811
    PIB: 100575773
    Dokumenti o identifikaciji

    © Mikro knjiga 1984-2024