МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Knjige▹PravoslavljeМонаштво
  Пустиња као град: Увод у изучавање египатског и палестинског монаштва у хришћанском царству
  Аутор: Дарвас Ј. Чити
  Страна: 232
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  Историја египатског и палестинског монаштва од 4. до 6. века, обрађена у овој књизи показује колико је византијски свет и читава Византијска Империја била обележена процесима који су се догађали унутар њених манастира. Књига нас води у дубину пустиње где се бије јединствена битка за очување праве вере и оповргавање свега што та вера није. Виђена кроз призму манастира и пустиње Хришћанска Империја остварује своје једино назначење као чувар истинитог вероисповедања стеченог искуством у пустињи исклесаних карактера благодатних сведока Оваплоћења Хритовог. За аутора, историја света јевише обогаћена одласком светих Евтимија и Теоктиста у пустињу него Ираклијевим освајањима или Јустинијановим кодексима. За њега допринос људској култури није толико градња велелепних здања рановизантијског света и писана дела тадашњих ствараоца колико стицање богопознања у пустињама и пештерама земаљским.. Кроз строго научну форму ове историје монаштва Египта и Палестине пројављује се захвалност пустињским оцима за остављено нам непроцењиво духовно благо - непотрошиво наслеђе за сва покољења.

  САДРЖАЈ

  ПРЕДГОВОР СРПСКОМ ИЗДАЊУ, 5
  ПРОЛОГ, 7

  ПРИЗИВ, 11
  Три предводника: Атанасије, Антоније, Пахомије, Антонијев призив, и његово живот до признања Цркве, Обраћење Пахомија, и његов живот до оснивања киновије у Тавенисиоту, Амун и оснивање Нитрије, Макарије Египатски и Скитски, Иларион и област Газе, Харитон и прве јудејске лавре, Антоније у Унутрашњој пустињи.

  ИНСТИТУЦИЈА, 31
  Антоније и његов однос са осталим заједницама, Његова писма, Мелетијански монаси близу његове Спољашње пустиње, Обележје и проширење Пахомијевог Општежића, Рани Пахомијеви списи, Положај и устројство Нитрије, Келија и Скита, Пахомијева смрт, Атанасијев повратак 346. год, Проширење општежића под Теодором, Антонијева смрт (356. год.) Атанасије у Тиваиди, Теодорова смрт (368. год.), Антонијеви
  наследници.

  СВЕТ ПРОДИРЕ, 55
  Страни посетиоци и монаси у Египту и Палестини, Јероним и Руфин и њихова дружина, Евагрије Понтијски - његово житије, списи, и утицај, Паладије, Историја монаха у Египту, Касијан, Златно доба Нитрије и Скита, Патријарх Теофил и уништење паганских идолишта, Сукоб због Оригеновог учења у Палестини и Египту, Гашење Нитрије, Варвари пустоше Скит. (407-408. год.)

  ТРИ ПОКОЉЕЊА КАСНИЈЕ, 75
  МеланијаМлађа на Маслинској гори, Пропадање Скита и Тавенисиотске заједнице, Аро(гће§ша1а Ра1гиш (Изреке Отаца), Повратак у Скит, друго опустошење (око 434. год, ), Пимен и његова браћа, Одласци из Скита пре и после опустошења, Порфирије Газки, Сисоје, Силуан и његови ученици, Авва Исаија и његови списи, Његов став према Халкидону.

  НОВИ ПОЧЕЦИ, 91
  Јевтимије долази у Палестину, 405. год, : оснива Лавру 428. год, Његово устројство, Првих дванаест ученика, Различитост од Египта, Исихије Јерусалимски, Пасарион, Меланијин намесник Геронтије на Маслинској гори, Петар Иверски долази у Јерусалим 428. год, Његови монашки почеци, Евдокија, Побуна против Јувеналија након Халкидона, Епископ Петар, Јевтимије непоколебљив, Повратак Јувеналија и разилажење побуњеника - Петар одлази у Египат, и рукополаже Тимотеја Мачора, Јевтимије мири Евдокију и друге са Халкидоном, али отпор се наставља, Мартирије и Илија долазе из Нитрије у Јерусалим, Монашке установе у Јерусалиму, Долазак младих надахнутих кандидата, Анастасије наслеђује Јувеналија као патријарх, Евдокијина смрт, Јевтимијеве последње године, Његово престављење 473. год, Његово место у историји монаштва.

  БОРБА ЗАВЕРУ, 113
  Сава у отшелништву, Халкидон на најнижој тачки, Делимично поновно уједињење под условима Енотикона: Маркијан Витлејемски, Јевтимијева Лавра се претвара у општежиће, Петар Иверски се враћа у Палестину, Његове последње године, Јован Руф, његов биограф, Његова смрт 489. год, Север ступа у монашки живот, Захарије Митиленски, Дионисијеви списи, Прве године лавре св, Саве - Мар Саба (од 478. год.), Св, Теодосије и његово општежиће, Епархијска администрација над манастирима, Гостопримнице у (ерусалиму и Јерихону, Развој Велике лавре св, Саве, Нова лавра и друге саваитске задужбине, Север и Сава у Цариграду, Јудејски монаси као јунаци Халкидона против Севера и цара Анастасија, Победа Халкидона под Јустином, Теодосијева смрт, Сава у посланству у Цариграду након Самарјанске побуне, Његове последње године и упокојење, (532. год.).

  МАНАСТИРИ У ВРЕМЕ ЈУСТИНИЈАНА, 137
  Рани живот Кирила Скитопољског, Јачање Оригеновог учења у јудејским манастирима, и његов успех до 543. год, Кирило ступа у монашки живот, Његова веза са Киријаком отшелником, Слабљење моћи и пад Оригениста, Пети сабор (553. год.), Кирило у Новој лаври, Киријакова смрт, Кирилове Биографије, Монаси из Газе, Варсануфије и Јован, Доротеј, Зосима.

  КРАЈ PAX ROMANA-Е (РИМСКОГ МИРА), 159
  Ретроспективно доба, Јован Мосх и његов Духовни луг, Данило Скитски, Мосх и Софроније у киновији преподобног Теодосија, Хозева, Житије светог Георгија Хозевита, Јерусалим и св, Григорије Римски, Прича о св, Марији Епипћанки, Фокино отимање престола и убиство цара Маврикија, Мосх и Софроније у Египту, Св, Јован Милостиви, Персијанци освајају Јерусалим, Пустошење Мар Сабе, Модест као мјестобљуститељ у Јерусалиму, Зборник Антиоха Саваитског, Мосх и Софроније на Западу, Анастасије Персијанац, Ираклије враћа Крст у Јерусалим, Модест постаје патријарх и умире, Софроније Максимов учитељ у Африци, Враћа се у Јерусалим и постаје патријарх (634. год, ), Његов синодик одлучан документ против монотелитског компромиса, Предаје Јерусалим Арапима (фебруара 638. год.)

  ВИСОКА ГОРА НА ОСАМИ, 187
  Историја синајског монаштва од четвртог века, Јустинијанова Црква и утврђење, Григорије, игуман Синајски, потом патријарх Атиохијски {570. год, ), Мосх, Св, Григорије Римски, Сведочанство о синајским и раитским мученнцима, Приче о Нилу, Приче Анастасија Синајског, Лествица св, Јована Лествичника, УЈае Оих и друга дела под именом Анастасија Синајског, Хришћанска племена на полуострву приморана да приме Ислам, Смрт једног преживелог Хришћанина.

  ЕПИЛОГ, 199
  НАПОМЕНЕ, 203
  ХРОНОЛОШКА ТАБЕЛА, 214


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Пустиња као град: Увод у изучавање египатског и палестинског монаштва у хришћанском царству
  Издавач: Манастир Подмаине
  Страна: 232 (cb)
  Povez: meki
  Писмо: ћирилица
  Формат: 14 x 19,5 cm
  Година издања: 2008
  ИСБН:
  RASPRODATO
  U pripremi je obnovljeno izdanje
  Ako želite da vam javimo kada bude u prodaji:

  Prijavite se ovde da biste mogli da rezervišete.


  Kupljeno uz ovu knjigu

  Микрокосмос и посредник: Теолошка антропологија светог Максима Исповедника
  1330 din.

  Белешке о литургији и Цркви
  570 din.

  Српска естетика аскетизма 1375-1459
  1330 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja... (Pređite u forum →)
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima


  SELECT ekranskoime,porukauforumu,mesto,datumvreme,poruka FROM f_poruke,webkupci WHERE webkupci.ID=f_poruke.IDadd AND (IDteme=251) GROUP BY IDporuke ORDER BY datumvreme DESC LIMIT 100
  Poruku poslaoPoruka
  zvezdana_lazovic
  Poruka: 19
  Jönköping
  09.07.2012, 21:59
  Zanimljiva knjiga za citanje posto su u knjizi sazeta crkvena i istoriska desavanja i dogadjaji vezani za zazivljenje i pocetak Pravoslavnog monaskog zivota na istoku .Mnoga slavna imena Pravoslavlja su spomenuta u knjizi ali isto tako i mnogi Sveti Oci koji su ne toliko poznati za nas citaoce koji nisu dovoljno upoznati sa svim cinjenicama.Steta sto knjiga nije pisana po hronoloskom redu sto je malo teze bilo pamtiti i pratiti sva desavanja jer je pisac uljucio mnoge licnosti u nekoliko perioda pocevsi od jednog dogadjaja pa ide na drugi ,treci,pa se vraca opet na prvi.Ali bez obzira na to iz knjige se mogu neke stvari nauciti i zapamtiti osim o pravoslavnom monastvu isto tako i o jeresima(Arije,Nestorije,Origen) koji su pokusavali preovladati u odredjenim periodima.U knjizi se spominju Sveti Oci kao recimo Sveti Antonije Veliki,Sveti Jevtimije Veliki,Sveti Sava Osveceni,Sveti Makarije Egipatski(Veliki),Sveti Jovan Lestvicnik i ostali monaski cin.Interesantna knjiga s obzirom da je pisac englez!
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2023