MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige ▹ PravoslavljeПатријарх Павле | PravoslavljeТумачење Јеванђеља
  Сабрана дела Патријарха Павла, књига II: Живот по Јеванђељу: беседе
  Аутор: Патријарх српски Павле
  Страна: 184
  Остали детаљи

  Blagoslovio: Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski Gospodin Irinej
  A A A
  ПРЕДГОВОР

  Издавачки фонд Архиепископије београдско-карловачке, као носилац ауторских права блаженопочившег Патријарха Павла, у оквиру пројекта објављивања његових Сабрана дела, као други том првога кола објављује још једну књигу Патријархових беседа под називом: Живот по Јеванђељу - књига друга. Прва књига објављена је 2009. године у Београду у тиражу од 2.000 примерака. Пре неколико недеља, светлост дана угледало је и њено друго издање. Сличну судбину имала је и Патријархова књига Велики Типик, која је у оквиру овога кола објављена као шеста књига. Све то показује како велику духовну глад и жеђ наше читалачке публике за аутентичним црквеним и богословским штивом, тако и озбиљност, савременост - боље свевременост, и важност писане али и изговорене речи нашег приснопамјатног Архипастира.

  Ова књига садржи осам тематских целина у оквиру којих су распоређене Патријархове Беседе. Прва је Новогодишње поруке, односно кратка Патријархова обраћања на почетку сваког Великог Календара "Црква" објављена за време његовог патријарашког служења. Летимичан поглед на ове текстове и године у којима су они настајали показују личност њиховог писца као истинскога оца мира и сведока правде Божије који је и у тешким и смутним временима остао на првом месту веран Цркви Божијој и њеном Јеванђељу а тек онда осталим, њему не мање драгим и блиским, вредностима и садржајима. Друга целина обухвата његова Празнична слова, док трећа говори о Посту у Православној Цркви. У њој, са посебном пажњом, треба прочитати Патријархово тумачење суботњега поста. То је још један у низу примера, данас посебно актуелан и важан, који показује трезвеност овог великог богослова који је заиста стекао благоразумност отачкога ума. Четврта обухвата Патријархова Слова на различитим скуповима у којима он говори о различитим темама, од политичких, преко црквених до интеррелигијских, показујући да има шта да каже у свакој прилици, озбиљно, дубоко и увек јеванђелски засновано и утемељено. Пета су његови говори на сахранама и парастосима обухваћени заједничким називом Заупокојена слова. Шесте су му Беседе на освећењима храмова, а седме пригодна Слова на значајним годишњицама.

  Осмо, завршно, поглавље ове књиге представљају беседе, речи, поздрави и отпоздрави са Патријархових Архипастирских путовања. У њима наш велики Архипастир благосиља, поучава, мири и охрабрује своју духовну децу од далеке Америке и Канаде па све до суседских нам земаља Мађарске и Бугарске.

  За теологију Патријарха Павла више пута је, с правом, речено да хармонични однос црквеног Предања и личног опита у искуству и изразу Свјатјејшега богослова и беседника представља њену централну карактеристику. Дубока лична уроњеност у свештене воде Предања оставила је снажан печат и на овој књизи. Патријархово благорасудно мишљење и словљење на разне теме живота Цркве и њене унутрашње и спољашње мисије је увек такво да оно у себи успешно резимира и сажима свештено предање Цркве и, слободно како од мртвог формализма тако и од површног човекоугађања, надахнуто указује на правилно поступање у оваквим ситуацијама.

  Патријархову пастирску реч увек краси благодатна усклађеност црквене акривије и икономије. Из сваког изговореног слова које и даље благовести са страница ове књиге просијава њему карактеристична озбиљност, потпуна верност и доследност црквеним правилима и прописима која, истовремено, никада не губи из вида конкретног човека кога сагледава очима пастирског расуђивања и очинске љубави. Овде ваља додати и Патријархову хвале вредну спремност да никада не бежи од појединих пастирских и духовних тема - ма како оне на први поглед незгодне могу да буду - нити да их почаствује тишином - што све показује једну од основних црта његове теологије: пастирску бригу за добробит словеснога стада. А без ње - теологије нема!

  Због свега реченог, ове дубоке беседе Свјатјејшег господина Павла за нас су драгоцене не само на плану сазнавања и разумевања феномена о којима говоре. Оне, такође, представљају својеврстан образац односно начин богословствовања који треба следити и усвајати. А то и јесте основни идеал сваке озбиљне теологије: повратак на отачки начин мишљења и постојања.

  Протојереј-ставрофор др Влаgимир Вукашиновић

  САДРЖАЈ


  Предговор, 5

  НОВОГОДИШЊЕ ПОРУКЕ, 9
  ПРАЗНИЧНА СЛОВА, 37
  ПОСТ У ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ, 49
  УВОДНА СЛОВА НА РАЗЛИЧИТИМ СКУПОВИМА, 59
  ЗАУПОКОЈЕНА СЛОВА, 69
  БЕСЕДЕ НА ОСВЕЋЕЊИМА ТЕМЕЉА И НОВИХ ХРАМОВА, 85
  АРХИПАСТИРСКА ПУТОВАЊА, 113


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Сабрана дела Патријарха Павла, књига II: Живот по Јеванђељу: беседе
  Издавач: Издавачка фондација СПЦ
  Страна: 184 (cb)
  Povez: tvrdi
  Писмо: ćirilica
  Формат: A5
  Година издања: 2010
  ИСБН: 978-86-84799-49-6
  Naručite
  Cena: 700 RSD
  Cena za inostranstvo:
  7,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Патријарх српски Павле: Да нам буду јаснија нека питања наше вере, 1-3
  3500 din.

  Сабрана дела Патријарха Павла, књига I: Живот по Јеванђељу: беседе
  700 din.

  Без љубави нема живота: Поуке за духовни живот, савети за лечење болести, речи Св. Исака Сирина
  650 din.

  Чувајте душу: разговори са старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету, 4. допуњено издање
  1090 din.

  Мир и радост у Духу Светом: Поуке, беседе, разговори и животопис
  950 din.

  Misli o dobru i zlu
  540 din.

  Света Петка
  1150 din.

  Свети Лука: житије и слава светог апостола и јеванђелисте Луке, тврди повез
  1350 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2021