MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹ElektrotehnikaElektrični uređaji i instalacije
  Tiristorski pretvarači
  Autor: Mr. Radojle Radetic dipl.ing
  Strana: 250
  Ostali detalji
  Veličina slova: A A
  Tiristorski pretvarači

  Obim knjige je oko 250 stranica sa skoro 300 slika, crteža, dijagrama, tabela, nebrojeno mnogo matematičkih formula itd.
  Pretvarači sa tranzistorima kao prekidačkim elementima, detaljno su opisani u knjizi "Tranzistorski pretvarači snage". Izlaskom i "Tiristorskih pretvarača" zaokružuje se oblast pretvarača energetske elektronike. U tom smislu ove dve knjige treba posmatrati kao celinu.
  Pri pisanju knjige namera je bila da se obuhvate sva najvažnija pitanja iz ove oblasti. Iako nije praćen fakultetski program predmeta energetske elektronike, pored inženjera, ona može korisno da posluži studentima koji izučavaju ovu materiju, ali i svima ostalima koji se praktično bave tiristorskim pretvaračima.

  Prikaz knjige
  U našoj zemlji, energetska elektronika ili njena uža oblast energetski pretvarači, izučava se na svim elektrotehničkim fakultetima, višim školama, a u poslednje vreme i srednjim elektrotehničkim školama. Međutim, naša literatura nije adekvatno pratila ovu oblast. Ova knjiga je nastala kao pokušaj da se ne preskoči čitava tehnološka generacija tiristorskih pretvarača i da na našem jeziku ostane pisani trag o njima. Knjiga se sastoji od 8 poglavlja i dodatka, a to su:

  1. Poluprovodničke komponente: U ovom poglavlju su opisane osnovne karakteristike; dioda, tiristora, GTO, dijaka i trijaka.

  2. Osnovna kola sa diodama i tiristorima: Ovo poglavlje analizira ponašanje pojedinih elementarnih kola napajanih preko dioda i tiristora. Njegova uloga je da olakša praćenje materije izložene u narednim poglavljima.

  3. Fazno upravljani pretvarači: Ovo je udarno poglavlje, i u njemu se na oko 100 stranica detaljno obrađuju osnovni principi i pojave pri ispravljanju AC napona. Zatim su detaljno razmatrani diodni i tiristorski ispravljači i invertori, zajednički nazvani fazno kontrolisani pretvarači. Na kraju je ukratko prikazan i rad četvoro kvadrantnih pretvarača ove vrste.


  4. Harmonici, naponi, struje i snage ispravljača: Ovo poglavlje se bavi harmonicima u naponima i strujama ispravljača i invertora i njihovim posledicama.

  5. Prisilna komutacija tiristora i čoperi: U ovom poglavlju se obrađuju načini prisilne komutacije tiristora i primena na pretvaračima tipa DC/DC (čoperima).

  6. Pretvarači naizmeničnog napona: U ovom poglavlju se analiziraju pretvarači tipa AC/AC sa faznim upravljanjem. To su u prvom redu pretvarači sa trijacima.

  7. Autonomni invertori: Ovde se obrađuju autonomni invertori, različitih konfiguracija, naponskog i strujnog tipa.

  8. Kola za upravljanje i zaštitu: U ovom poglavlju se analiziraju osnovni principi upravljačkih kola fazno kontrolisanih pretvarača. Takođe je objašnjena i primena nekih integrisana kola za ovu namenu.

  9. Dodatak: U dodatku je detaljnije analizirano ponašanje transformatora za ispravljač sa jednom diodom. Ovaj ispravljač nema veliku važnost u praksi, ali odgovor na to pitanje se teško može naći u dostupnoj literaturi.


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Tiristorski pretvarači
  Izdavač: EHO
  Strana: 250 (cb)
  Povez: meki
  Pismo: latinica
  Format: B5
  Godina izdanja: 2004
  ISBN:
  RASPRODATO
  Nije u planu obnavljanje izdanja
  Pogledajte novo izdanje  Tiristorski pretvarači, 2. dopunjeno izdanje


  Kupljeno uz ovu knjigu

  Sistem automatske regulacije u radu sa tiristorskim pretvaračima
  680 din.

  Prekidačka napajanja
  1700 din.

  TRANZISTORSKI PRETVARAČI
  1550 din.

  Projektovanje i izvođenje električnih instalacija
  1900 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2023