МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Knjige▹PolitikaGlobalizacijaPravoslavljeПравославље

  Prikaži 4 puta
  veću sliku


  Глобализација и православље – Марко С. Марковић
  Глобализација и православље је књига која у најбољем светлу представља Марка С. Марковића, заборављеног мислиоца српске емиграције. Својим делом српску културу обогатио је увидима који су ретки за наш народ. Образован на традицијама руске теолошке и француске конзервативне мисли, посматрао је српску и европску историју и политику из перспективе која савременом читаоцу може бити страна, али то не значи да није дубоко истинита, напротив. После владике Николаја, аве Јустина и Жарка Видовића, Марковић је једини међу нама који је, као руски словенофили и боготражитељи, на време видео шта ће словенским народима донети окретање Западу.

  О књизи Глобализација и православље
  У првом поглављу књиге, „Маркова вера“, дата су два огледа о вери у васкрсење као суштини хришћанства и теизму као основи морала. Из хришћански утемељених ставова проистицала је његова радикална критика марксизма, о чему је друго поглавље ове књиге.

  Последице примене марксизма виделе су се у Русији, која је пала под ударима бољшевичког насиља, чему су посвећени огледи у поглављу „Између Русије и Совјетије“.

  Страдална судбина српског народа била је стална тема Марковићевог мишљења и списатељског сведочења. Ти текстови сабрани су У поглављу „Јаук и гробље је народ мој“ (стих Црњанског).

  „Запад и Срби“, тема од које Марковић није одступао, доноси Марковићев интервју монаху Митрофану Хиландарцу с почетка 21. века, о новом европском поретку и нама, као и увид у српске илузије које су се разбиле о хриди француске и западноевропске политике.

  Наравно, витез српске идеје из Орлеана целог живота се бавио и нашом косовском тематиком, што се види из записа у одељку „Косовско питање и српски одговор“.

  У поглављу „Наде и разочарења“ дати су Марковићеви текстови о Савезу православних народа, који се никад није остварио, и због кога нас, ако се овако настави, чека слом страшнији од турског ропства.

  Последње поглавље, „Српска апокалипса и светлост Откровења“ нуди пророчка прозрења Достојевског и Владике Николаја, која нам могу помоћи да се снађемо у часу у коме смо се обрели.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Глобализација и православље – Марко С. Марковић
  Издавач: Catena mundi
  Страна: 248 (cb)
  Povez: meki
  Писмо: ћирилица
  Формат: cm
  Година издања: 2023
  ИСБН:
  Naručite
  Cena: 1.300 RSD
  Cena za inostranstvo:
  13,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2023