МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања

  Prikaži 6 puta
  veću sliku


  Господ је увек с тобом: Изабране поуке Светог Димитрија Ростовског
  Dodaj u listu želja - Wish List
  Свети Димиртрије епископ ростовски празнује се 28. октобра; а 21. септембра спомиње се догађај открића његових чудотворних моштију 1752. год.

  МОЛИТВЕНО РАЗМИШЉАЊЕ СВЕТОГ ОЦА ДИМИТРИЈА РОСТОВСКОГ
  веома корисно и од многих молитвених правила важније, које треба читати сваког петка, и у време припремања за Свето Причешће


  Почетак: Царју Небесниј, Трисвето, Отче наш, Придите поклонимсја (трипут) и 50.псалaм. Затим читај стихире, и на крају сваке стихире земни поклон.

  О СТРАДАЊУ ГОСПОДА НАШЕГ ИСУСА ХРИСТА

  1. О како су ми мили и дивни путеви Твоји, Сине Божији: сишао си с небеса и благоизволео узети на Себе унижену људску природу, Пречистим Родјењем Твојим од Пресвете Дјеве Марије, да би избавио род људски из области греха и смрти. За све то, благодарење приносим Ти, од свег срца свога, Творче мој, слава Теби.

  2. За преступе првога човека - Адама, учињене у рајском врту, предао си Себе у руке противника Својих, да Те ухвате у Гетсиманском врту и силно свежу, о, нови Адаме, Господе Исусе Христе, Сине Божији, слава Теби. Свежи ојадјено срце моје пресветом љубављу Својом, тако силно да бих ја, немоћни, свагда пре волео умрети, него да би Теби, ма каквим грехом, непријатност учинио.

  3. Из врта Гетсиманског, када си водјен био, преко потока Кедронскога, под дрским трзајима спроводника Својих, спотакао си се и пао на земљу, о милостиви Избавитељу наш, Господе Исусе Христе, Сине Божији, слава Теби. И ја ојадјени припадам пред Пречистим стопама Твојим и молим Ти се: од свакога пада у грех, сачувај душу моју.

  4. Од ојадјенога архијереја Ане па до Кајафе, када су Те водили противници Твоји, трпео си од њих многе ударце по Пречистој глави Твојој, о многомилостиви Спаситељу наш, Господе Исусе Христе, Сине Божији слава Теби.

  5. Стојећи пред Кајафом, био си ударен гвозденом руком од неблагодарнога Малха, коме си од Петра одсечено ухо у Гетсиманском врту исцелио. Ударац је био тако јак, да су сви прсти проклете руке његове, оставили дубок отисак, на Пречистом лицу Твоме. Звук ударца тога, чуо се по целој дворани Кајафиној, и од јачине његове, сви су се зуби Твојис места својих покренули и Крв Твоја Пречиста преизобилно текла је из Пресветих уста Твојих и носа Твога на земљу на коју си био пао, од јачине свирепога ударца његовог. Изворе живота нашега, Господе Исусе Христе, Сине Божији, слава Теби.

  6. Пред Кајафом, лажним архијерејем, док си стајао, слушао си многе лажне клевете протв Себе, као јагње безгласно ниси отворио уста Својих, него си све ћутећи трпео, Господе Исусе Христе, Сине Божији слава Теби. Даруј и мени немоћноме слузи Своме, да узмогнем претрпети све напасти и искушења, од непријатеља мојих видљивих и невидљивих, и да се надје у устима мојим лажи и бацања кривице на другога, молим Ти се, добри Спаситељу мој.

  7. Када си, покривена лица, трпео ударце од противника Својих, који Ти подругљиво говораху: “прореци ко Те удари”, за сва претрпљена страдања Твоја за нас, Сине Божији, Господе Исусе Христе, слава Теби. Покриј Господе све грехе моје коначним опроштајем; да не покрије стид вечни лице моје, кад станем на Страшном Суду Твоме, молим Ти се, благи (добри) Спаситељу мој.

  8. Од избезумљенога сабора јеврејскога, проглашен си био за хулника и законопреступника, а као такав и достојан смртне казне, ради чега си био злостављан до неко доба ноћи, а затим у тамницу затворен био до јутра; слава Теби, Сине Божији, Господе Исусе Христе, светлости незалазна, смилуј се на мене слугу Твога; по одласку моме са овога света, ослободи душу моју од тамнице адове, молим Ти се благи Спаситељу мој.

  9. Ујутру си одведен, везан од Јевреја, Понтију Пилату судији, који иако незнабожац, ниједне кривице не надје на Теби, због чега би Те могао осудити; о, виновниче нашега спасења, Господе Исусе Христе, Сине Божији, слава Теби; сачувај мене кроз све дане мога земнога живота од свакога греха, да у часу смрти моје не надје ни једне кривице на мени противник мој, сатана. Молим Ти се благи, Спаситељу мој.

  10. Од Пилата одведен си био к безумноме Ироду, који иако је одавно желео Тебе видети, но гордошћу помрачен, Тебе вечну премудрост не позна, него Ти се наруга и обуче Те у белу хаљину. Слава Теби, Сине Божији, Господе Исусе Христе; избави мене, Владатељу мој, од власти сатанске и обуци у хаљину спасења, после смрти моје, молим Ти се благи Спаситељу мој.

  11. Ирод, после многог унижења учињенога над Тобом, врати Тебе опет малодушноме Пилату; и у путу томе многе ударце и унижења претрпео си за избављење наше; слава Теби Господе, Исусе Христе, Сине Божији слава Теби. Управи стопе срца наших на стазу заповести Твојих; молим Ти се, благи Спаситељу мој.

  12. Од Пилата судије, предан си био на шибање, о, неисказани у милости, где си сам скинуо одело своје и раширених руку предао си Себе мучитељима Својим да Те свежу за камени стуб, о чисти срцем и невини рукама; тада су Те свирепи војници силно ударали глоговим штаповима тако, да је отпадало свето тело Твоје од костију Твојих, и Крв Твоја света преизобилно текла је по земљи, а када су Те одрешили од стуба, ужасно измучен пао си на земљу. Тада је смрт могла одмах наступити, али је божанска сила Твоја, одржавала тело Твоје у животу, док се не сврши све страдање Твоје. Слава Теби, Сине Божији, Господе Исусе Христе, ради толиких бесцених рана Твојих, које си претрпео за нас; опрости мени, слузи Твоме, све грехе моје, и сачувај ме од свих стрела вражијих до скончања мога, молим Ти се, благи Спаситељу мој.

  13. После таквога страшнога страдања, стајао си наг, као од мајке родјен, покривен само страшним ранама Својим, из којих је непрестано текла Пречиста Крв Твоја. Са стидом си прикупљао разбацане хаљине Своје, подрхтавајући од бола и зиме, која је у то време била. О, Свеблаги Створитељу наш, Који си створио сунце и огањ, да се у време зиме греју синови човечији, трпео си од њих такво мучење. Слава Теби, Сине Божији, Господе Исусе Христе; загреј срце моје окамењено, тополотом Духа Твога Пресветога, и оспособи мене за свако добро дело угодно пред Тобом; молим Ти се, благи Спаситељу мој.

  14. О камени стуб, силно си ударан био, после свршене шибе над Тобом, и јако си треснуо о земљу. Слава Теби, Сине Божији, Господе Исусе Христе, буди ми стуб крепости против свакога напада вражијега, молим Ти се, благи Спаситељу мој.

  15. Ногама ударан, за косу и браду чупан и по земљи вучен, трпео си, не пуштајући гласа од Себе, Господе Исусе Христе, Сине Божији, Слава теби; сачувај мене од чељусти адске змије, да не буде ухваћена од ње душа моја; молим Ти се, благи Спаситељу мој.

  16. Нечистим рукама, богоубиственога народа јеврејскога, ударан си био разним орудјем и кољем, када су Те одвели из врта Гетсиманскога, и за косу и уши Пресвете главе Твоје, много си вучен; о, преузвишени Царе неба и земље, Господе Исусе Христе, Сине Божији слава Теби; узвиси ум мој ка небеској лепоти, и у томе учини ме непоколебљивим, молим Ти се, благи Спаситељу мој.

  17. Од трновог венца, хиљаде убода претрпео си, када је он много пута стављан и скидан и опет стављан на Пречисту главу Твоју. Тада су многе капи божанствене и бесцене Крви Твоје падале на земљу. О, Прекрасна Главо Цркве Твоје, Господе Исусе Христе, Сине Божији, слава Теби.

  18. Преко трновог венца ударан си био штаповима по Пресветој глави Твојој, ради чега се трње дубоко забадало по њој, о, неисказани у милости, Сине Божији, Господе Исусе Христе, исцели душу моју од свих убода греховних, молим Ти се благи Спаситељу мој.

  19. На подсмех и поругу, носио си стављен Ти у десницу велики штап, да представља царски скиптар; о, Сине Божији, Који седиш с десне стране Бога Оца, Господе Исусе Христе, слава Теби; уништи књигу греха мојих и удостоји ме да Ти станем с десне стране у слави Твојој, молим Ти се, благи Спаситељу мој.

  20. Длановима мучитељским ударан си био, по Пресветом Лицу Твом, устима и очима, о Сине Божији, чије су очи као пламен огњени, Господе Исусе Христе слава Теби. Не лиши и мене славе Твоје, молим Ти се, благи Спаситељу мој.

  21. Господе, Који си ради спасења нашега, примио толике ударце по Пресветој глави Твојој и целоме Телу Твоме, прими и сада од моје главе поклоњење пред Тобом, као што си примио некада покајање цариника, и даруј ми укрепљење, да узмогнем благодарно подносити све ударце разноврсних искушења овога земнога живота, верујући непоколебљиво да то све долази по Твоме Светоме Промислу, за спасење наше. Молим Ти се, благи Спаситељу мој, удостоји ме славе Твоје.

  22. Под трновим венцем и у црвеној хаљини, водјаху Те са подсмехом мучитељи Твоји и по други пут Пилату судији а он се зачуди толикој злоћи јеврејској и рече им: “овај човек достојан је помиловања, бар сада после толикога страдања”, а они викаху из гласа: “Распни Га, распни”. И ја Господе вапијем Теби: истреби трње греха мојих, молим Ти се благи Спаситељу мој.

  23. О, неисказани у трпљењу, Господе Исусе Христе, Сине Божији, Који изводиш воду из камена и ветрове из станишта њихових, када си био приведен неразумноме Пилату судији, он седе на суд и осуди на смрт Тебе, Који ћеш судити живима и мртвима. Даруј Господе мени маленоме слузи Твоме, стално сећање на смрт и да се спреман надјем када станем пред Тобом на Суду Твоме Страшноме, молим Ти се, благи Спаситељу мој.

  24. Када Пилат изрече на Теби смртну пресуду, о свеблаги даваоче живота вечнога, тада Јевреји злобом обузети, свезаше руке Твоје и на врат Твој и на плећа Твоја, натоварише велики крст, на коме је требало да Те разапну, да га носиш до Голготе; и поставише Те да идеш измедју два разбојника, које такодје водјаху на смрт; о непостижни у милости, Господе Исусе Христе, Сине Божији слава Теби. Избави ме Господе од невидљивога врага, који непрестано поткопава чистоту душе моје многоврсним искушењима, молим Ти се благи Спаситељу мој.

  25. И још, о Бездане Милости, немилостиви род јеврејски, терао Те да брзо идеш под тешким теретом крста Твога, који си носио на плећима Својим, а када си се спотакао и пао на земљу, тада су Те немилостиво ударали спроводници Твоји, о, Сине Божији, Господе Исусе Христе, слава Теби; сачувај мене од свакога пада у грех молим Ти се, благи Спаситељу мој.

  26. Када си одведен на Голготску гору, о неисказани Господару горњих сила и власти, и када хтедоше на крст да Те прикују, тада си сам скидао хаљине Своје и припремао се за распеће; али када је требало скинути и кошуљу Твоју, залепљену за израњављено Тело Твоје, тада је злобни противници Твоји насилно трзаху с Тебе, и све љуте ране Твоје поново озледјиваху, и болове ужасне причињаваху Ти. Обнови Господе душу моју грехом израњављену, и прими молитву моју: Слава Теби, Сине Божији, Господе Исусе Христе, дуготрпељиви Владико мој.

  27. Пљувачком Својом исцелио си некада слепородјенога човека, а пред распећем Својим трпео си од Јевреја ужасно пљување по Пречистом Лицу Твом. О, Преузнесени Сине Божији, изнад свих чинова андјеоских, Господе Исусе Христе, слава Теби; укрепи мене немоћнога слугу Твога, Господе, да се душа моја свагда гнуша од свакога греха, молим Ти се, благи Спаситељу мој.

  28. Када Тебе, Господе, људи јеврејски на Голготи изведоше, и крст Твој на земљу положише да Те на њему разапну, Сам си вољно легао на крст и раширио руке Своје за Своје прикивање, но злобом помрачени људи јеврејски не разумеваху Твоје вољно страдање, него немилосрдно растезаху Твоје свете руке и ноге и дебелим гвождјем за Крст прикиваху. Тако да прскаху жиле Твоје и зглобови, од чега биваху још љући болови од свих претходних страдања Твојих. О, милостиви Искупитељу рода људскога, Сине Божији, слава Теби. Избави и мене из области противника мојих видљивих и невидљивих, молим Ти се, благи Спаситељу мој.

  29. О непостижни у чистоти и неисказани у лепоти, изнад свих синова људских, Који си губаве људе очишћавао, Сам си благоизволео претрпети, да Пресвето Лице Твоје буде унакажено од гаднога пљувања људског, јер све док си лежао на Крсту положеном на земљи не престајаху пљувати на Пресвето Лице Твоје злобни противници Твоји. Слава Теби, Сине Божији, Господе Исусе Христе. Очисти душу моју прокажену од многих греха, молим Ти се, благи Спаситељу мој.
  30. Уздахе срчане
  и топле сузе проливао си пред страдањем Својим за род људски; излиј Господе и на мене милосрдје Своје и даруј ми свагдашње покајање и непрестајуће сузе да њима очистим грехе своје. Господе Исусе Христе, Сине Божији, неисказани у милости Владико мој, слава Теби.

  31. На Крсту си висио сав наг, осим Пречистих бедара Твојих која су само била покривена и, висећи медју двојицом разбојника, напојен си био жучи и сирћетом. О преслатки Спаситељу мој, избави и мене, слугу Твога, од сваке горчине греховне, молим Ти се, благи Владико мој.

  32. О непостижни Творче душе и тела мога, Који си претрпео страдање у целокупном бићу душе и тела Свога за спасење наше, још си морао трпети на Голготи и смрад ужасни од распаднутих тела несахрањених осудјеника која су тамо лежала. А поред тога, још и гледати горке сузе и болне трзаје Пречисте Мајке Твоје, Која је стајала поред Крста Твога и гледала страдање Твоје. Слава Теби, Сине Божији, Господе Исусе Христе, Саздатељу мој, опрости мени сва сагрешења моја почињена у делима, речима и помислима срца, молим Ти се, Спаситељу мој.

  33. Изворе живота нашега, Господе Исусе Христе, Који си благоизволео претрпети сва напред описана страдања за искупљење наше из пбласти греха, и умрети у девети час дана, даруј Господе и мени, немоћноме слузи Твоме да после смрти моје наследим вечна блага Твоја, тамо где Тебе прослављају девет чинова андјеоских. Молим Ти се, Владико мој, Који си благоизволео поживети на земљи 33 године, прими ову мали жртву сачињену од 33 стиха, на Твој крсни олтар, на коме си Самога Себе принео на жртву Богу и Оцу Своме за искупљење рода људскога. Прими и молитве Пречисте Матере Твоје, Која Ти се моли за нас, као и светих Твојих Апостола и Пророка и свих Светих Твојих, који животом својим Теби угодише и надјоше вечну милост пред Тобом, и спаси све људе Твоје, који Ти се моле дан и ноћ. Амин.
  Слава дуготрпљењу Твоме, Господе!
  Слава страдању Твоме, Господе!

  ***

  НЕ ВРАЋАЈ СЕ ГРЕХУ
  Ne vracaj se grehu
  Плодови непослушности Богу. – Хоћеш ли да будеш здрав? Хоћеш ли да се спасеш? Ако ти сам то хоћеш, онда ће те премудрост Моја научити, милосрђе Моје ће те помиловати, а свемоћ Моја помоћи ће ти и спасиће те. Али, ако ти сам не желиш спасење, ако ти сам бежиш од вечног живота, ако више волиш своју пропаст него спасење, онда ни мудрост Моја, ни милосрђе Моје, ни свемоћ Моја неће моћи да ти помогну. Може ли топли восак да се залепи за лед? Не може никако! Тако ни милосрђе Моје, ни мудрост Моја, ни свемоћ Моја не могу да се залепе за тебе ако је твоје срце хладно као лед и нема нимало топлине жеље за спасењем.

  Али, кад ти само пожелиш да се спасеш, тада ћу Ја са радошћу да ти помогнем. Тада ће се због тебе обрадовати и ликовати Моји Анђели: Радост бива Анђела на небесима због једног грјешника који се каје (Лк 15,10).

  Човек који се после покајања враћа својим старим гресима умирује себе надом говорећи: сагрешићу, а онда ћу се поново покајати, као што сам се и пре кајао; разгневљујем Бога, а затим ћу од Њега измолити опроштај, као што сам и раније измољавао; оскврнићу се, и поново ћу се очистити покајањем, као што сам се и раније чистио. О, заслепљена надо грешника! О, глупи разуме! О, сујетно очекивање!
  Не зна се да ли ће ти се дати прави тренутак када ће се сила Божије благодати поново вратити теби и подићи те из твог љутог пада, зато што је отишла од тебе, отресавши прах са ногу својих, говорећи: “Ево се оставља дом твој пуст“; и ући ће у тебе седам ужасних греховних злих духова, и последња падања у грех биће ти гора од првих. Гора зато што ћеш, павши у дубину зала, постати немаран и почећеш да очајаваш, а шта следи после очајања, то и сам знаш.
  Бога ништа тако не жалости и не гневи као то што се човек после покајања поново враћа злим делима, тешећи себе надом у ново покајање и опроштај, и без страха греши, у нади на Божије милосрђе.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Господ је увек с тобом: Изабране поуке Светог Димитрија Ростовског
  Страна: 160 (cb)
  Povez: meki
  Писмо: ćirilica
  Формат: 12 x 20 cm
  ИСБН:
  Naručite
  Cena:
  480,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  5,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Православна педагогија
  990 din.

  Нова таблица: објашњења о цркви, о литургији, о свим службама и богослужбеним предметима
  1540 din.

  Молитва Исусова и тајно поучење
  990 din.

  Канони и богослужење
  1600 din.

  Теологија болести
  800 din.

  Lečenje duhovnih bolesti: uvod u asketsku tradiciju Pravoslavne crkve
  2475 din.

  Едиција Александар Торик, књига 7: Селафила
  450 din.

  Perniciozna anemija – dijagnostika i lečenje
  770 din.

  Исак Сирин: Подвиг (аскеза) у нашем животу
  455 din.

  Одговарање на Светој Литургији
  750 din.

  Одговарање на литургијама: Антифони и тропари
  490 din.

  Блажени Августин
  780 din.

  Свети Јован Кронштатски: Господе, име ти је љубав
  990 din.

  Mokranjac: Duhovna muzika 1, Liturgija - note
  990 din.

  Mokranjac: Duhovna muzika, 5, Opšte i prigodno pojanje / General and special Chants - note
  3000 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2020