MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.

  Prikaži 5 puta
  veću sliku


  Атентат 1934: осамдесет година после
  Autor: Milan Bogojević
  Страна: 238 ► Остали детаљи
  Област: СрбијаИсторија
  A A A
  Dodaj u podsetnik - Wish List
  „Кад год се десе неки велики преломни моменти везани за судбину једног народа они постају годинама и деценијама предмет најразличитијих расправа и анализа“, наводи аутор у уводу књиге.

  Ове године навршило се 80 година од једног таквог судбоносног догађаја који је променио будућност Србије, а како многи сматрају и будућност света. 9. октобра 1934 око 16,20 приликом званичне посете Француској убијен је један од највећих владара са ових простора, краљ Александар И Карађорђевић „ујединитељ“. У овој књизи може да се прочита који су велики пропусти направљени у организацији заштите краља, како су упозорења о атентату остала без реакција надлежних служби, ко је и како мењао протокол, ко су били атентатори и како су на крају завршили сви актери приче.

  -Када сам се мало боље упознао са свим детаљима атентата као и са пропустима приликом организације заштите, одлучио сам да све прикупим и ставим на папир, једноставно да сведем рачуне, и тако је настала ова књига – каже Богојевић.

  Богојевић је као велики поштовалац историје и традиције почео да пише о заборављеним српским јунацима ратова за ослобођење од 1912 – 1918. Његове кратке приче о Милунки Савић награђиване су на књижевним конкурсима за најбољу причу.

  Књига „Атентат 1934“ настала је уз договор са унуком њ. к. в. Александра, принцом Владимиром.

  <фонт сизе=+1>Из садржаја

  Предговор: Владимир Карађорђевић, 7
  Поговор / Бојан Димитријевић. 235
  О писцу и делу, 239
  Библиографија, 243

  <фонт сизе=+1>Поговор

  Многе дилеме из Александрове владавине су и данас отворене и тема спорења накнадних тумачења и историчара и публициста. Међутим, атентат извршен на њега у Марсељу, 9. октобра 1934. године релативно је испитан догађај, захваљујући и ангажовању истражних органа тадашње Краљевине Југославије.

  Ипак овај догађај, као и професионално искуство, подстакли су аутора Милана Богојевића да се у години када се обележава осам деценија од тог преломног догађаја за историју прве Југославије позабави појединим аспектима атентата. Ти аспекти су саставни део самог атентата на краља, али су можда измакли посебној пажњи јавности.

  др Бојан Димитријевић


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Атентат 1934: осамдесет година после
  Izdavač: Čuvari
  Strana: 238 (cb)
  Povez: tvrdi
  Pismo: ćirilica
  Format: 21 cm
  Godina izdanja: 2015
  ISBN: 978-86-88471-37-4
  Cena:
  Nije formirana

  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  IDI NA VRH STRANE
  Ⓒ 1984-2019 Mikro knjiga