MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige ▹ SociologijaRazno

  Prikaži 6 puta
  veću sliku


  Fluidni život
  Autor: Zigmunt Bauman
  Strana: 186
  Ostali detalji

  A A A
  Fluiđni život je nepostojan život koji se odvija u uslovima stalne neizvesnosti. Najakutnije i najtvrđe brige koje opsedaju takav život su strah da ćete biti zatečeni na spavanju, da nećete stići da uhvatite korak sa događajima koji se brzo smenjuju, da ćete zaostati i da ćete prevideti „upotrebiti do“ datum, da ćete biti natovareni stvarima koje posedujete a nisu više poželjne, da ćete propustiti trenutak koji signalizira promenu pravca pre nego što se pređe tačka bez povratka. Fluidni život je niz novih početaka - a baš zbog toga su brzi i bezbolni završeci, bez kojih su novi počeci nezamislivi, ti koji u njemu najčešće predstavljaju najteže trenutke i najneprijatnije glavobolje. Među umećima fluidnog modernog življenja i među veštinama potrebnim za praktikovanje tih umeća, odbacivanje stvari ima prioritet nad njihovim sticanjem.

  „Fluidni život“ i „fluidna modernost“ su blisko povezani. „Fluidni život“ je onaj život koji se uglavnom vodi u fluidnom modernom društvu. „Fluidna modernost“ je društvo u kome se uslovi pod kojima njegovi pripadnici deluju menjaju brže nego što je potrebno da se načini delovanja konsoliduju u navike i rutine. Fluidnost života i fluidnost društva se uzajamno pothranjuju i potkrepljuju. Fluidni život, baš kao i fluidno moderno društvo, ne mogu dugo zadržati isti oblik, niti pravac.

  Život u fluidnom modernom društvu ne može stajati u mestu. On se mora modernizovati (čitaj: svakog dana se oslobađati atributa kojima je istekao rok trajanja i nastavljati sa demontiranjem/odbacivanjem identiteta koji su trenutno sklopljeni/postavljeni) ili nestati. Pošto mu je užas od isteka roka trajanja stalno za petama, život u fluidnom modernom društvu više ne mora biti vučen napred zamišljenim čudesima na samom kraju poslova na modernizaciji. Ovde se radi o potrebi da se iz sve snage juri samo da bi se ostalo na istom mestu i daleko od korpe za smeće na koju su osuđeni oni na začelju.

  Zigmunt Bauman

  SADRŽAJ

  Uvod: O životu u fluidnom modernom svetu 9
  1. Pojedinac pod opsadom 25
  2. Od mučenika do heroja, i od heroja do poznate ličnosti 53
  3. Kultura: neobuzdana i nekontrolisana 67
  4. Traženje skloništa u Pandorinoj kutiji, ili strah, bezbednost i grad 85
  5. Potrošači u fluidnom modernom društvu 99
  Potrošački život 101
  Potrošačko telo 110
  Potrošačko detinjstvo 124
  6. Učenje hodanja po živom pesku 141
  7. Misao u mračnom vremenu (ponovni osvrt na Arentovu i Adorna) 155
  Indeks 183


  Uvod:
  O životu u fluidnom modernom svetu

  U klizanju po tankom ledu, bezbednost nam je u brzini. Ralf Valdo Emerson, O razboritosti
  „Fluidni život“ i „fluidna modernost“ su blisko povezani. „Fluidni život“ je onaj život koji se uglavnom vodi u fluidnom modernom društvu. „Fluidna modernost“ je društvo u kome se uslovi pod kojima njegovi pripadnici deluju menjaju brže nego što je potrebno da se načini delovanja konsoliduju u navike i rutine. Fluidnost života i fluidnost društva se uzajamno pothranjuju i potkrepljuju. Fluidni život, baš kao i fluidno moderno društvo, ne mogu dugo zadržati isti oblik, niti pravac.

  U fluidnom modernom društvu individualna dostignuća se ne mogu učvrstiti kao trajno vlasništvo, jer se vrednosti brzo pretvaraju u opterećenja, a sposobnosti u nesposobnosti. Uslovi delovanja i strategije osmiŠljene da se na njih reaguje brzo zastarevaju, pre nego što akteri uopšte dobiju šansu da ih propisno nauče. Zbog toga se ne preporučuje učenje iz iskustva i oslanjanje na strategije i taktičke poteze uspešno primenjene u prošlosti: raniji testovi ne mogu ispratiti brze i većinom nepredviđene (možda nepredvidive) promene okolnosti. Izvođenje zaključaka iz prošlih događaja sa ciljem predviđanja budućih trendova postaje još rizičnije i suviše često dovodi u zabludu. Sve je teže praviti pouzdane računice, dok su nepogrešive prognoze skoro nezamislive: većina promenljivih u jednačini su nepoznate, ako ne i sve, dok se procene njihovih budućih trendova ne mogu smatrati istinski i potpuno pouzdanim.

  Ukratko: fluidni život je nepostojan život koji se odvija u uslovima stalne neizvesnosti.

  Najakutnije i najtvrđe brige koje opsedaju takav život su strah da ćete biti zatečeni na spavanju, da nećete stići da uhvatite korak sa događajima koji se brzo smenjuju, da ćete zaostati i da ćete prevideti „upotrebiti do“ datum, da ćete biti natovareni stvarima koje posedujete a nisu više poželjne, da ćete propustiti trenutak koji signalizira promenu pravca pre nego što se pređe tačka bez povratka. Fluidni život je niz novih početaka - a baš zbog toga su brzi i bezbolni završeci, bez kojih su novi počeci nezamislivi, ti koji u njemu najčešće predstavljaju najteže trenutke i najneprijatnije glavobolje. Među umećima fluidnog modernog življenja i među veštinama potrebnim za praktikovanje tih umeća, odbacivanje stvari ima prioritet nad njihovim sticanjem.

  Ko što je karikaturista lista Obzerver primetio, mučno je „čitati članke o divotama prebacivanja u manju brzinu, kada još uvek niste uspeli ni da ubrzate“1 Čovek mora da požuri sa „prebacivanjem u veću brzinu“ ukoliko želi da okusi čari ,,usporavanja“. Priprema terena za „usporavanje" daje smisao onom delu koji se odnosi na ,,ubrzavanje“, i postaje njegova glavna svrha; na kraju se o kvalitetu „ubrzanja" sudi prema olakšanju koje sobom donosi glatko i bezbolno ,,usporavanje“...

  Lekcija koja je najpotrebnija praktičarima fluidnog modernog života (i koje stručnjaci za
  savetovanje na polju umeća življenja najviše i nude) ne bavi se temama kako započeti ili otvoriti, več kako završiti ili zatvoriti. Jedan drugi kolumnista lista Obzerver, samo napola šaljivo, nabraja najnovija pravila za postizanje sporazumnog završetka partnerskih odnosa (epizode koje je, bez sumnje, teže okončati nego bilo koje druge - a opet su takve da...


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Fluidni život
  Izdavač: Mediterran publishing
  Strana: 186 (cb)
  Povez: meki
  Pismo: latinica
  Format: 21 cm
  Godina izdanja: 2009
  ISBN: 978-86-86689-37-5
  Naručite
  Cena: 1.000 RSD
  Cena za inostranstvo:
  10,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Pakt o lucidnosti ili Inteligencija Zla
  790 din.

  Materija i pamćenje - ogled o odnosu tela i duha
  1900 din.

  Blago cara Radovana
  660 din.

  Три гуруа, један младић и старац Пајсије
  800 din.

  С болом и љубављу савременом човеку: Поуке том 1
  1100 din.

  Чувајте душу: разговори са старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету, 4. допуњено издање
  1090 din.

  Христос је твоја слобода: Православно лечење од болести зависности
  990 din.

  Свети Јован Лествичник: Лествица
  520 din.

  Са Тибета на Свету гору старцу Пајсију
  1100 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2021