MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.

  Prikaži 1.9 puta
  veću sliku


  Preuzmite
  Pogled u knjigu
  Skrivena stvarnost
  Dodaj u listu želja - Wish List
  Ova knjiga zaokružuje trilogiju koju čine i prva dva dela Brajana Grina – Elegantni kosmos i Tkanje svemira. U čudesnom putovanju predelima moderne fizike, autor nas vodi možda najuzbudljivijim stazama nauke. Teorijska fizika predviđa mogućnost postojanja paralelnih univerzuma sa svetovima u kojima su se događaji odigravali drugačije nego u našem, u kojima ima alternativnih prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ta stvarnost je, možda, sasvim blizu nas, ali u dimenzijama koje fizički ne možemo spoznati. Istražujući različite vrste multiverzuma Brajan Grin dokazuje da je jedan od najvećih savremenih popularizatora nauke. Malo je onih koji mogu da pišu tako lucidno o ovako složenim konceptima koji su ne samo na granicama našeg razumevanja, već često i mašte. Ako bi neka napredna vanzemaljska inteligencija sutra posetila Zemlju i tražila da sazna šta je ljudski um postigao promišljanjem i dubokim uvidima u stvarnost, ova knjiga bi mogla da bude divna ilustracija koja pokazuje dokle smo stigli u razumevanju kosmosa i sebe.

  IZ PREDGOVORA
  Ukoliko je bilo ikakve sumnje na prelazu iz 19. u 20. vek, početkom 21. veka to je već bio pouzdan zaključak: kad je reč o otkrivanju prave prirode stvarnosti, uobičajeno iskustvo je varljivo. Ako bolje razmislimo o tome, to nas ne iznenađuje. Kad su naši preci obrazovali skupine po šumama i lovili po savanama, sposobnost da proračunaju kvantno ponašanje elektrona ili da odrede kosmološke implikacije crnih rupa malo bi im pomogla u preživljavanju. Ali prednost je svakako bilo to što su imali veći mozak i kako su naše intelektualne sposobnosti rasle s njima se povećavala i naša sposobnost dubljeg pronicanja u svet oko nas. Pojedini su izradili opremu kojom su proširili domet naših čula. Drugi su bolje razradili sistematsku metodu za uočavanje i izražavanje naročitog šablona – matematike. S takvim alatkama počeli smo da zagledamo šta se nalazi iza svakidašnjih pojava.

  Ono što smo otkrili već nas je primoralo na korenite izmene naše predstave o kosmosu. Preko fizičkih uvida i matematičke preciznosti, kroz vođstvo i potvrdu u eksperimentima i opažanjima, ustanovili smo da se prostor, vreme, materija i energija ponašaju drugačije od svega čemu smo ranije neposredno svedočili. A sada, sveobuhvatne analize svega toga i srodna otkrića vode nas do nečega što možemo smatrati sledećom revolucijom u našem poimanju: do mogućnosti da naš univerzum nije samo univerzum. Skrivena stvarnost istražuje tu mogućnost. Mnoga pitanja koja razmatramo identična su, premda prikazana u drugačijem ruhu, onima koja nisu kroz vekove davala mira Aristotelu, Galileju, Njutnu, Ajnštajnu, i nebrojenim drugim naučnicima. I pošto je namena ove knjige da opiše naučnu oblast u začetku, pratićemo sudbinu tih pitanja otkrivajući kako su ih generacije u prošlosti proglašavale razjašnjenim, a njihovi naslednici opovrgavali, da bi ih naučnici u potonjim vekovima doterivali i iznova definisali.

  Pišući Skrivenu stvarnost, pošao sam od pretpostavke da čitalac nije stručnjak iz oblasti fizike i matematike. Zato sam, kao u svojim prethodnim knjigama, koristio metafore i analogije koje sam kombinovao s epizodama iz istorije nauke kako bih predočio što širu sliku o nekim od najneobičnijih i, ukoliko se dokaže da su tačni, najsnažnijih uvida u modernoj fizici. Mnogi obrađeni koncepti zahtevali su od čitaoca da napusti udoban način razmišljanja i da prodre u neočekivana područja stvarnosti. Takvo putovanje kroz nauku je uzbudljivije usled naučnih preokreta koji su osvetljavali put. Izabrao sam neke od njih da bih popunio krajolik ideja koje se protežu od svakodnevnog do potpuno nepoznatog.

  Sadržaj:

  1. Granice stvarnosti
  O paralelnim svetovima

  2. Beskrajni dvojnici
  Višeslojni univerzum

  3. Večnost i beskonačnost
  Inflatorni multiverzum

  4. Objedinjavanje prirodnih zakona
  Ka teoriji struna

  5. Lebdeći kosmosi u okolnim dimenzijama
  Brane i ciklični multiverzumi

  6. Novo razmišljanje o staroj konstanti
  Pejzažni multiverzum

  7. Nauka i multiverzum
  O zaključku, objašnjenju i predviđanju

  8. Brojni svetovi kvantnog merenja
  Kvantni multiverzum

  9. Crne rupe i hologrami
  Holografski multiverzum

  10. Kosmosi, računari i matematička stvarnost
  Šta je prasnulo?

  11. U korak sa mnoštvom svetova
  Da li su multiverzumi skrivena stvarnost?

  12. Granice ispitivanja
  Multiverzumi i budućnos


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Skrivena stvarnost
  Izdavač: Heliks
  Strana: 384 (cb)
  Povez: tvrdi
  Pismo:
  Format: 16 x 24 cm
  Godina izdanja: 2012
  ISBN: 978-86-86059-28-4
  Naručite
  Cena:
  2.052,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  21,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Biblija u 365 priča i slika
  3300 din.

  Mnogo života mnogo učitelja
  770 din.

  Старословенски језик
  660 din.

  Bonavia
  900 din.

  Crnogorske princeze
  700 din.

  Islednik - NIN-ova nagrada 2015.
  1100 din.

  Miris neba
  650 din.

  Свети Јован Златоусти: О сујети и како родитељи треба да васпитавају децу
  990 din.

  Свети Игњатије Брјанчанинов: Аскетске проповеди
  1190 din.

  Енциклопедија православног духовног живота
  1090 din.

  Свети Јован Златоусти: О васпитању деце
  350 din.

  Rečnik zaljubljenika u nebo i zvezde
  1000 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2020