МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Knjige▹PravoslavljeСтарциРазговори са старцима

  Prikaži 4 puta
  veću sliku


  Сусрети са старцима
  Ова књига је за савременог човека драгоцена због садражаја, поруке, љубави и због тога што је све из кратких делова који се лако читају.

  Предговор
  Као што пчела сабира мед са разних цветова, тако и отац Алексеј водећи разговор са Радом Мишев о старцима, духовницима, својим савременицима, сабира њихове медоточиве мисли. Открива нам њихове светле ликове и храни нас сладосним опитом њиховог Христоликог подвига.

  Он говори о духовницима, својим савременицима, који су се уградили у његов живот, од његовог детињства. Сви они, дотакли су се не само његовог живота. Уткали су се, приметно или неприметно и у живот других људи који су имали сличан благослов Божји, да поживе са њима, да их сретну, виде и чују.

  Такве духовне личности не могу а да не оставе трага у душама нарочито оних младих Боготражитеља који су имали срећу да са њима укрсте своје животне путеве. Започињући са својим сусретима са Старцима, отац алексеј помиње на првом месту свог првог игумана Дечанског, оца макарија, а завршава са оцем Пајсијем Светогорцем, једном од најзначајнијих духовних личности нашег времена. Сваки од овде описаних духовника имао је своје посебне карактеристике, али им је пуно било заједничко: дубока вера у Христа Господа и верност Цркви Божјој и њеним живим духовним предањима. Сви они сведоче, сваки на свој начин, да време опитних духовника у Цркви није прошло: Црква како у прошлим вековима, тако и у наше време, рађа свете Божје људе, потврђујући тиме да је "Жив Господ Бог" и да је Црква била и остала живоносна и животодајућа у сваком времену и у сваком поколењу.

  Сведоци њеног искуства и њене животности су и ови наши савременици, чијим зрнцима духовног опита и мудрости нас храни кроз ове своје кратке записе наш архимандрит Алексеј.

  Њима се наставља вековно писање Отачника, то јест, мудрих изрека светих и Богонадахнутих подвижника Цркве Божје.

  26/13 маја 2011.
  МИТРОПОЛИТ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКИ И АРХИЕПИСКОП ЦЕТИЊСКИ  Пред нашим читаоццима се налазе кратки описи Сусрета са старцима игумана манастира Светог Луке у Бошњану, архимандрита Алексеја (Богићевића).

  Значај ове књиге утолико је већи што о поменутим старцима, на један веома сликовит начин говори архимандрит Алексеј, човек који је од раног детињства започео свој манастирски живот управо поред једног од поменутих стараца, надалеко познатог дечанског игумана, архимандрита Макарија.

  Живећи поред архимандрита Макарија отац Алексеј је имао прилику да схвати значај старчества и да наслути величину ових духовника које је касније упознао.

  Боравећи шест година по благослову својих старешина поред Витлејемске пећине Гроба Господњег у Јерусалиму и у Светој Гори Атонској, отац Алексеј је имао прилику да се сретне са овим старцима који су долазили да се поклоне овим светињама.

  Слушајући њихове мудре савете и поуке, које сада у овој књизи износи пред нас, отац Алексеј је у Јерусалиму срео и свог духовника оца Игњатија из Русије.

  Напајајући се из таквих извора, слушајући шта су они говорили о смислу и циљу живота и гледајући како своје речи претачу у дела, односно како из њиховог живота произилазе поуке, отац Алексеј је имао прилику да се увери у истиност древне светоотачке максиме: Реци ми како живиш и ја ћу ти рећи како верујеш.

  У овим данима када је овај светоотачки наук потребно поново актуелизовати, пред нама су поуке које нам итекако у томе могу помоћи.

  Благодарећи оцу Алексеју на труду да сачува од заборава време и поуке примљене у Светој земљи и на Светој Гори, свима који су жељни речи утехе и охрабрења, препоручујемо ову књигу оца Алексеја, који је својим рођењем на мученичком Косову и Метохији најбоље осетио и разумео значај мучеништва - сведочења вере својим животом.

  ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ
  Јован


  Садржај

  Предговор, 7
  Сусрети са Старцима, 11
  У Атини, 38
  Старац Пoрфирије, 39
  На Светој Гори - манастир Пантелејмон, 43
  Старац Пајсије, 50
  Поновни сусрет са старцем Порфиријем, 53
  Никанор Хиландарац, 55
  Старац Стефан - великосхимник Симеон, 58
  Света замља и Јерусалим, 64
  Старац Игњатије, 64
  Монах Георгије, 83
  Јеромонах Григорије, 82
  Старац Тадеј, 93


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Сусрети са старцима
  Издавач: Каленић
  Страна: 111 (cb)
  Povez: meki
  Писмо: ћирилица
  Формат: 15x21 cm
  Година издања: 2011
  ИСБН: 978-86-84183-50-9
  RASPRODATO
  Погледајте ново издање  Сусрети са старцима


  Kupljeno uz ovu knjigu

  Србска црква, Љотић и љотићевци
  1400 din.

  Крст Христов и његов значај у нашем животу
  350 din.

  Обитавање безграничног у срцу
  580 din.

  Сусрети са светим местима
  1000 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2023