MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.

  Prikaži 3 puta
  veću sliku


  Hitna stanja u neurohirurgiji: Dijagnostičko-terapijski vodič
  Dodaj u listu želja - Wish List
  Neurohirurgija se diferencira u hiruršku specijalnost u prve četiri dekade prošlog veka, a ključne promene i unapređenja desile su se u poslednje četiri dekade. Uopšteno, medicinska znanja se stalno menjaju, pa su i ove promene nastale na bazi proučavanja osnovnih patoanatomskih i patofizioloških principa, kliničkih iskustava i razvoja biohemijske i neuroradiološke dijagnostike, kao i posledičnih promena u medikamentoznoj i naročito hirurškoj terapiji.

  Jasno je da u neurohirurgiji, kao i u svakoj drugoj oblasti medicine, postoje akutna stanja koja zahtevaju hitan tretman. Kao posledica toga, značajan deo razvoja neurohirurgije nastaje iz napora da se ta stanja prepoznaju, eventualno preveniraju i terapijski kontrolišu. Zbog toga je terapija hitnih stanja i dalje u fokusu razvoja neurohirurgije, a usavršavanjem njihove dijagnostike i terapije, broj ovih stanja se i povećao.

  Do sada su hitna neurohirurška stanja uglavnom obrađivana u opštim neurohirurškim publikacijama. Prva, i za sada jedina, značajna publikacija u anglosaksonskoj literaturi "Neurosurgical emergencies", pod uredništvom Christopher Loftusa, objavljena je 1994. godine, i doživela je drugo izdanje 2008. godine. U našoj literaturi do sada nije postojala ovakva publikacija, a potreba za njom je nesporna. Na to ukazuje niz činjenica. Među njima se izdvajaju dve,a to je da su cerebrovaskularne bolesti treći uzrok smrtnosti posle malignih i kardiovaskularnbih bolesti, a da je kraniocerebralna trauma vodeći uzrok smrtnosti mladih osoba. Pored toga, nedostatak obučenog osoblja za sprovođenje inicijalne dijagnostike i terapije, kao i loša organizacija definitivnog zbrinjavanja, ukazuju na potrebu za daljim informisanjem lekara o ovoj problematici.

  U ovoj knjizi, pod naslovom "Hitna stanja u neurohirurgiji", koja predstavlja dijagnostičko-terapijski vodič, kroz petnaest poglavlja u čijoj je izradi učestvovalo trideset autora, obrađena su najčešća hitna stanja u neurohirurgiji. U svakom poglavlju istaknuti su osnovni etio-patogenetski podaci, klinička slika, relevantne dijagnostičke metode i principi medikamentozne i hirurške terapije. Detalji hirurške tehnike nisu bili cilje ove publikacije.

  S obzirom na to da su u nizu patoloiških stanja osnovni terapijski principi isti, ali i da postoje pojedine specifičnosti, određena ponavljanja u poglavljima bila su neizbežna, pre svega zbog očuvanja celovitosti teksta. Naravno, na njih je ukazano, ona su svedena na minimum i ne iznose kontradiktorne činjeninice. Radi jasnoće korišćene su samo najneophodnije ilustracije i algoritmi. U cilju dobijanja širih informacija, čitaoci su u svakom poglavlju upućeni na korišćenu dodatnu literaturu.

  Ovako zamišljena knjiga o hitnim stanjima u neurohirurgiji nije namenjena samo neurohirurzima, lekarima na specijalizaciji i specijalistima, već i lekarima svih specijalnosti koji se sa njima susreću u svakodnevnoj praksi. Knjiga će biti od koristi, pre svega kao dopunska literatura, i lekarima na specijalizaciji ili specijalistima urgentne medicine. Savremena edukacija srednjih, a pre svega viših medicinskih sestara, osposobljava ih ne samo za praktičan rad, već i zahteva raztumevanje osnovnih teoretskih principa njihovog rada. Zbog toga knjiga o hitnim stanjima u neurohirurgiji ima svoje mesto i u njihovom obrazovanju.


  SADRŽAJ

  Intenzivna terapija neurohirurških pacijenata - patofiziološkli i klinički principi, 1

  Monitoring i terapija intrakranijalne hipertenzije, 43

  Diferencijalna dijagnoza poremećaja stanja svesti, 55

  Akutni hidrocefalus, 69

  Kraniocerebralne povrede, 87

  Spontana intrakranijalna krvavljenja, 125

  Ishemička cerebrovaskularna oboljenja, 147

  Intrakranijalni tumori, 159

  Infekcije centralnog nervnog sistema, 175

  Konvulzivni i nekonvulzivni epileptički status, 187

  Akutne intervencije kod cervikalnih, torakalnih i lumbalnih diskus hernija, 193

  Povrede kičmenog stuba, 217

  Tumorske kompresije kičmene moždine, 249

  Akutna stanja u hirurgiji perifernog nervnog sistema, 259

  Hitna stanja u pedijatrijskoj neurohirurgiji, 279

  Indeks, 301


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Hitna stanja u neurohirurgiji: Dijagnostičko-terapijski vodič
  Izdavač: Obeležja
  Strana: 306 (cb)
  Povez: meki
  Pismo: latinica
  Format: 17 x 24 cm
  ISBN: 978-86-83563-70-8
  Naručite
  Cena:
  2.200,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  22,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2020