МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања

  Prikaži 3 puta
  veću sliku


  Манастир Крупа: Монографија
  Страна: 160 ► Остали детаљи
  Област: ПравослављеПравославље у Хрватској | ПравослављеЦркве и манастири
  Blagoslovio: Njegovo Preosveštenstvo G.G. Fotije, pravoslavni episkop dalmatinski
  A A A
  Dodaj u listu želja - Wish List
  УВОД

  Манастир Крупа је најстарији српски православни манастир на простору далматинске Епархије. Подигнут је у време српског краља Милутина давне 1317. године и од тада, па све до данас је остао духовни центар православних Срба Жегара, Обровца и читавог задарског Залеђа.

  Поред краља Милутина, као ктитори и обновитељи манастира Крупе, помињу се и свети Стефан Дечански, цар Душан Силни и света Ангелина Крушедолска. Велики значај манастира Крупе потврђују и турски фермани из Стамбола, који су у периоду турске владавине у Средљем веку, давали Крупи посебна права и гарантовали заштиту и очување ове велике хришћанске и православне светиње.

  Кроз своју богату, али и страдалну историју, манастир Крупа је носио заједнички крст православних Срба овога краја северне Далмације, тако да је много пута рушен, али и обнављан. Тако је позната велика обнова манастира Крупе из 1855. године у коју су биле укључене три велике царевине: Русија, Србија и Аустрија.

  Посебну карактеристику манастира Крупе, представља то што је он, по древној православној традицији, фрескописан у периоду између 1617. и 1620. године од стране хиландарског монаха Георгија Митрофановића, који је осликао и трпезарију манастира Хиландара. Манастир Крупа је велика ризница икона и то критске школе. Најпознатији аутор тога периода, који је осликао крупски иконостас је чувени иконописац Јован Апака.

  У Крупи се чува део моштију светог Јеротеја, првог епископа атинског, а у богатој манастирској ризници, налазе се три веома вредна антиминса: јерусалимског патријарха Теодосија, патријарха Арсенија IV Шакабенде из 1743. године и крупски антиминс из 1739. године.

  Манастир Крупа је кроз своју историју био велики културни и просветни центар за који се везују значајна имена из историје далматинске Епархије, као што су: крупски архимандрит Герасим (Зелић); књижевници Симо Матавуљ и Доситеј Обрадовић.

  Ми смо захвални Богу и Пресветој Богородици што, ево у наше време, излази монографија манастира Крупе, која речју и сликом јесте сведочанство о историји овога дивног манастира. Монографија манастира Крупе је истовремено и сведочанство о историји православних Срба северне Далмације, јер говори и о њиховој култури, њиховом језику и њиховој вери, који су органски везани за историју манастира Крупе. Ова моноррафија је доказ да манастир Крупа и данас живи и сведочи о лепоти православља, лепоти православне архитектуре и уметности; не само православним Србима, него и многобројним ходочасницима и посетиоцима из читаве Европске уније, који у наше време у све већем броју долазе и посећују манастир Крупу.

  Епископ далматински Фотије

  Монографија је двојезична, српски и енглески.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Манастир Крупа: Монографија
  Издавач: Истина - Епархија далматинска
  Страна у боји: 160
  Povez: tvrdi
  Писмо: ćirilica
  Формат: 22,5 x 32,5 cm
  Година издања: 2008
  ИСБН: 978-86-82555-31-5
  Naručite
  Cena:
  3.000,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  30,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2020