MIKRO KNJIGA
    od 1984. god.
    Knjige▹Zemlje i običaji sveta

    Prikaži 2 puta
    veću sliku


    Crno i belo - priča o čokoladi
    Autori: Olga Vasić, Deca Đorđević-Milutinović
    Strana: 29
    Ostali detalji
    Veličina slova: A A
    U knjizi je na intersantan i jednostavan način prikazan istorijat čokolade u proteklih 4000 godina. Prvi deo knjige posvećen je istorijatu čokolade i čokoladnog napitka u srednjoj Americi, od Olmeka preko Maja do Asteka. NJihovi običaji, verovanja i načini pripreme „pića bogova“, kako su je nazivali.

    Iz knjige:

    „Maje i Asteci gotovo nikada nisu koristili čokoladu u čvrstom stanju, već su od kakaoa spravljali čokoladne napitke od kojih je svaki, u zavisnosti od različitih dodataka, imao svoj prepoznatljiv ukus, gustinu, boju i naziv. Najčešće su dodavani biber i čili papričica, takav napitak se zvao čilkakahuatl i obično se pio veoma vruć. Univerzalni dodatak je takođe bio i kukuruz kojim su određivali gustinu pojedinih napitaka. Takođe su spravljani napitci od zelenih zrna kakaoa, čokolada sa medom, čokolada sa vanilom, sa semenima ceibe (Ceiba pentandra) ili dodatkom cvetova magnolije u prahu. Neki od ovih napitaka bili su retki, neki gusti. Bilo ih je crvene, bele i tamne boje.
    Takođe postoji zapis o čokoladi „cvetne” boje koja se pravila sa dodatkom huitztekoli-cvetova, ostalo nam je nepoznato koje boje i ukusa je bio ovaj visokocenjeni napitak. Drugi danas takođe nepoznat napitak - ksočikakahuatl ili cvetna čokolada, imao je prefinjen i bogat ukus i pili su ga samo članovi kraljevske porodice. Asteci su uglavnom pili hladnu čokoladu a Maje toplu.“

    Drugi deo knjige posvećen je putešestviju čokolade po Evropi, od njenog skromnog dolaska u Španiju pre 5 vekova do današnje, slobodno možemo reći „eksplozije“ čokolade i čokoladnih produkata.

    Iz knjige:

    ...„Prva čokolada u Srbiji pojavila se već 1897. u Beogradu u prodavnici Koste Šonde. Bila je to „čokolada sa mlekom OLGA“, koja se u listu Večernje novosti oglašavala kao: „najbolja od svih čokolada“ (prema rukopisu: Jovo Anđić, Slatki Beograd – kratki vodič kroz istoriju slatkiša u modernom Beogradu). Iz oglasa se vidi da je K. Šonda kao „specijalitete za posluživanje“ prodavao i čokoladne poslastice, praline i đanduju.“....

    *
    ...„Pod pritiskom javnosti pojedini proizvođači su poslednjih godina za neke svoje čokolade počeli da koriste sirovine za koje garantuju da nisu nastale na bazi ropstva, trgovine ljudima i nepravedno niskih nadnica. Takvi proizvodi prepoznaju se po oznaci Fair trade.“.....


    Detaljni podaci o knjizi
    Naslov: Crno i belo - priča o čokoladi
    Izdavač: Prirodnjački muzej
    Strana: 29 (cb)
    Povez: meki
    Pismo: latinica
    Format: B5
    Godina izdanja: 2014
    ISBN: 978-86-82145-41-7
    Naručite
    Cena: 500 RSD
    Cena za inostranstvo:
    5,00 EUR
    Kom.:
    ili
    Naručite telefonom:
    +381 11 3055010
    +381 11 3055015





    Ocene i mišljenja čitalaca
    Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


    Pitanja, odgovori, mišljenja...
    Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

    Poruku poslaoPoruka
    MIKRO KNJIGA D.O.O.
    Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
    e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
    Komercijalna banka: 205-33117-65
    Matični broj: 07465181
    Šifra delatnosti: 5811
    PIB: 100575773
    Dokumenti o identifikaciji

    © Mikro knjiga 1984-2024