МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Knjige▹PravoslavljeБоготражитељиPravoslavljeПравославни романи и причеPravoslavljeСавремени изазови

  Prikaži 3 puta
  veću sliku


  Бог и рокенрол, 5. допуњено издање
  Аутор: Монах Арсеније
  Страна: 164
  Остали детаљи

  Благословио: Njegovo Visokopreosveštnstvo Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko-Primorski G. Amfiloje Egzarh Sveštenog trona Pećkog
  Veličina slova: A A
  ПРЕДГОВОР

  Реч критика има свој корен у грчкој речи "криси" или "криза" која значи суђење. Према томе, критиковати значи судити. Као што пресуда за некога може бити позитивна или негативна, добра или лоша, тако и критика, сама по себи, не значи увек негацију и осуду. Критика би у овом случају требало да се схвати не као суђење него више као расуђивање, као процена проблема и проналажење излаза, па чак и као оправдање.

  Да би човек могао исправно да суди о нечему, морао би прво сам то да искуси, затим размотри, систематизује, потом сагледа као формулисан проблем и коначно предложи јасно решење, не теоретски већ на делу, како је и сам доживео, проживео и преживео.

  Проблематика и страдање једне генерације, односно једне посебне групације младих људи, које је овде описано, дочарава слику и представља један од аспеката конкретног времена у коме се одвијало. Међутим, оно је много дубље и шире и прожима сва времена кроз која је човек прошао на животном путу од свога настанка. То је, заправо, суштинско питање испуњености душе радошћу или патњом. Целокупно прегалаштво и делатност људске расе, кроз историју, може се свести на један једини проблем и циљ. То је превазилажење патње и страдања, и задобијање благостања и paдoсти, а ово се суштински своди на унутрашње осећање стања људског духа, јер је познато да телесно здравље није увек апсолутни предуслов за душевни мир и радост.

  За постизање било ког циља постоји законитост која се мора испоштовати, иначе се он не може постићи. Обично онај који одређује некоме неки задатак, одређује и закон, односно правила по којима тај задатак може бити решен, а циљ постигнут. Када је у питању човек и људска душа, као његова суштина, коначни циљ, односно сврха његовог живота, јесте осећање радости постојања, које се опет своди на непрекидни контакт са самим извором живота, а тај извор није ништа друго до Сами Живот по суштини, односно Творац и Давалац живота целокупној творевини. Бог је дао закон и правила како човек да живи да би стекао Спасење, које започиње још овде, а представља залог и потврду за прелазак у вечни живот, који је циљ свих циљева. Када се тај закон заборави или пренебрегне, циљ се не може постићи и човек пребива у муци, у овом животу, која се продужава у вечну, после телесне смрти.

  По неизмерној милости Божијој, пронашавши прави и истинити пут и из превелике љубави и туге за мојим покојним пријатељима, а не из жеље за празном критиком или понижењем, усудио сам се да напишем ово мало дело. Надам се да, од оних који су још увек овде, нећу бити погрешно схваћен, и веру да ће ови редови бити од користи онима који тек долазе.

  Илустрацијама, које следе, покушао сам да поставим паралелу између неких радова из модерне уметности и православне иконографије, а духове, који из њих зраче, остављам читаоцу да сам препозна.

  Нека би дао Бог да сви људи, а нарочито уметници и научници схвате одакле им долазе идеје, моћи и порив за стварањем, а онима који прерано одоше нека прости њихову заблуду и нека и њих, милошћу Својом, уведе заједно са свима нама, када по други пут буде дошао, у нови живот, Царство Небеско, царство свих уметности, царство радовања у највећем дару који смо добили од Њега, у животу, у бићу, у постојању.

  Jедно прошло, урбано интензивно, креативно али и веома грешно време. Креативно по многим заиста квалитетним делима авангардне уметности и грешно по многим прерано умрлим младим талентованим људима. Читава генерација сликара, музичара, уметника... у гробу.

  Онај уметник или научник, јер се уметност и наука у крајњој тачки спајају, коме је јасно да тај дар који поседује долази од једне више силе која није он сам или део њега, оне силе која га је увела у овај свет и дала му живот, а затим и таленат, онај који схвати да је та сила Бог Отац, Сведржитељ, Творац свега видљивог и невидљивог, врховни Уметник, само ће тај човек имати праве користи од свог талента и, оплеменивши га тим сазнањем, умножити га и довести до пуног процвата, а самим тим и цело човечанство стећи добробит од таквог ствараоца и његовог дела.


  САДРЖАЈ

  Боже, 5
  Предговор новом издању, 7
  Предговор, 13
  Дневник, 16
  Поговор, 127
  Брату Душану, 128
  Поговор новом издању, 130
  Светлосно сазвучје, 144
  Поезија мисли, 160

  монах Арсеније (Јовановић), сабрат манастира Острог
  промоција књиге БОГ И РОКЕНРОЛ аудио


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Бог и рокенрол, 5. допуњено издање
  Издавач: Манастир Острог
  Страна: 164 (cb)
  Povez: тврди
  Писмо: ћирилица
  Формат: 14 x 21 cm
  Година издања: 2012
  ИСБН: 978-86-81779-10-1
  RASPRODATO
  Nije u planu obnavljanje izdanja

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Света Ксенија Петроградска: Небеска заступница Петровог града
  1150 din.

  Свети Нектарије Егински Земаљски анђео - небески човек
  1490 din.

  Монах Калист, 13. издање
  800 din.

  Несвети а свети и друге приче
  1090 din.

  Од греха ка Богу: Практични приручник о исповести за савремене хришћане
  1590 din.

  О бесмртности душе
  450 din.

  Вода из камена
  1100 din.

  Православни брачни живот -2. измењено издање, Кроз питања и одговоре
  1490 din.

  Пут спасења у 21. веку, 2. друго допуњено издање: Духовни путокази данашњем човеку
  1490 din.

  Светлост у тами
  990 din.

  Запис душе
  1100 din.

  Флавијан - Живот се наставља, други део трилогије
  0 din.

  Етика преображеног Ероса
  800 din.

  Svetovi u sudaru
  1200 din.

  Психијатрија: Схизофренија, депресија - лечење, психотерапија
  0 din.

  Православна психотерапија: Наука Светих Отаца
  1590 din.

  Исповест
  550 din.

  Казивања једног боготражитеља
  580 din.

  Флавијан - Успињање, трећи део трилогије
  0 din.

  Без Бога ни преко прага: Србски духовници XX века, житија и поуке
  1490 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2024