MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹ElektrotehnikaEnergetika

  Prikaži 5 puta
  veću sliku


  Prenos električne energije: Leksikon pojmova
  Autor: Radojle Radetić
  Strana: 114
  Ostali detalji
  Veličina slova: A A
  Osnovna pretpostavka za razumevanje i praćenje neke tehničke oblasti je poznavanje njene terminologije. Time prestaje potreba za pretpostavljanjem i podrazumevanjem a samim tim smanjuje se mogućnost nesporazuma.

  Elektroenergetika je oblast koja je pažljivo birala svoju terminologiju i u tom pogledu ona spada u dobro uređene oblasti po jasnoći svojih pojmova. Ovaj leksikon bi trebalo da sledi taj put i da doprinese podizanju ove oblasti na još viši nivo.

  Cilj ovog leksikona je da se na jednom mestu nađu i objasne najčešće pominjani pojmovi iz oblasti prenosa električne energije. Značenje pojmova u najvećem broju preuzeto je iz postojećih dokumenata AD Elektromreža Srbije (EMS), JP Elektroprivreda Srbije (EPS), propisa, dostupne literature i obilne građe sa interneta. Cilj nije bio da se obuhvate svi postojeći pojmovi. Izbor pojmova je relativan, i rezultat je ličnog osećaja priređivača.

  Izrada ovog leksikona ujedno je bila i prilika da se pojedini pojmovi bolje pojasne, ali i da se za neke ponude drugačija ili potpuno nova objašnjenja. Pri tome, težnja je bila da se objašnjenja svedu na formu definicije kad god je to bilo dovoljno a tamo gde nije, data su šira objašnjenja. Šta je definicija?

  Definicija – predstavlja jasno tumačenje, odnosno određivanje značenja jednog pojma po njegovim osnovnim svojstvima. Pri definisanju koriste se najbliži srodni, opšte poznati pojmovi i ističu razlike prema drugim sličnim pojmovima. Pri tome prvenstveno ukazuje se na ono šta pojam jeste a samo izuzetno šta nije. Od definicije se očekuje da bude kratka, ali i da jasno određuje pojam na koji se odnosi.

  U ovom leksikonu prednost je data domaćim izrazima. Tamo gde ne postoji adekvatan domaći izraz, koristi se strani (na primer; rasklopna oprema). Za termine; uklopiti i isklopiti, domaći izrazi su; uključiti i isključiti. Termin rasklopiti u našem jeziku znači rastaviti na sastavne delove a sklopiti – vratiti u prvobitno stanje. U tom smislu mogli bi da se koriste termini “prekidačka i rastavna oprema”. Priređivač je o ovome konsultovao više kompetentnih stručnjaka iz ove oblasti i stekao utisak da je termin “rasklopna oprema“ je opšteprihvaćen i da treba da ostane.

  Kod objašnjenja nekih pojmova napravljene su manje promene. Neka objašnjenja su dodatno proširena, ponegde i matematičkim izrazima. Slike govore više od reči pa su neki pojmovi, pored objašnjenja dodatno ilustrovani. Zato ovo nije samo rečnik pojmova. Ovo je više od rečnika – Leksikon pojmova.

  Za pojmove za koje nisu pronađena objašnjenja priređivač je pokušao da ih ponudi, po svom poznavanju stvari (na primer: uklopno stanje, kvitiranje trasa dalekovoda, rasplet dalekovoda, itd.).

  Pojmovi su podeljeni u 18 tematskih oblasti. Redosled navođenja pojmova u njima je izvršen prema srodnosti. Na ovaj način obuhvaćeno je preko 620 termina. Radi lakšeg nalaženja traženog pojma na kraju knjige dat je registar pojmova po abecednom redu sa naznačenim oblašću kojoj pripada i stranicom na kojoj se nalazi.

  U delovima 19 i 20 dati su izrazi za pojedina stanja elemenata EES i elektroenergetske opreme, kao i skraćenice koje se koriste u praksi. Na ovaj način obuhvaćeno je ukupno 25 stanja i 72 skraćenice.

  Ovaj leksikon je namenjen svima koje interesuje oblast prenosa električne energije počev od montera, tehničara, studenata elektrotehnike, inženjera, itd.

  Detaljan opis
  OPŠTI POJMOVI

  2. OSNOVNI POJMOVI ELEKTROTEHNIKE

  3. REGULATIVA

  4. ELEKTROPRIVREDA I TRŽIŠTE ELEKTRIČNE ENERGIJE

  5. ELEKTROENERGETSKI SISTEM – OPŠTE

  6. ELEKTROENERGETSKI SISTEM – UPRAVLJANJE

  7. ELEKTROENERGETSKI SISTEM – NORMALAN RAD

  8. ELEKTROENERGETSKI SISTEM – STANJE POREMEĆAJA

  9. TRAFOSTANICE I RAZVODNA POSTROJENJA – OPŠTE

  10. TRAFOSTANICE I RAZVODNA POSTROJENJA – VN OPREMA

  11. TS/RP – SOPSTVENA (KUĆNA) POTROŠNJA

  12. TS/RP - NADZOR I KOMANDOVANJE

  13. TS/RP – RELEJNA ZAŠTITA

  14. TS/RP – MERENJE I SIGNALIZACIJA

  15. DALEKOVODI

  16. ODRŽAVANJE VISOKONAPONSKE OPREME

  17. IZVOĐENJE RADOVA

  18. BZR, ZOP I ZŽS

  18.1. Bezbednost i zdravlje na radu (BZR)

  18.2. Zaštita od požara (ZOP)

  18.3. Zaštita životne sredine (ZŽS)

  19. STANJA ELEMENATA EES I EE OPREME – IZRAZI

  20. SKRAĆENICE

  21. INDEKS POJMOVA PO ABECEDNOM REDU

  22. LITERATURA

  O AUTORU


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Prenos električne energije: Leksikon pojmova
  Izdavač: EHO
  Strana: 114 (cb)
  Povez: meki
  Pismo: latinica
  Format: B5
  Godina izdanja: 2023
  ISBN: 978-86-80134-45-1
  Naručite
  Cena: 1.450 RSD
  Vaša cena: 1.100 RSD
  Cena za inostranstvo:
  11,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015
  Na dodatnom
  popustu 24%

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2023