MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Studije o Galileju
  Autor: Aleksandar Koire
  Strana: 338 ► Ostali detalji
  Oblast: Astronomija
  A A A
  Dodaj u podsetnik - Wish List
  Tekstovi koji čine ovu knjigu, prvi put objavljeni između 1935-1939 godine, predstavljaju proboj ne samo u tumačenju Galilejevog učenja, već i u čitavoj istoriji nauke.

  Sa metodološke tačke gledišta oni su bili prvi primer ozbiljnih rezultata do kojih se došlo uz pomoć pojmovne analize koja nastoji da istorijske dokumente obuhvati jednom dubokom intuicijom autora, kojom se nadilazi čisto tehničko tumačenje, intuicijom u kojoj se ne mogu veštački odvojiti njeni naučni od filozofskih i verskih aspekata.

  Koireove analize na svetlost dana iznose duboke veze, koje su ranije samo naslućivane, a nekada čak ni to, između moderne nauke i metafizike. Koire, naime, odbacuje tumačenja Galileja (i čitave nauke šesnćstog veka) koja su rezultat jednog praktičko-empirijskog pristupa čije korene nalazimo u tehničkim krugovima. On raskida sa svim tumačenjima moderne nauke bekonovskog tipa, koristeći pritom vrlo teške reči ("Bekon nije nikada razumeo nauku. Lakoveran je i lišen kritičkog duha"), a ne manje odlučno odbacuje i nastojanja da se velika novina, i suštinski doprinos rađanju nove nauke, koju predstavlja Galilejevo delo protumači uz pomoć pojedinačnog naučnog pojma, bilo da se radi o principu inercije ili davanju velike pažnje nekoj drugoj fizičkoj veličini.

  Galileova veličina, po Koireu, počiva na jednog dubokoj intuiciji, intuiciji koja nadilazi interes za eksperiment ili bilo koji određeni naučni princip, a to je zamena konkretnog pre-galilejskog prostora onim apstraktnim, euklidovskim.

  Fizički uslovljenom prostoru antičke i srednjovekovne nauke, u kome se tela kreću pod uticajem sila koje su zavisne od izvesnog kosmičkog reda, i prirodnim mestima određenim u skladu sa njihovom materijalnom prirodom, Galilej suprotstavlja čisto geometrijski prostor, čije uređenje ne zavisi od kosmofizike, već samo od Euklidovih teorema. U tom se prostoru tela svode na geometrijske figure koje se kreću pod uticajem gravitacije.

  Upravo ova duboka intuicija o prostoru je bila neophodna da bi matematika postala deo nauke i da bi eksperimenti ovoj doneli toliko koristi. Obavljajući ovu složenu operaciju, Galilej je sledio Arhimeda, i Koire na ovome itekako insistira.

  On je, međutim, nadišao učitelja, koji je dospeo samo dotle da razvije statiku geometrijskih "irealnih" tela i, stavljajući u pokret geometrijske figure i pripisujući im silu teže, zasnovao jednu dinamiku. Ipak, ne smemo zaboraviti da je zahvaljujući Arhimedu uspeo da razvije ovu intuiciju koja mu je omogućila da nadiđe aristotelovce.

  Arhimedovska apstraktna nauka, sa svoje strane, svoju inspiraciju nalazi u platonovskoj filozofiji. Drugi su autori (Štraus, Kasirer, Burt, Olški) govorili o uticaju Platona na Galileja, ali samo Koire ukazuje na Galilejev ,,duboki i samosvesni" platonizam i ističe da je Platon uticao na čitav njegov opus, uključujući ovde i dijalošku formu njegovih dela. Za njega je čak i Arhimed platonovac, uprkos svima onima koji su u ovome videli, iznad svega, jednog velikog inženjera.

  Proučavanjem galilejskih tekstova Koire nastoji da dokaže svoju suštinsku tezu: uloga teorije značajnija je od uloge eksperimentisanja, i ovom drugom se ne posvećuje ni malo prostora. On ide čak tako daleko da sumnja da je Galilej uopšte gubio vreme na sprovođenje eksperimenata. Od mladalačkih istraživanja posvećenih kretanju, preko dinamike kose ravni do borbe za kopernikanski sistem, čitav razvoj galilejske misli podleže tumačenju istim ključem: princip inercije, zakon pada teških tela, snažna privrženost kopernikanskom sistemu, sve ovo se ne bi moglo zamisliti da Galilej prethodno nije napustio svet realnih tela i konkretnog prostora i, zajedno sa Platonom i Arhimedom, popeo se u svet idealnih tela (savršenih sfera, savršenih ravni) i geometrijskog prostora.


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Studije o Galileju
  Izdavač: Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića
  Strana: 338 (cb)
  Povez: tvrdi
  Pismo: latinica
  Format: 24 cm
  Godina izdanja: 2014
  ISBN: 978-86-7543-289-0
  Naručite
  Cena:
  2.600,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  26,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Dijalog o dva glavna sistema sveta
  2500 din.

  Naučite Perl, prevod 4. izdanja
  990 din.

  Kako radi Linux: Šta bi svaki superkorisnik trebalo da zna
  1620 din.

  Linux: priručnik za administratore
  1800 din.

  Milankovićeva nebeska mehanika
  700 din.

  STATISTIKA
  6900 din.

  Atlas svemira: Veliki ilustrovani vodič sa svim mapama sazvežđa
  4320 din.

  Operativni sistemi: teorija, praksa i rešeni zadaci
  2070 din.

  PHP kuvar
  1710 din.

  Kosmos u orahovoj ljusci
  2600 din.

  Milutin Milanković: Putnik kroz vasionu i vekove
  6600 din.

  Python: uvod u programiranje, Prevod 3. izdanja
  1350 din.

  Python: programiranje aplikacija, prevod 3. izdanja
  2700 din.

  Python kuvar, prevod 3. izdanja
  1980 din.

  Matematički priručnik
  2500 din.

  SQL kuvar
  1890 din.

  Linux s komandne linije
  1620 din.

  Raspberry Pi kuvar za Python programere
  1540 din.

  Fizika čestica i inflatorna kosmologija
  2100 din.

  Programski jezik C
  800 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  IDI NA VRH STRANE
  Ⓒ 1984-2019 Mikro knjiga