MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹MedicinaEmbriologijaMedicinaHistologija

  Prikaži 2 puta
  veću sliku


  Osnovna i oralna histologija i embriologija, 3. izdanje
  Autori: Vesna Lačković, Ivan R. Nikolić, Vera Todorović
  Strana: 450
  Ostali detalji
  Veličina slova: A A
  Treće izmenjeno i dopunjeno izdanje Osnovne i oralne histologije i embriologije predstavlja jedinstven, sveobuhvatan i bogato ilustrovan udžbenik, koji sadrži osnovna znanja iz histologije i embriologije, ali detaljne podatke o najnovijim dostignućima, naročito u poglavlju o usnoj duplji. U odnosu na prethodna dva izdanja ovo izdanje sadrži veliki broj novina koje se odnose na autore, obim i sadržaj tekstra, literaturu i dizajn.

  Udžbenik je namenjen, pre svega studentima stomatologije, ali i studentima medicine, veterinarske medicine, farmacije i biologije.

  Celokupno gradivo je podeljeno u 21 poglavlje u okviru kojih su sadržane sledeće tematske jedinice: osnovne histološke metode, mikroskopija, didaktički pristup analiziranju gradiva, ćelija sa hemijom biomolekula i medicinskom citologijom, osnovne karakteristike ćelija tkiva i sistema organa, opšta embriologija, tkiva (epitelno, vezivno, mišićno i nervno) i sistemi organa. Materija je sistematizovana tako, da se u okviru svakog poglavlja, pored osnovnog teksta, koji na didaktičan način obrađuje morfološke i glavne funkcionalne karakteristike histoloških struktura, nalaze i dodatni podaci iz najnovije svetske literature o ultrastrukturi i molekularnoj organizaciji (na sivoj osnovi), fiziološkim mehanizmima (na narandžastoj osnovi), embriologiji – opštoj embriologiji, histogenezi i organogenezi (na žutoj osnovi) i o kliničkom značaju (na plavoj osnovi).

  Detaljno je opisano gradivo iz oblasti histologije i embriologije usne duplje, sadržano u 16. poglavlju. U njemu su obrađene sve nastavne jedinice neophodne studentima stomatologije: osnovne anatomske karakterictike glave i njenih kostiju, opšte karakteristike, podela i sadržaj usne duplje, pljuvačne žlezde, oralna mukoza, opšte karakteristike zuba, gleđ, pulpo-dentinski kompleks, cement, periodoncijum, alveolarni nastavak vilične kosti i embriologija svih struktura usne duplje. Ovo poglavlje sadrži i osnovne podatke o najčešćim poremećajima svih struktura usne duplje, pri čemu je posebna pažnja povećena urođenim anomalijama kraniofacijalne regije (rascepi nepca). U ovom poglavlju su opisane i matične ćelije zuba, koje danas pobuđuju veliko interesovanje, s obzirom na mogućnost da se izgubljeni zubi i tkiva kraniofacijalne regije reparišu i regenerišu primenom matičnih ćelija i tkivnog inženjeringa.

  Tekst je dokumentovan sa preko 500 svetlosnomikroskopskih, elektronomikroskopskih i makroskopskih fotografija, crteža, tabela i šema.
  Originalni ili modifikovani crteži, u najvećem broju slučajeva, su obojeni tako, da je svaka ćelija, tkivo, ili organ obojen u boji klicinog lista od kojega vode poreklo: ćelije ektodermnog porekla obojene su nijansama plave, ćelije endodermnog porekla nijansama žute, dok su ćelije mezodermnog porekla obojene nijansama crvene boje. Ovakav način prikazivanja crteža ima za cilj da studentima tokom savljadavanja gradiva iz histologije ukaže na embrionalno poreklo histoloških struktura.

  Novinu u ovom izdanju predstavlja i nov deo koji koji sadrži pitanja i odgovore iz teorijskog i praktičnog dela histologije i embriologije.

  U udžbenik Osnovna i oralna histologija i embriologija, ugrađeno je bogato iskustvo autora, koje je proisteklo iz njihovog dugogodišnjeg pedagoškog i naučnoistraživačkog rada. Za ovo izdanje, pored dosadašnjih autora iz Niša, Beograda i Pančeva, angažovani su i novi autori sa Medicinskih fakulteta u Beogradu, Nišu, Banjoj Luci, Sarajevu, Podgorici i Foči.


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Osnovna i oralna histologija i embriologija, 3. izdanje
  Izdavač: Data Status
  Strana: 450 (cb)
  Povez: tvrdi
  Pismo: latinica
  Format: 31 cm
  Godina izdanja: 2019
  ISBN: 978-86-7478-483-9
  RASPRODATO
  Nije u planu obnavljanje izdanja

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Oralna histologija i embriologija
  1120 din.

  Opšta histologija za studente Stomatološkog fakulteta
  4020 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2022