МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања

  Prikaži 6 puta
  veću sliku


  У буци обичног дана: о свету и човеку
  Dodaj u listu želja - Wish List
  Садржај

  Бесконачни напредак: вапијућа лаж, на коју смо се навикли, 5
  Крв, 9
  Вертикална координата, 12
  Људи воле да се смеју, 15
  Кад бих знао датум своје будуће смрти, 18
  Грожђе, а не гвожђе, 20
  Незнање и равнодушност, 23
  Шта у политици не припада само н>ој, 27
  Увек или само у посту?, 30
  Мисли о срећи, 33
  Поетика матурске вечери, 36
  Изненађујуће ствари око нас, 39
  Није ваша ствар, 43
  Правилне речи, 46
  Прво код домаћина, 49
  Религиозна генијалност, 52
  Иза великих мушкараца, 56
  Оно што се не чује у буци обичног дана, 60
  Фил и кора, 63
  Средњовековни човек, 66
  Потреба за општењем, 70
  Сагоревање, 73
  Радујте се, развратници покајани, 77
  Какви људи ми се свиђају, 80
  Суд у Чикагу. Година 1924, 84
  Претече Европске уније, 87
  Један београдски утисак, 91
  Велики брат или свевидеће око?, 94
  Питање интелигенције, 99
  Човек личи,
  Град. Затвор у гирландама, 106
  Демократске процедуре, 111
  Војска краља мува, 117
  У изградњи ковчега треба учествовати, 121
  Индустрија спасавања од туге, 124
  Благословена сложеност постојања, 128
  Бог види, а ти се смиравај, 133
  Свакодневна апологија поста, 136
  Године зрелости, 141
  Време пролази, 145
  Време. наставак, 148
  Јунак ћути (?), 152
  Европа, 156
  Задатак број један, 163
  Знам — не знам, 168
  Искорени грех из своје средине, 171
  Исцелите се, душе лекара!, 174
  Камен, папир, маказе, 178
  Краљевство кривих огледала, 183
  Ко коме помаже?, 186
  Култура, 190
  Волети људски, 195
  Љубав и одговорност, 199
  Љубав је поремећај, 202
  Машина времена, 205
  Молити се Богу и будити људе, 210
  Престали смо да се молимо, 213
  Инсекти, 216
  Није то оно право, 222
  Неекономски фактори економије, 227
  Новости из Старог Рима, 231
  О малим греховима и о малим добрим делима, 236
  Брушење дијаманата, 240
  Ослонци, 245
  Одражена стварност, 249


  БЕСКОНАЧНИ НАПРЕДАК: ВАПИЈУћА ЛАЖ, НА КОЈУ СМО СЕ НАВИКЛИ

  „Индустријски раст је стао.” „Опадају приходи предузећа.” Овим фразама неки плаше обичне грађане као децу баба Рогом. Зато, без обзира да ли човек разуме или не разуме сву ову економску талмудистику с њеним „ликдвидностима” и „фјучерсима”, саме речи „опада”, „престаје да расте”, „постоји опасност од стагнације” страшно делују на ум обичног човека. Слично као звоно које звони на узбуну. Ако се нешто чује, значи да се нешто и десило. He зна се шта је да ли је непријатељ на вратима или гори амбар али се сигурно десило.

  Све је то због тога што смо задојени злочиначком идејом о непрестаном напретку. Неприметно се увукла у нас с правом становника другоразредне епохе. Пили смо чај и гледали телевизију, жвакали смо сендвич и читали школски уџбеник; удисали смо ваздух и слушали радио. А за то време су се и чај, и сендвич, и ваздух напајали бунилом о бесконачном напретку, за који се могло чути на радију и телевизији, и којим су одисале књижице. Тако нам је, заједно с ваздухом и храном, ушло у крв убеђење да се свет постепено развија од горег ка бољем по строгој правој линији и нипошто другачије. И да су претходне генерадије људи, по дефиницији, биле глупље и несрећније од садашње. И да човечанство треба бескрајно да се развија, без падова и пауза. Наука, техника, врева, бука, пијаца, јурњава без предаха, вртоглавица од успеха и добити, профит, пораст ликвидности. Све нам је то у крви и подсвести.

  У ствари, непријатељи хришћанства су просто још једном узели и украли идеју о бесконачном усавршавању личности и срозали су је с религиозне висине директно у погон за склапање фабрике „Рено”. Или до бушотине „Бритиш Петролеум”. Или до пословног центра било ког мегаполиса. Како вам се више свиђа.

  Да, хришћани говоре о вечној љубави, о бесконачном духовном расту у жељи да човек постане налик на Оца светлости, о безграничним врлинама као што су трпљење и милосрђе. Али хришћани никад не говоре о бесконачном и обавезном расту потрошње, о безграничном богатству, које рађа безграничну похлепу, о обавезној потреби да се комфор умножава долазећи до апсурда. Тим пре то не сматрају нормом. А нама су украли, кажем, представу о бесконачности духовног савршенства и применили су је у виду идеја бесконачног раста у области профита и производње. Добили смо новог идола. Пред њим људи ударају у даире и пале жртвене ватре. Дим ових ватри је отровао већ неколико нараштаја.

  О, ви који желите бесконачни економски раст изражен у максималним бројкама, чујте. Ако ваше дете стално расте и ви радосно оловком обележавате рецке на вратима, ваша радост је логична и разумљива. Али оно расте још више и већ је више од вас, и већ удара теменом у горњи део довратка и не престаје да расте. Шта онда? Јурите по лекарима и вичете: „Помагајте!” и о вашем случају се већ снима прилог за телевизију у емисији „Сензације”, зар не? У датом случају је јасно да се норма не састоји у бесконачном расту, већ у томе да се он успори и заустави на време, како би уступио место моралном и умном развоју.

  Или, спортиста. Знојећи се и мучећи се на тренинзима он трчи брже, скаче више и весла јаче. Да ли то значи да ће бесконачно развијати своје способности достижући брзину светлости, скачући по облацима и окрећући земаљску куглу као тег? Нипошто. Физички ресурс има границе. Природне границе. Човеку прети смртна опасност ако их занемарује. И сваки спортски геније то схвата кад качи патике или рукавице о excep и кад постаје бизнисмен, тренер или нешто друго.

  Заправо, цео живот је такав. Бесконачни раст у њему могућ је само унутра, а не споља. Спољашњи раст има мноштво ограничења међу којима нису само природне границе и то што ресурси могу бити исцрпљени, већ и воља Божија. У спољашњем животу увек има седам богатих година за стицање резерви масти и седам гладних година како бисмо се њима хранили. Људи Књиге то треба да знају. Дати су им разум и вера да се у годинама ситости не би узносили и да се не би опустили, већ да би стварали различите резерве. И да у годинама оскудице не би очајавали преживљавајући захваљујући овим резервама. Тако заправо живимо на нашим ширинама и живимо имајући на уму да један летњи дан храни пола зиме. Вредно си радио у току пролећа и лета, преседео си зиму чекајући топлоту, то је извесна аналогија с она два египатска периода од по седам година, на чији принцип се наш народ навикао од памтивека. Дакле, не треба дизати буку због различитих стагнација и криза. Цела планета живи у ритму „данноћ”. Чак и тамо где је дан неописиво дуг (иза поларног круга), и ноћ је заузврат изузетно дуга. А вечни дан без сумрака и таме нас чека само у Небеском Јерусалиму. He раније.

  Опет ћу рећи. Покушај да се предвиди Царство Божије и да се оваплоти у земаљским формама, среће се у животу на сваком ћошку. И све испада некако наказно и као карикатура. Понекад је смртоносно. Вечни мир постаје вечита доконост. Вечна радост кафански карусел и клупска опијеност. Ако код Павла „нема мушког пола, ни женског” у смислу једнаке светости и равноправности, данас човек не може да схвати где је мушко, а где је женско, због потпуно других разлога. И вечни морални напредак заменила је вечита жеђ за профитом и растом. Једном речју, незнабоштво. Незнабоштво које нам је постепено наметнуто. Фуј.

  Ширење спољашње моћи без противтеже у виду унутрашњег духовног рада и смирења рађа нападе конкретног сатанизма на тлу опијености собом. Није важно да ли је то Тамерлан, Александар Македонски или породица банкара с Волстрита. Важно је што се то Богу нимало не свиђа, судећи по неким местима из Писма. Господ је приморао Навуходоносора да хода четвороношке и да једе сламу, о чему говори Данило. Господ није дозволио да се заврши горда вавилонска кула и расејао је немирни грађевински мравињак, зато што је све било гордо и дрско од самог почетка.

  Док је на фасади цивилизације бесконачна жеђ за влашћу с бесконачном жудњом за добити на било који начин, на њеном наличју је бесконачни разврат и непријатељство с Господом Богом. Скоро спор с Њим о томе ко је главни. Односно, сатанизам. Они са штрафтама и звездицама су сад испробали ову одећу и она им се свидела. А ми треба да схватимо да је то погибел>ан пут и да учимо да размишљамо другачије, не онако као наши непријатељи који се широко осмехују. Треба истерати из себе мисаону, идејну зависност од Западног света свуда где се западни дух укоренио у гордом и незаситом животу аутономном од Бога.

  Замена робе из увоза треба да постане и мисаона, идејна. Она треба да се дотакне самих темеља нашег размишл>ан>а како бисмо у речима и терминима, у идејама и теоријама мењали демонско људским. Тада нећемо бојажљиво слушати на хил»аде компликованих термина ММФ, термина иза којих се сто посто крије још једна у низу западних гадости.

  Све то говорим у прилог томе да постоје богате године и године оскудице. To је нормално. И зато што онај ко жели да расте без граница и разумног циља, само ради процеса раста, личи на једну жабу из приче. Она је хтела да буде коњ и надувавала се све док није пукла. Да тако кажемо — то је неоспорно очигледан пример европске идеје о бесконачном напретку.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: У буци обичног дана: о свету и човеку
  Издавач: Бернар
  Страна: 252 (cb)
  Povez: tvrdi
  Писмо: ćirilica
  Формат: 22 cm
  Година издања: 2016
  ИСБН: 978-86-6431-033-8
  Naručite
  Cena:
  900,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  9,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015
  Za vreme vanredne situacije i na telefon: 066/305510

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Јован Пурић: Христологија иконе
  660 din.

  Тамо где се Бог не види
  850 din.

  Лечење душевних болести: искуство хришћанског Истока из првих векова
  1250 din.

  Од осмеха до премудрости: Антологија православног хумора
  690 din.

  Острво небеско и земља живих: кад је Енглеска била православна: житија и подвизи англосаксонских светих
  1090 din.

  С Господом звезда и океана: Келтско добротољубље: животи и поуке православних Келта
  1250 din.

  Света Марија Гатчинска: Брзопомоћница у борби против депресије
  300 din.

  Ако постоји живот, желим да живим
  650 din.

  Димка: Бајка за децу од 14 до 114 година
  500 din.

  Monah Kalist, 13. izdanje
  800 din.

  Христос у руским тамницама
  450 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Matični broj: 07465181
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2020