МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Knjige▹PravoTeorijaPravoslavljeПравославље
  Право и православље
  Аутор: Зоран Чворовић
  Страна: 302
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  Књига доц. др Зорана Чворовића „Право и православље“ је прва књига на српском језику која се бави изузетно битном темом хришћанског законодавства, можда и намерно скрајнутом, да би се заборавило колико савремени свет дугује овој религији.

  Књига се састоји од три дела:

  – О првом хришћанском законику, Еклоги цара Лава Исавријанца;
  – О верској толеранцији у Русији до Петра Великог;
  – О верској толеранцији у Кнежевини и Краљевини Србији.

  После читања Чворовићеве студије о Еклоги види се, више него јасно, да је христијанизација државе у царству Источних Римљана била озбиљно схваћена, и да су Византинци настојали да Еванђеље спроведу у живот. Такође, бива нам јасније и зашто се такав рат у Европи и Америци води против хришћанских друштвених норми и сваког трага хришћанског морала – да би човечанство коначно било побеђено од стране глобалистичке елите банкократа и других поклоника бога мамона, оно мора бити репаганизовано.
  Владимир Димитријевић

  Из предговора:

  „Књигу „Право и Православље“ чине три одвојена правноисторијска рада: магистарска теза, под насловом „Хришћанске норме у Еклоги“ (одбрањена 2006. на Правном факултету Унивезитета у Крагујевцу, одштампана у књизи без значајнијих измена), као и чланци „Верске слободе и државноправне мере против прозелитизма у Московском царству (XВИ и XВИИ век)“ (објављено у часопису Црквене студије, бр. 9, Ниш, 2012) и „Слобода вероисповести у Кнежевини и Краљевини Србији“ (зборник Слободе и права човека и грађанина у концепту новог законодавства Републике Србије, књ. 3. Крагујевац, 2004. ). На први поглед се чини да ови текстови, због хронолошке удаљености њихових предмета истраживања – Византија ВИИИ век, Русија XВИ и XВИИ век и Србија XИX век, не чине једну међу собом повезану тематску целину. Како је реч о истраживањима из правне, а не из политичке историје, хронолошки аспект овде има сасвим другоразредни значај. Када се посматрају из угла научне дисциплине која се бави развитком права, радови сабрани у овој књизи састављају једнствену тематску студију посвећену анализи односа хришћанства и права и то искључиво у државама православног (византијског) цивилизацијског круга.

  Централни део књиге заузима монографско истраживање вишевековног процеса христијанизације класичног права паганске римске Империје у раној Византији, започет у ИВ веку доношењем појединачних закона првих хришћанских царева, а заокружен доношењем у ВИИИ веку Еклоге, као „првог хришћански законик“. У два рада мањег обима однос хришћанства и права посматра се кроз анализу феномена верских слобода; најпре у законодавству једног православног царства, каква је била Московска држава у XВИ и XВИИ веку, а потом у европеизованом либерално-демократском правном поретку самосталне нововековне српске државе.

  Радови који чине књигу „Право и Православље“ представљају пионирски покушај у српској правноисторијској науци да се расветли значајно питање односа хришћанства и права у државама православног Истока. То што је истовремено реч о ауторовим научним првенцима свакако је оставило трага у квалитету рукописа. Тек ће се кроз комуникацију са читаоцем јасно искристалисати све мане, ограничења и могући научни доприноси отачественој науци текстова који су угледали дан захваљујући труду издавачке куће Цатена мунди.

  Аутор изражава најдубљу захвалност рецензентима, проф. др Мирјани Стефановски и проф. др Марку Павловићу као ментору, који су почев од магистарске тезе па до докторске дисертације са посебном бригом пратили, обликовали и неговали његова прва правноисторијска истраживања. Књига „Право и Православље“ добила је додатну пуноћу предговором мр Владимира Димитријевића, православног публицисте који је свестраним списатељским, преводилачким и предавачким радом оставио неизбрисив утицај на духовном преображају генерација чији је исписник, а којима припада и аутор књиге.“

  Зоран Чворовић


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Право и православље
  Издавач: Catena mundi
  Страна: 302 (cb)
  Povez: тврди са омотом
  Писмо: ћирилица
  Формат: 22 cm
  Година издања: 2014
  ИСБН: 978-86-6343-026-6
  RASPRODATO
  Nije u planu obnavljanje izdanja

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2023