MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige ▹ BeletristikaDomaći autori | BeletristikaProza | BeletristikaRoman

  Prikaži 6 puta
  veću sliku


  Карантинија 3: породична хроника из земље које нема
  Аутор: Драгић Илић
  Страна: 235
  Остали детаљи

  A A A
  Карантинија је балканска погранична област, са карантинском контролом на граничним прелазима, између источног и западног царства.

  Аутор прати судбину породице, која је пре три века избегла са Косова у Врбницу, код Крушевца, а један њен део је продужио даље да лута, па се настанио, преко реке, у Царевини.

  Сводећи историјско-приповедне токове своје разгранате хронике, у трећој књизи Карантиније Драгић Илић изграђује једну динамичну, изражајну и сликовиту приповест о историји и судбини. У њој се сустичу и значењски једначе различите и наоко неповезане секвенце из претходних књига, тако да се у целинском погледу распознају трагични моменти и издвоје херојско-морални узори. Чини се да је њихово портретско истицање једна од главних ауторових намера. Јер, сила заборава разара укупност слике прошлости, али уме да заобиђе и поштеди нарочите личне подвиге, ако се они причом уверљиво оживе и представе.

  У овој се књизи умешно укрштају и повезују различити временски планови; различита искуства, сазнања и значења. Због тога је у њој видно скрупулозно ауторско истраживање различитих извора по дубини времена, као и настојање да се предмет истраживања и описивања умно и саживљено сагледа из две перспективе. Опште, хроничарске, оне која догађаје и личности повезује на широком плану времена, и сужене, личне, у којој се дејство поразних историјских исхода сасвим конкретизовано препознаје, доживљава и тумачи.
  Из таквог динамизованог и поособљеног суочавања са националном прошлошћу често следи морално обојен и традицијским вредностима прожет наук савременицима, као и својеврсно, умерено оптимистично, активистичко окретање будућности: „На паметним Србима је сад дужност да поново изграде оно што су безумни Срби срушили”.

  Карантинија је Српска историјска прича – дуга, завојита и сложена. Мучна и трагична. Догађајно и значењски богата, живоносна и поразом славна. Прича која траје и иште савремени наставак.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Карантинија 3: породична хроника из земље које нема
  Издавач: Agora
  Страна: 235 (cb)
  Povez: tvrdi
  Писмо: ćirilica
  Формат: 14,0 x 20,0 cm
  Година издања: 2021
  ИСБН: 978-86-6053-308-3
  Naručite
  Cena: 990 RSD
  Cena za inostranstvo:
  10,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2021