MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.

  Prikaži 7 puta
  veću sliku


  Okorelost
  Autor: Lori Mur
  Strana: 173 ► Ostali detalji
  Oblast: KnjiževnostPripovetke
  A A A
  Dodaj u listu želja - Wish List
  NASUKANI NA VLASTITE SNOVE O SREDOVEČNOSTI

  Lori Mur je danas jedna od najuticajnijih američkih književnica, a njena najnovija zbirka priča Okorelost jeste prvo delo ove spisateljice koje se pojavljuje na srpskom jeziku. Njene priče plene neverovatnom moći samog pripovedanja.

  Ključno obeležje kratkih proza Lori Mur je humor. To neveselo mesto kakvo Amerika u poslednje dve-tri decenije jeste, ona predstavlja bez ulepšavanja ali zato jezikom koji težinu egzis­tencije razbija ironičnim opaskama, zapažanjima o apsurdnosti vas­kolikog postojanja, smehom kome ne mogu odoleti ni njeni likovi, a ni čitaoci. Taj smeh nije previše glasan, kratak i eksplo­zivan, već onaj kome se vraćamo kao poslednjem utočištu, kad sve ostale pametne i velike parole, verovanja i principi izblede.

  Njeni junaci su mahom visokoobrazovani, srednjeklasni i nevisoke emo­cionalne inteligencije, koju nisu stigli da razviju jer su se bavili dubokim mislima o spoljašnjoj i unutrašnjoj politici svoje zemlje, dok su osmišljavali svoj porodični život na Srednjem zapadu jer im se činilo da je to ispravno, i da ima smisla. Sve dok nisu shvatili da smisla nema, da su razvedeni, u dugovima, nasukani na vlastite snove o sredovečnosti. Predstavlja ih Lori Mur kao nemoćne da krenu napred, previše gnevne zbog čestog osvrtanja unazad, dok pribegavaju zaklonima od novih veza, donatorskih večera, prizi­vanja duhova i bivših sopstvenih veličina. I kako onda da im ne preostane smeh?

  I tajna radost zato što njihova malobrojna deca ipak poseduju mudrost, makar u zametku, kakvu oni nisu imali, da razmrse to klupko odanosti kontraproduktivnoj tradiciji, i stras­ti koju ova guši, ali koja uporno tinja. Amerika će ponovo biti velika, jer su joj deca verna? Zapisi o američkom životu Lori Mur taj deo ipak ostavljaju otvorenim.

  Redaktor prevoda sa engleskog Ivana Đurić Paunović


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Okorelost
  Izdavač: Agora
  Strana: 173 (cb)
  Povez: tvrdi
  Pismo: latinica
  Format: 20 cm
  Godina izdanja: 2019
  ISBN: 978-86-6053-251-2
  Naručite
  Cena:
  990,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  10,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2020