МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Knjige ▹ PravoslavljeБогословље

  Prikaži 5 puta
  veću sliku


  Богословски токови у време турске владавине
  Када су пре око двадесет година биле објављиване прве наше студије о овој веома бурној епохи турске валдавине, нисмо могли да замислимо да ће овај период о коме је реч изазвати живо интересовање. Резултат овог интересовања било је објављивање значајних чланака и студија од стране већег броја истраживача, писање докторских дисертација, као и организовање научних скупова и конференција. Тако је настала јаснија слика о стању у Цркви, богословским „врењима“ и различитим философским и богословским токовима који су се разви- ли на простору православног хришћанског Истока.

  Међутим, остају још увек појединачни проблеми или аспекти проблема који нису довољно проучени. У току овог периода, због дугог трајања ропства, друштвене структуре су функционисале на различит начин, пошто су црквене, друштвене и политичке прилике биле неодовојиво повезане. Црква као институција, по нужности и према икономији, имала је улогу предводника нације са свим оним што то повлачи за собом. Такође, оно што се данас назива мултикултуралност и за многе представља изненађење, било је у то доба само по себи разумљиво. Грчки православни хришћани су живели заједно са муслиманима, Јеврејима, Латинима, протестантима, као и са људима исте вероисповести али других националности. Тако су друштвене околности биле потпуно различите од оних у двадесетом и почетком двадест првог века.

  Радови који се објављују у овом издању, упркос томе што имају обележје студија које су настале стицајем околности као и развоја које су се у међувремену десили, још увек су занимљиви, јер осветљавају невидљиве стране ове епохе и доприносе трезвеној процени богословских токова за време турске владавине и новогрчког периода. Одређени радови су представљени на различитим научним скуповима, док су други у целости објављени. Уложен је напор да се избегну једностраности и да се са свих страна прикаже, што је могуће свеобухватније, црквени и богословски оквир епохе. Није сигурно да ли је постигнут циљ овог нашег труда. То ће оцењивати читаоци и наши студенти жељни знања на одсеку Теологије Аристотеловог Универзитета у Солуну.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Богословски токови у време турске владавине
  Издавач: Каленић
  Страна: 258 (cb)
  Povez: meki
  Писмо: ćirilica
  Формат: 24x17 cm
  Година издања: 2019
  ИСБН: 978-86-6008-031-0
  Naručite
  Cena: 1.100 RSD
  Cena za inostranstvo:
  11,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2021