MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige ▹ LingvistikaKnjiževnost
  Граматика у огледалу семантике
  Оно што повезује скоро све радове у овој књизи јесте њихова фазилингвистичност у тематици и методологији, тј. испитивање језичких јединица чија семантичко-граматичка улога унутар лексеме, реченичне конструкције или реченице није јасно одређена, већ се прелива од једне до друге крајности могућег семантичко-функционалног спектра. Због тога су испитани услови под којима се остварују такве варијације. Тако је, на пример, интересовање поклоњено партитивним синтагмама чији се центар, у зависности од комуникацијских потреба, може померити са главне речи синтагме на њен зависни члан. У књизи су анализирани и прилози који могу одређивати само субјекат реченице, само предикат или и субјекат и предикат истовремено. Разматране су двочлане лексичке јединице са непроменљивим именичким детерминатором које се могу тумачити као једна реч, као лабав спој две речи (полусложеница) или као две речи. Под лупу су стављене славистичке расправе о томе да ли нагомилавање таквих јединица представља доказ да словенски језици постају све синтетичкији или, сасвим супротно, све аналитичкији. Проучавана је префиксација јер разумевање споја префикса и главне речи може „клизити” (и то с разлогом) од композиције, преко афиксације и деривације, до посебног творбеног начина. Проматрано је попредложавање именица јер се однос између именице врх и предлога врх може тумачити низом могућих приступа, од хомонимије до полисемије и обрнуто. Природа деривационих веза међу лексемама тумачена је као спектар од синтагматских до парадигматских односа, а ова Де Сосирова дихотомија као континуум (за шта се оправдање може наћи баш код самог Де Сосира).
  Предмет интересовања у овој књизи биле су именице, придеви, глаголи, прилози и предлози. Истражене су просте речи, изведенице, сложенице, префиксиране лексеме и двочлане лексичке јединице. Пажња је посвећена појединачним речима и синтагмама. Анализирана су основна и секундарна значења лексема. Решавани су морфолошки, лексички, творбени и синтаксички проблеми.
  Због свега тога може се очекивати да ће стручњаци за лингвистику, као и љубитељи језичких истраживања пронаћи у овој књизи понешто што их инспирише.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Граматика у огледалу семантике
  Издавач: Čigoja štampa
  Страна: 236 (cb)
  Povez: meki
  Писмо: ћирилица
  Формат: 24 cm
  Година издања: 2020
  ИСБН: 978-86-531-0596-9
  Naručite
  Cena: 1.100 RSD
  Cena za inostranstvo:
  11,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2021