MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige ▹ KnjiževnostPoezija

  Prikaži 3 puta
  veću sliku


  Одабрана дела
  Горски вијенац ● Луча микрокозма ● Лажни цар Шћепан Мали ● Свободијада ● Кула Ђуришића ● Чардак Алексића


  У овој књизи читалац ће на једном месту наћи четири главна спева песника, владике и владара Црне Горе Петра ИИ Петровића Његоша, његов опус магнум: Горски вијенац, Луча микрокозма, Лажни цар Шћепан Мали и Свободијада, као и два мања, Кула Ђуришића и Чардак Алексића, који као какви антиподи илуструју Његошеве романтичарске тематске преокупације.

  У првом свом већем делу, филозофско-религиозном спеву Луча микрокозма, песник је библијску легенду о стварању света уздигао до васионских размера и дао причи о Богу и Сатани не само универзалне, филозофске размере него их обојио и својим револуционарним идејама и слободарским тежњама. Пошто је у Лучи изразио виђење да порекло зла у свету лежи у метафизичким, надземаљским узроцима, у Горском вијенцу је те узроке видео у земаљским, историјским оквирима, у једној истрази потурица с почетка 18. века у Црној Гори, а њихово отклањање у непрестаној борби за слободу против тираније. Његошев епски спев у десет певања, Свободијада, у духу Илијаде, опева црногорске победе над Турцима и Французима, а драмски спев Лажни цар Шћепан Мали приближава читаоцу епизоду о једној интригантној личности из црногорске историје.

  Овом Његошевом главном опусу претходи оглед Иве Андрића Његош као трагични јунак косовске мисли, један од најрелевантнијих и истовремено књижевно најупечатљивијих увида у Његошев живот и дело, као и историјске и књижевне прилике у Црној Гори и на Балкану у првој половини 19. века.

  „Међу песницма, Његош је господар који суверено влада епохом и даје јој тон; међу владарима, он је политички визионар загледан у будућност свог народа.“ Миодраг Поповић

  „Његош је у поезији постигао оно што је изгледало немогуће, да споји старо с новим и повеже оно што је било раздвојено и супротстављено, тако да је у његовом делу наша историја и наша духовност добила пуноћу израза какву није оставио ниједан писац ни пре ни после њега.“ Јован Деретић


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Одабрана дела
  Издавач: Laguna
  Страна у боји: 682
  Povez: tvrdi
  Писмо: ćirilica
  Формат: 17.5x24.5 cm
  Година издања: 2020
  ИСБН: 978-86-521-3699-5
  Naručite
  Cena: 1.099 RSD
  Cena za inostranstvo:
  11,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu





  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2021