МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања

  Prikaži 2 puta
  veću sliku


  Људска права у хришћанској традицији
  Dodaj u listu želja - Wish List
  Генерална скупштина Уједињених нација је на седници одржаној 1981. усвојила Декларацију о елиминацији свих облика нетолеранције и дискриминације заснованих на религији или веровању, чији су темељни постулати већ записани у Универзалној декларацији о људским правима и Међународном уговору о људским правима. У овом зборнику налазе се текстови који се на темељу ове декларације на различите начине баве теолошким, политичким, правним, филозофским и социолошким аспектима идеје људских права у светлу учења традиционалних хришћанских цркава.

  Поред текста поменуте декларације, у овој књизи се налазе два прилога која објашњавају однос православне и католичке цркве према идеји људских права – “Основи учења Руске православне цркве о достојанству, слободи и људским правима” и “Учење Римокатоличке цркве о људским правима”, као и низ ауторских текстова. Од ауторских прилога, ту је текст Тома Вукшића о католичком гледању на нека питања људских права и дужности, затим прилози Владана Перишића о неким теолошким, нарочито православним аспектима тумачења људских права, међу која се укључује и “човеково право да постане бог”, односно тумачење људских права са богословске тачке гледишта и у светлу патристичке антропологије; Радован Биговић и Зоран Крстић проблемски говоре о људским правима с гледишта Православне цркве, Зоран Деврња о одговорности црквених институција у процесу формулисања и заштите људских права, а Татјана Радић о односу права детета у контексту социологије детињства и социологије хришћанства.

  Поред ових текстова, у књизи се налазе још и прилози Христоса Јанараса, Констандиноса Деликонстадиса, Јоаниса Петруа и Дејвида Литла који из различитих углова говоре о људским правима и њиховим тумачењима у светлу хришћанске традиције.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Људска права у хришћанској традицији
  Издавач: Službeni glasnik
  Страна: 169 (cb)
  Повез: меки
  Писмо: ћирилица
  Формат: 20 cm
  Година издања: 2009
  ИСБН: 978-86-519-0431-1
  RASPRODATO
  Nije u planu obnavljanje izdanja

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Matični broj: 07465181
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2020