MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Leonardo da Vinčii: Sveske 1 i 2
  Autor: prevod Nada Uzelac
  Strana: 997 ► Ostali detalji
  Oblast: MonografijeSlikari
  A A A
  Dodaj u listu želja - Wish List
  Pretpostavlja se da je Leonardo da Vinči za života naslikao ukupno dvadeset pet slika, od čega je sačuvano svega dvanćstak - dovoljno da mu obezbede status jednog od najvećih slikara u istoriji čovečanstva.

  Ali, Leonardo je bio mnogo više od slikara - bio je ono što po njemu danas nazivamo renesansnom ličnošću. Naime, ne postoji oblast ljudskog duha u kojoj se on nije ogledao istražujući, posmatrajući, promišljajući najrazličitije fenomene umetnosti, nauke, pronalazaštva, prirode i svakodnevnog života. Sve svoje zaključke, otkrića, uvide i zamisli crtao je i zapisivao u sveskama koje su na kraju brojale tridesetak hiljada stranica.

  Od ove ogromne rukopisne ostavštine do nas stiglo je ne više od četvrtine. Sada, u izdanju Službenog glasnika, svi sačuvani Leonardovi rukopisi, sabrani u dva toma na više od hiljadu i po stranica, konačno su, po prvi put u integralnom obliku, dostupni i ovdašnjim čitaocima.

  Čega sve u Leonardovim Sveskama nema - od aforizama, dosetki, zagonetki, basni, zabavnih pričica i duhovitih predskazanja, do podrobne analize pojedinih problema optike, anatomije, zoologije, akustike, oružarstva, fortifikacije, urbanistike, arhitekture, hidraulike, filozofije, fiziologije, astronomije, filozofije, slikarstva… On piše o letu pti ca, vetrovima, senkama, razmerama, o svetlosti u sutonu i zori, mašinama za letenje, livenju bronze za spomenike, funkciji jetre, žuči i creva, ožiljcima na drveću, poreklu reka, prirodi užadi postavljenih na čekrke, brojaču koraka, prizivanju duhova, vazdušnoj perspektivi, ili o tome da li je bolje slikati u društvu ili ne... i u svakom Leonardovom zapisu nalazi se odblesak njegove jedinstvene poetske vizije sveta.

  Da Vinčijeve Sveske nalikuju čarobnoj i neiscrpnoj kutiji sa čudima - u kojima se iskazuje neverovatan Leonardov genije.


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Leonardo da Vinčii: Sveske 1 i 2
  Izdavač: Službeni glasnik
  Strana: 997 (cb)
  Povez: tvrdi
  Pismo: latinica
  Format: 24 cm
  Godina izdanja: 2011
  ISBN: 978-86-519-0418-2
  Naručite
  Cena:
  2.200,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  22,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2020