МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Knjige▹PravoslavljeЛитургија

  Prikaži 4 puta
  veću sliku


  Антологија божанствене литургије, књига 1
  Аутор: Игор Зиројевић
  Страна: 614
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  У издању манастира Хиландара изашла је из штампе „Антологија Божанствене Литургије, том први“, аутора Игора Зиројевића, која је уједно и прва српска богослужбена књига византијског појања у историји.

  У књизи ћете наћи благослов Његове Светости Васељенског Патријарха г. г. Вартоломеја, поздравно слово игумана Хиландарског архимандрита Методија, ауторов Предговор и Увод, који се састоји од два текста: О појању Божанствене Литургије (рецезент текста је епископ крушевачки г. г. Давид) и Представљање грађе тома (сви текстови су на српском, руском и бугарском језику) као и изузетно богат репертоар свих напјева од облачења архијереја до јектенија испред Херувимске пјесме. Ово издање нам не доноси само изузетно велики број ауторових мелотворења (композиција) које су писане директно на црквенословеснком језику, већ и велики број превода грчких композиција, од којих неке не само да се први пут појављуу на црквенословенском језику, већ се први пут објављују уопште. Нотни текстови су украшени византијским вињетама и украсним почетним словима, и штампани су, по узору на старе музичке рукописе, у црној и црвеној боји.

  Књига (нотни дио) се састоји од 14 поглавља.

  У другом дијелу Увода су дати коментари (музиколошки, историјски, морфолошки, теоретски, литургиолошки) као и биографије свих композитора чије су композиције уврштене у овај том.

  По садржају, али и начину на који су текстови представљени (у музичком и дизајнерском смислу) књига је јединствена у свијету.


  <фонт сизе=+1>Благослов Његове Светости Васељенског Патријарха г. г. Вартоломеја
  Високопреподобни игумане архимандрите господине Методије и остали оци свете, царске, патријаршијске и ставропигијалне обитељи хиландарске на Светој Гори, чеда наше смјерности у Господу љубљена, благодат и мир од Бога Вашем Преподобију.

  Многе и знамените ствари принесе васколиком православљу, а посебно историјској светородној Српској Цркви, знаменито и свагда добротољубиво свештено стадо преподобног оца нашег Саве, од онда када га он постави за светионик и путоказ многострадалном српском народу, а које томе сада придодаје и издавање изузетно значајног дјела музикословњејшег господина Игора Зиројевића, под називом Антологија Божанствене Литургије, први том.

  Овим издањем, свети Игумане, Ваш свети манастир започиње монументалну серију издања свих појачких књига на црквенословенском језику, које ће, вјерујемо, представљати прекретницу у историји отачке црквене византијске музике, јер је и приређена у стилу древних византијских музичких рукописа, а садржи преводе мелоса врхунских учитеља музике Мајке Цркве и царствујућег града, доказујући свагдашњу духовну везу најсветије Српске Цркве са нашом Васељенском Патријаршијом.

  Вјерујемо да ће на овај начин мноштво Срба љубитеља музике бита у могућности да се удуби у богатство ангелоподобног византијског пјесмопоја и у ризницу древних и изузетних напјева, за чије издавање у штампаном виду имате инициативу достојну похвале, који ће тако постати заједничко наслијеђе свих вјерних Словена по цијелој васељени, који свагда гледају у знаменити манастир Хиландар као у извор свог црквеног предања.

  Стога, са великом радошћу очински честитамо музикољубивом братству које је под Вашим духовним руковођењем, али и аутору издања, музикословњејшем господину Игору Зиројевићу, хороначалнику Српског византијског хора и Хора појаца Тројеручица, дајући Вам од свег срца свој очински и патријаршијски благослов, молећи се за наставак богољубивог доприноса Вашег историјског светог манастира Хиландара, под покровом и заштитом Богородице Тројеручице, који не само што предњачи у враћању на од Отаца предани византијски напјев, већ је и прегалац у овом значајном и по свему достојном похвале издавачком подухвату.

  Нека благодат и милост Бога Коме се у Тројици поклањамо и Кога анђели неућутно славослове буду увијек са Вама, чеда љубљена у Господу.

  8. маја 2012. године
  Цариградски Вартоломеј
  Ватрени ка Господу молитвеник


  <фонт сизе=+1>Предговор

  Не нема, Господе, не нема,
  него имену Твоме дај славу,
  због милости Твоје и истине Твоје.

  Књига која је пред вама написана је и мелотворена из искрене жеље да подијелимо с вашом љубављу оно што нам Дароватељ свих добара дарова, по молитвама Свепречисте Дјеве Богородице. Усудисмо се да пишемо, не по чистоти душе своје, јер сам сав гријесима укаљан и безакоњима унакажен, нити по мудрости, јер сам сасвим безуман и неук, већ познајући бескрајну милост и снисхођење Господа нашега Исуса Христа, који слијепима вид дарује, и безумие умудрује, и онима који Га свим срцем траже благодат Своју дарује. Писати о Божанственој Литургијн и појању, а поготово мелотворити пјесме Свете Литургије, није ни лако ни захвално. Све што човјек каже и запише обавезује прнје свега њега самог да то и испуни. Када човјек само помисли каквн су људи писали литургијске молитве и пјесме, и какви људи су те пјесме мелотворили, осјећа се тако биједно, као неко ко не би требало лице никада да подигне са земље, јер им није ни мало сличан. Присјећамо се светог апостола Јакова, светог Јована Златоуста, светог Василија Великога, светог Јована Дамаскина, светог Јована Кукузеља... Како се дрзнути и наслонити перо на хартију? Дуго сам се смућивао, јер гријех је мој стално предо мном (Пс 50,5). Али, послушања ради и љубави свих оних који нас већ годннама моле да пишемо, потрудисмо се, уздајући се у бескрајну снисходљивост Господа нашег Исуса Христа и у вашу љубав и молитву. А Господ познаје тајне срца мог (Пс 43,22).

  Већ дуго година, великом милошћу Пресвете Богородице Тројеручице, сарађујемо са светим манастиром Хиландаром. Много је личности, догађаја и ствари који нас вежу за тај светогорски манастир. Плод те дугогодишње сарадње, љубави и повјерења је нова књига која је пред вама. Ради се о првом тому једне велике серије. Наиме, жеља нам је не само да издамо Антологију Божанствене Литургије (у 45 томова). већ и цјелокупни појачки богослужбени репертоар (Антологије Вечерњег и Јутрења, Осмогласник, Ирмологију, Стихираре итд.), као и образовни материјал за учење предањског црквеног појања. Ово је дакле, надамо се, само почетак. Ако Бог да, издаваћемо томове један за другим, по реду који будемо сматрали за најсврсисходнији. Уједно, ово је и прва српска штампана појачка књига у историји, што нас све чнни посебно радосним и благодарним Богу.


  <фонт сизе=+1>Игор Зиројевић - Биографија
  Рођен је 1977. године у Требињу у коме је завршио основну, основну музичку, и средњу школу. Од 1997. године налази се у Атини ради студија црквене музике. Студирао је на конзерваторијуму „Никос Скалкотас“ у Атини, у класи професора Константина Ангелидиса. Петогодишње студије завршио је 2000. године, као најбољи студент одсјека. По окончању студија, наставља изучавање богослужбеног репертоара, музичке теорије, историје, и посебно нотације и музичког израза. Проширује своја знања учећи се од најбољих атинских појаца и учитеља. Учествује у богослужењима, наступима и снимањима са Јелинским византијским хором, под руководством Ликургоса Ангелопулоса. Такође, веома често посјећује Свету Гору, гдје учествује у богослужењима, гдје почиње и још интезивније са изучавањем музичких рукописа. На манастирским панигирима на Светој Гори, учи се и пева са најбољим појцима Свете Горе. Од посебног је значаја за његов даљи музички развој његова тесна веза са светим манастиром Ватопедом, који веома често посјећује, и у коме користи прилику да учествује свакодневно на богослужењима као појац, али и да изучава многобројне музичке рукописе овог манастира. Након пар година самосталног истраживања, уписује постдипломске студије на Атинском конзерваторијуму, у класи професора др Георгија Констандинуа, за вријеме којих проширује и продубљује своја музичка знања. У току је израда магисатрског рада на тему старе музичке нотације. За вријеме постдипломских студија је урадио више радова, на тему, углавном, теорије музике и нотације (старе и нове).

  Као појац (свакодневни, лампадарије и протопсалт) служио је у Атинским црквама Живоносног Источника, Светог Евстатија, Свете Ирине, Светог Димитрија, Светог Герасима, Успења Пресвете Богородице, Светих Софије, Вјере, Наде и Љубави, и Вазнесења Господњег (метоху Симонопетре).

  Од 2002 – 2008. године предаје византијско појање монасима манастира Хиландара. У исто време, користећи честе посете манастиру, истражује манастирску рукописну библиотеку.

  Године 2007. отвара школу византијске музике при храму Св. Герасима у Атини, у којој предаје предмете: Појање, Практично појање, Типик и Појање (за децу).

  Бави се компоновањем на словенском, грчком и српском језику, дешифровањем старих српских, словенских и грчких рукописа, изучавањем теорије музике, музичке палеографије, писањем научних радова и чланака, химнографијом (на српском, словенском и грчком) и просветним радом. Компоновао је мноштво црквених песама и служби на црквенословенском, грчком и српском језику, и припрема издање целокупног богослужбеног и образовног репертоара црквеног појања на црквенословенском и српском језику. Дупли диск божићног пјенија на црквенословенском језику „Христос у граду Витлејему“, у издању манастира Хиландара, ће се појавити ускоро на српском и грчком тржишту. Мелотворио је, такође, службу Преподобном Стефану Пиперском (која је појана на пресвлачењу Светитељевих светих моштију, у јуну 2010. године).

  Оснивач је Научно-истраживачког центра „Тројеручица“, у склопу кога дјелују Српски византијски хор, Женски српски византијски хор, Хор појаца Тројеручица (за дјелатности у Грчкој), Женски хор појаца Тројеручица (за дјелатности у Грчкој), Школа појања Тројеручица, и Интернет школа појања Тројеручица (прва интернет школа појања на свету).

  Предавао је и предаје појање у неколико женских и мушких манастира (Панагиа тон Вриулон у Атини, Св. Стефан код Врања, Жича, Ћелија Пиперска, Успенски манастир (у Македонији), и др.), а од ове године, поново је почео и са часовима у манастиру Хиландару.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Антологија божанствене литургије, књига 1
  Издавач: Задужбина Светог манастира Хиландара
  Страна: 614 (cb)
  Povez: кожни
  Писмо: ћирилица
  Формат: 21 x 29,7 cm
  Година издања: 2012
  ИСБН: 978-0-9014181-0-4
  Naručite
  Cena: 6.920 RSD
  Cena za inostranstvo:
  69,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Добротољубље свештених трезвеноумника - књига 1.
  1100 din.

  Достојевски: Понижени и увређени
  1150 din.

  Добротољубље за сваки дан у години: 365 савета подвижничких отаца Цркве
  900 din.

  Свети Нектарије Егински Земаљски анђео - небески човек
  1490 din.

  Свети Симеон Нови Богослов - Сабране беседе
  1790 din.

  Јеромонах Григорије Светогорац: Тумачење божанствене литургије
  990 din.

  Литургија и подвижништво
  800 din.

  Света Петка
  1200 din.

  Литургија пређеосвећених Часних Дарова: српско црквено народно појање, штампана музикалија
  825 din.

  Студенички посни Триод I-II, на црквенословенском
  7570 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2023