MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹Računari i InternetC

  (veća slika...)

  Preuzmite delove knjige
  Sadržaj
  Uvod
  Poglavlje 1
  Dodatak
  Programi
  Prateci_softver
  Algoritmi u programskom jeziku C
  Autor: Dragan Urošević
  Izdavač: Mikro knjiga
  Strana: 320
  Ostali detalji
  Veličina slova: A A
  Opis
  Knjiga sadrži prikaz nekih vrlo poznatih i dosta korišćenih algoritama i njihovu implementaciju u programskom jeziku C. Autor je odabrao probleme koji se najčešće pojavljuju u praksi i u sličnoj literaturi na stranim jezicima.
  Knjiga ne pretpostavlja dublje poznavanje programskog jezika C. Prva glava daje kratak prikaz sintakse i semantike jezika C zajedno s nekim detaljima koji se obično ne pominju u knjigama. Pretpostavlja se poznavanje MS-DOS-a i nekog od C-prevodilaca rasprostranjenih na PC-računarima (Microsoft, Borland, Zortech itd.)

  Ukratko o programskom jeziku C
  Autor ukratko prikazuje programski jezik C s prostim i složenim leksičkim konstrukcijama, definisane tipove podataka, definisane operacije nad podacima, skup naredbi i strukturu programa. Pošto pročitate ovaj sažet prikaz programskog jezika, moći ćete da napišete svoje prve programe na jeziku C.

  O algoritmima
  Definiše se pojam algoritma i način njegovog zapisivanja pomoću algoritamske šeme na prirodnom jeziku, na pseudojeziku (jezik između prirodnog jezika i programskih jezika) i na nekom programskom jeziku. Daje se prikaz postupka za ocenjivanje karakteristika nekog algoritma (tzv. složenost algoritma).

  Programski jezik C i mikroračunari
  Prikazuje se programiranje na PC-kompatibilnim računarima na programskom jeziku C. Prikazano je povezivanje (sprezanje) delova programa napisanih na jeziku C i na asembleru, pozivanje nekih DOS-ovih i BIOS-ovih servisa (sistemskih funkcija ili poziva), rad u različitim video-režimima (tekst, grafika), primer dvodimenzione i trodimenzione grafike (razvijena je notacija za zapis funkcije (slična notaciji u većini programskih jezika) i razvijena funkcija za leksičku i sintaksnu analizu tako zapisane funkcije; ako je funkcija ispravno zapisana, crta se njen grafik), kao i programiranje modema.

  Sortiranje
  Sortiranje je jedan od problema koji se najčešće javlja u programiranju. Potrebno je skup vrednosti, koje se mogu porediti, urediti u neopadajući ili nerastući poredak. Prikazani su različiti postupci sortiranja: od onih koje je jednostavnije napisati (koji se duže izvršavaju) do složenih (koje je teže razumeti, ali su zato veoma efikasni). Prikazani su postupci: heap, quick, merge, shell, radix.

  Pretraživanje
  Pretraživanje je drugi problem koji se vrlo često sreće u svakodnevnom programiranju. Potrebno je utvrditi da li se u nekom skupu vrednosti nalazi određena (zadata) vrednost. Skup može biti proizvoljne veličine i od njegove organizacije zavisi i koliko će trajati pretraživanje. Prikazani su različiti postupci za predstavljanje skupa, pomoću niza i pomoću drvoidnih struktura: binarno drvo za pretraživanje, balansirano binarno drvo, crveno-crno drvo, B-drvo, radix drvo (drvo zasnovano na zapisu vrednosti) itd.

  Grafovi
  Intuitivno, graf je skup čvorova i skup ivica koje povezuju pojedine parove čvorova (ne mora između bilo koja dva čvora postojati ivica). Pomoću grafova se modeliraju stvari iz realnog sveta: putna ili železnička mreža, PTT-mreža, vodovod itd. Tako izučavanje grafova ima veliki praktični značaj. Prikazani su algoritmi za neke poznate probleme: obilazak grafa, određivanje artikulacionih tacaka grafa (to su čvorovi čijim bi izbacivanjem iz grafa, graf bio razbijen na više delova) određivanje mostova grafa (ivice čijim bi brisanjem graf bio razbijen), razbijanje grafa na komponente, najkraća rastojanja, drvo razapinjanja grafa.

  Obrada reči
  Ova glava se bavi pronalaženjem pojavljivanja jedne reči u okviru druge reči (engl. string matching). To je još jedan problem koji se često sreće u svakodnevnom programiranju. Prikazano je nekoliko vrlo efikasnih algoritama za taj problem.

  Rad s velikim celim brojevima
  Kao većina programskih jezika, i C omogućava rad s relativno malim celim brojevima (u najpovoljnijem slučaju mogu biti registrovani brojevi manji od 232, što je negde oko 4 milijarde). U praksi se nekad (posebno u teoriji brojeva) radi s daleko većim brojevima. Prikazan je način predstavljanja takvih brojeva u računaru i osnovne aritmetičke operacije nad takvim brojevima. Prikazani su i neki postupci za faktorisanje velikih brojeva (prikaz broja u obliku proizvoda dva ili vise celih brojeva).

  Pretraživanje sa vraćanjem (engl. backtracking)
  Ovo je jedna dosta korišćena tehnika za određivanje rešenja nekih problema (najčešće su to problemi u bliskoj vezi s kombinatorikom ili veštačkom inteligencijom). Korišćenje tehnike je prikazano na više poznatih primera kao što su: postavljanje kraljica na šahovsku tablu tako da se ne tuku, obilazak šahovske table pomoću skakača tako da svako polje bude posećeno tačno jedanput, obilazak table skakačem tako da skakač ne preseče svoju putanju itd.

  Tehnika dinamičkog programiranja
  Pod dinamičkim programiranjem se podrazumeva tehnika u kojoj se ubrzanje računanja postiže memorisanjem određenih međurezultata tako da kasnije ne moraju ponovo da se izračunavaju. Prikazano je nekoliko poznatih primera koji su karakteristični za tehniku dinamičkog programiranja: lančano množenje matrica, pronalaženje najdužeg zajedničkog podniza dva niza, triangulacija konveksnog poligona i jedno rešenje problema trgovačkog putnika.

  (Prateći softver preuzimate sa sajta ispod prikaza knjige)


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Algoritmi u programskom jeziku C
  Izdavač: Mikro knjiga
  Strana: 320 (cb)
  Povez: meki
  Pismo: latinica
  Format: 16,8 x 23,5 cm
  Godina izdanja: 1996
  ISBN: 86-7555-055-3
  Izdavač originala: Mk
  Naručite
  Cena: 1.400 RSD
  Vaša cena: 1.120 RSD
  Cena za inostranstvo:
  11,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu.

  Korišćeni primerci
  700,00 RSD
  Cena za inostranstvo:
  6,50 EUR
  Kako rezervisati?

  Kupljeno uz ovu knjigu

  Uvod u programiranje: zbirka zadataka iz programskog jezika C
  960 din.

  PHP i MySQL: razvoj aplikacija za veb, prevod petog izdanja
  2000 din.

  C za programere
  1840 din.

  Programski jezik C
  990 din.

  Algoritmi i strukture podataka
  2500 din.

  Programiranje na jeziku C (+ disketa)
  1280 din.

  Arhitektura i organizacija računara (Tanenbaum) (+ CD)
  2320 din.

  Operativni sistemi: teorija, praksa i rešeni zadaci
  2000 din.

  Misliti na jeziku C++ (+ CD)
  1920 din.

  Programski jezik C sa rešenim zadacima - 10. izdanje
  1650 din.

  SQL kuvar
  630 din.

  Osnove dizajna i analize algoritama
  1100 din.

  Java JDK9: Kompletan priručnik, prevod 10. izdanja
  2960 din.

  Programski jezik C, rešenja zadataka
  880 din.

  C++ jasnim jezikom
  880 din.

  Primenjena kriptografija, prevod drugog izdanja
  2480 din.

  Programski jezik C sa rešenim zadacima
  1050 din.

  Rešeni zadaci iz programskog jezika C#
  590 din.

  Kako ne treba programirati na jeziku C++
  400 din.

  Linux s komandne linije
  1760 din.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2023