MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹MedicinaRadiologija

  Prikaži 2 puta
  veću sliku


  Torakalna radiologija
  Autor: Zlata Ivanovi Herceg
  Strana: 222
  Ostali detalji
  Veličina slova: A A
  Udžbenik je podijeljen u 23 poglavlja od kojih je svako jedna logična tematska cjelina. Na kraju svakog poglavlja navedena je literatura a izbor referenci temeljen je na suvremenim radovima objavljenim u stručnim ili znanstvenim publikacijama. Izbor preporučene literature temelji se na argumentiranju iznesenih stavova u knjizi i na potrebi pružanja mogućnosti za proširenjem spoznaja određene tematike. Tekst prati 447 slika koje su tehnički besprijekorno obrađene a tematski prilagođene svakom određenom poglavlju. Posebno treba istaknuti odabir tipičnih slikovnih primjera patoloških promjena, koji su ilustrativni i nadopunjavaju tekstualne opise karakterističnih promjena. Druga skupina priloženih slika su one koje predstavljaju dobre primjere netipičnih nalaza, ali su poučne zbog egzaktne i detaljno obrazložene diferencijalne dijagnostike. Napokon, uvrštene su i slike koje predstavljaju rjeđe viđena patološka stanja te služe korisniku ovog djela za usmjeravanje na dijagnostičko razmišljanje.

  Poglavlja su raspoređena tako da tekst može pratiti, kako iskusni kliničar, tako i student početnik. U uvodnom dijelu su poglavlja koja obuhvaćaju kratki i jasni pregled radioloških metoda te radiološke znakove tipične pojedinu metodu prikazivanja torakalnih organa. Slijedi detaljan opis radiološke anatomije uz isticanje njezine važnosti u pravilnom razumjevanju radiološke dijagnostike. U poglavljima koja slijede karakteristična je podjela na pato-loška zbivanja u pojedinim anatomskim dijelovima toraksa. Nadovezuju se poglavlja s obradom promjene koje nisu vezane samo uz pojedinu torakalnu strukturu, nego i uz zbivanja u cijelom organizmu. Primjer su detaljni opisi imunoloških plućnih bolesti i rijetkih manje poznatih bolesti. Posebna su poglavja pripala bolestima višestrukog kliničkog značaja, kao što su kronične opstruktivne plućne bolesti i difuzne bolesti plućnog intersticija. Potrebno je posebno izdvojiti poglavlja posebnih stanja čitavog organizma, kao što je radiologija bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja, trauma ili transplantacija pluća.

  Napokon, poseban značaj imaju poglavlja koja obrađuju radiološku dijagnostiku srca i velikih krvnih žila i to na temelju najnovijih znanstvenih spoznaja. Takav izbor detaljnog opisa pojedinih područja jamči nam sveobuhvatnost u prikazu ali i ciljani metodološki pristup toliko potreban za prikaz vrlo složene problematike torakalnih bolesti.

  Sveobuhvatni klinički pristup dolazi do izražaja u postavljanju diferencijalnih dijagnoza. Čitatelju se nameće kritički odnos prema svakom morfološkom detalju, kako bi se izbjeglo u praksi nerijetko brzo i pogrešno zaključivanje.Posebice se to odnosi na česti nalaz alveolarnog plučnog uzorka na rendgenogramu, koji je toliko tipičan i važan za dijagnozu, ali nerijetko višeznačan.

  Na tom primjeru najbolje vidimo koliko znanje i oprez moraju biti alati svakog radiologa. Alveolarni uzorak ima pneumonija, ali pri dijagnostičkom zaključivanju oprez nameće činjenica da se isti uzorak može naći kod tuberkuloze, imunoproliferativnih bolesti,neoplazmi i kontuzija pluća pa dijagnoza ovisi i o našem interesu za anamnezu, kliničku sliku i temeljne laboratorijske nalaze. Takav pristup u ovoj knjizi potiče na razmišljanje, ali sveobuhvatno i sustavno učenje o bolestima. Uz to, autorica opetovano ističe proučavanje zbivanja u njihovoj dinamici i izbjegavanje zaključka bez uzimanja u obzir samog tijeka patoloških zbivanja. Dosljedno susrećemo ovaj stav čak i na primjerima tipičnih radioloških znakova, kakav je primjerice zračni bronhogram u sjeni tipa alveolarnog uzorka. Taj se tipičan znak ne vidi ako se brzo primjeni terapija antibioticima, ali ni kod kroničnih pneumonija koje traju dulje od tri tjedna. Ti i brojni slični primjeri karakteriziraju moderan i svestran pristup radiološkoj dijagnostici.


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Torakalna radiologija
  Izdavač: Medicinska naklada
  Strana: 222 (cb)
  Povez: tvrdi
  Pismo: latinica
  Format: 21,5 x 28 cm
  Godina izdanja: 2012
  ISBN:
  Naručite
  Cena: 5.900 RSD
  Cena za inostranstvo:
  59,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2023