MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.

  Prikaži 2 puta
  veću sliku


  Monografska publikacija Stvaralaštvo - Stojan Maksimović
  Autor: dr Zoran Manević
  Strana: 216 ► Ostali detalji
  Oblast: ArhitekturaMonografije
  A A A
  Dodaj u listu želja - Wish List
  Monografska publikacija posvećena životu i kompletnom stvaralačkom opusu jednog od najvećih srpskih arhitekata 20. veka, Stojanu Maksimoviću. Autor knjige je dr Zoran Manević, dok su u publikaciji našli mesto i tekstovi arh. Mihajla Mitrovića, Mirjane Misite Maksimović, Daniela St. Claira, Stojana Maksimovića.
  Monografija je koncipirana kao dvojezično izdanje - celokupni tekst teče paraleno na srpskom i engleskom jeziku. Tekst prati veoma obilat izbor likovnog materijala, obogaćujući ga i potkrepljujući. Ukupan broj ilustracija je 251, od kojih je čak 174 u koloru.
  Knjiga se sastoji od 14 poglavlja – celina. Prvo poglavlje, „Ličnost i delo“, predstavlja sintetički tekst o Stojanu Maksimoviću kao ličnosti i graditelju, valorizujući značaj njegovog dela kako u kontektu epohe tako i u celokupnom arhitektonskom razvoju na jugoslovenskom podneblju. Slede dva značajna reprintovana teksta, „Ova arhitektura je orjentir na kome će se razvijati nove neimarske tendencije“ autora Mihajla Mitrovića, i „Na vrhu jednog razvoja“ autora Zorana Manevića, kao bitna i vremenski autentična svedočanstva dva najznačajnija Maksimovićeva dela: Kompleksa Sava centra i Restorana „Ušće“ u Beogradu. Poglavlje „Sećanja“ je autobiografskog karaktera, predstavljajući ličnu autorovu ispovest o svom celokupnom životu i radu. Detaljno upoznavanje sa Maksimovićevim arhitektonskim stvaralaštvom smešteno je u okviru naredne četiri celine: „Izvedeni objekti“, „Projekti“, „Konkursi“ i „Skice“, dok se sa slikarskim opusom autora, preko niza odabranih reprodukovanih akvarela, čitaoci mogu upoznati u odeljku koji odmah zatim sledi. Zadnji deo knjige čine korisne i pregledno organizovane jedinice: „Hronologija“, „Bibliografija“, „Izložbe“ i „Priznanja“.
  Pojava ove monografije predstavlja značajan događaj za sve poštovaoce savremene arhitekture naših prostora, bilo da su u pitanju stručnjaci, bilo ljudi koji poseduju opštu kulturu. Pored likovnih vrednosti i preglednosti materije kao neospornim kvalitetima izdanja, knjiga je pisana čitljiv o, zanimljivo i sa kompleksnim pristupom temi.


  Detaljni podaci o knjizi
  Naslov: Monografska publikacija Stvaralaštvo - Stojan Maksimović
  Izdavač: Centar vam
  Strana u boji: 216
  Povez: tvrdi
  Pismo: latinica
  Format: 24,0 x 33,0 cm
  Godina izdanja: 2006
  ISBN: 86-908671-0-4
  Naručite
  Cena:
  3.240,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  32,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2020