МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Подсетник
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања

  Prikaži 7 puta
  veću sliku


  Антологија или Цветословље: свакодневно и празнично појање у осам гласова
  Dodaj u podsetnik - Wish List
  Свакодневно и празнично појање у осам гласова.

  Књига Антологија или Цветословље – свакодневно и празнично појање у осам гласова Владимира Љ. Јовановића (1956–2016), композитора и учитеља појања, представља зборник композиција црквених химни. Аутор је ове мелодије зналачки и са осетљивошћу ствараоца и верника препевао са грчких узора и прилагодио их природи црквенословенског језика, чиме су оне у погледу акцената и мелодијског тока прилагођене богослужбеном језику у Српској Православној Цркви.Исписане су неумскомнотацијом, каква у Источном православном појању има свој континуитет употребе више од хиљаду година, а која се данас користи у Источној православној Цркви (у Константинолољској, Александријској, Антиохијској и Јерусалимској Патријаршији, али и у нама суседним Православним Црквама – Грчкој, Бугарској и Румунској). Интерес за ову нотацију, а са њом и за појање које се њоме бележи, у Србији је обновљен током деведесетих година 20. века, управо великом заслугом Владимира Јовановића.

  Православна појачка традиција која је забележена овим писмом јесте једногласна, монодична (са пратећим гласом, исоном, који подразумева непрекидан тон као једини звучни фон, подршку водећој мелодији). Гласови црквеног Осмогласника поседују одређене етосе, а они се исказују кроз, како се сâм Владимир Јовановић изразио, „бројне мелодијске типове и префињене лествичне структуре, које мноштвом својих прецизно дефинисаних интервала омогућавају постизање великог броја различитих емотивних и духовних стања, израза и карактера“. Молитвени текст који се овим мелодијама исказује тежи да „карактер и израз молитве која се поје буде мелодијом истакнут, растумачен и олакшан за дубље разумевање и доживљавање“. Владимирови узори су, пре свега, појци-монаси са Свете Горе, на којој је и сам боравио у два наврата: јерођаконДионисијеФирфирис из Протатске цркве у Кареји, затим братство Данилеја из Катунакије, братство Спиридона из скита Мале Свете Ане, оци Антипа и Амфилохије из манастира Дохијара, и други.

  Антологија је настала у живом садејству Владимира и његових ученика, Православног црквеног хора „Свети Јован Дамаскин“ (оформљеног у Београду 1993. године) као одговор на практичне потребе на црквеним богослужењима. Она углавном садржи уобичајени репертоар који карактерише грчка издања ове врсте. Своју Антологију Владимир Јовановић је припремао током једне деценије – завршена је 2001. године; сâм јој је дао графички облик исписавшисвојом руком све мелодије, што је омогућило да се она коначно објави, у виду факсимила.  др Јелена Јовановић, приређивач


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Антологија или Цветословље: свакодневно и празнично појање у осам гласова
  Издавач: Ризница+
  Страна: 300 (cb)
  Повез: тврди
  Писмо: ћирилица
  Формат: 30 cm
  Година издања: 2018
  ИСБН: 979-0-9014224-0-7
  Naručite
  Cena:
  3.000,00 DIN
  Cena za inostranstvo:
  30,00 EUR
  Kom.:

  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  IDI NA VRH STRANE
  Ⓒ 1984-2019 Mikro knjiga