МИКРО КЊИГА
  од 1984. год.
  ✚ Православни подсетник
  ♥ Lista želja
  Билтен
  Форум
  Контакти и питања
  Knjige ▹ PravoslavljeЖитија светихСв Лука Војно-Јасенецки

  Prikaži 3 puta
  veću sliku


  Житије светог Луке Војно-Јасенецког
  Архиепископ Лука, у свету Валентин Феликсович Војно-Јасенецки, родјен је у Керчи 27.априла 1877. године у породици апотекара. Његов отац је био католик, а мајка - православна. По законима Руске Царевине деца из таквих породица су требало да се васпитавају у православној вери. Он је био треће од петоро деце. У Кијеву, где се породица потом преселила, Валентин је завршио гимназију и школу цртања. Спремао се да упише Петроградску Академију Сликарства, али је у размишљањима о избору животног пута одлучио, да треба да се бави само оним што је «корисно за страдалне људе», те је уместо сликарства изабрао медицину. Медјутим, на медицинском факултету Кијевског Универзитета св.Владимира, сва места за посао су била попуњена, и Валентин уписује правни факултет. На неко време поново бива веома заинтересован за сликарство, те је отпутовао у Минхен и уписао приватну школу професора Книра, али је после три недеље почео да тугује за родним домом, те се вратио у Кијев где је наставио да се бави цртањем и сликарством. На крају је Валентин остварио своју пламену жељу да «буде користан за земљораднике, који имају тако лошу медицинску помоћ», и уписао медицински факултет Кијевског универзитета св.Владимира. Био је бриљантан студент. «Не трећој години, - пише он у «Мемоарима», - дошло је до интересантне еволуције мојих способности: таленат за префињено цртање и љубав према форми прешли су у љубав према анатомији...»
  1903. године Валентин Феликсович је завршио факултет. Без обзира на наговоре пријатеља да се бави науком, он је објавио своју жељу да ће целог живота бити «сељачки», овоземаљски лекар и помагати сиромашним људима. Почео је руско-јапански рат. Валентину Феликсовичу је предложено служење у одреду Црвеног Крста на Далеком Истоку. Тамо је руководио одељењем за хирургију у болници Кијевског Црвеног Крста Чити, где се упознао са сестром милосрдја Аном Ланском и оженио се њом. Млади супрузи су проживели кратко време у Чити. Од 1905. до 1917. године В.Ф.Војно-Јасенецки ради у градским и сеоским болницама Симбирске, Курске и Саратовске губерније, као и у Украјини и Переславле-Залеском. 1908. године прелази у Москву и постаје ванредни ученик хируршке клинике професора П.И:Дјаконова.

  1916. године В.Ф. Војно-Јасенецки је одбранио докторску дисертацију «Регионарна анестезија», за коју је његов опонент, познати хирург Мартинов, рекао: «Ми смо навикли на то да се докторске дисертације обично пишу на задату тему, са циљем добијања виших положаја у служби, и њихова научна вредност није велика. Али када сам читао Вашу књигу, имао сам осећај појања птице која не може а да не пева, и високо је оценио». Варшавски универзитет је наградио Валентина Феликсовича наградом имена Хојнацког за најбољи рад, којим се предлажу нови путеви у медицини.
  ....

  АКАТИСТ СВЕТИТЕЉУ ЛУКИ, ИСПОВЕДНИКУ, АРХИЕПИСКОПУ КРИМСКОМ

  КОНДАК 1.

  Изабрани светитељу Цркве Православне и исповедниче, засијавши земљи нашој у области Кримској, као светозарно светило, добро се потрудивши и за име Христово гоњење претрпевши, прослављајући Господа Који те прослави, Који нам је даровао тебе новог молитвеника и помоћника, узносимо ти похвално појање: ослободи нас од свих болести душевних и телесних и укрепи нас да истински останемо у Православљу, да ти у умиљењу кличемо:

  Радуј се, светитељу Кримски исповедниче Луко, лекару добри и милостиви.

  ИКОС 1.

  Ангела сабеседниче и људи наставниче, Луко преславни, слично Јеванђелисти и апостолу Луки, чије име носиш, добио си од Бога дар да исцељујеш немоћи људске, многе трудове подневши болести ближњих исцељујући, иако си телесан био о телу бринуо ниси, добрим делима Оца Небеског прославио си. Ми пак, захвално са умиљењем те призивамо:

  Радуј се, ти који си од младости ум свој Христовом бремену покорио!

  Радуј се, јер си пречесно станиште Свете Тројице био!

  Радуј се, јер си блаженство милостивих, по Речи Господњој, наследио!

  Радуј се, јер си вером Христовом и знањем богодарованим многе болесне исцелио!

  Радуј се, лекару милосрдни оних који страдају од телесних болести!

  Радуј се, у данима борбе исцелитељу вождова и војника!

  Радуј се, свих лекара наставниче!

  Радуј се, у невољама и тугама брзи помоћниче!

  Радуј се, тврђаво Православне Цркве!

  Радуј се земље наше озарење!

  Радуј се, кримске пастве похвало!

  Радуј се, града Симферапоља украсе!

  Радуј се, светитељу Кримски исповедниче Луко, лекару добри и милостиви!

  ....


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: Житије светог Луке Војно-Јасенецког
  Издавач: Романов
  Povez: meki
  Писмо: ćirilica
  Формат: 21 cm
  ИСБН: 978-99955-789-3-0
  Naručite
  Cena: 338 RSD
  Cena za inostranstvo:
  3,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  +381 11 3055010
  +381 11 3055015

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2021