Prikaži 4 puta
veću sliku


Традиционални рецепти домаће српске кухиње / Traditional Serbian food and recipes
Пројекат издавања књиге Традиционални рецепти домаће српске кухиње одобрен је од Привредне коморе Србије која је оценила да је књига од културолошког и туризмолошког значаја као производ од значаја за промоцију Србије странцима.


Из предговора

“Књига Традиционални рецепти домаће српске кухиње представља ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота који полако, али неповратно нестаје. О начину живота кад се кувало за породицу, кад је постојало време за дугу припрему јела, кад је цела породица седела за столом и кад се није знало за замрзнуте или подгрејане оброке. Листајући књигу, читајући рецепте скоро да ћете осетити мирис ових свеже припремљених и укусних јела, а надам се да ћете пожелети да себи и себи драгим људима нека од тих јела и спремите, и тако заједно са Миодрагом Илићем учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава.”,

проф др Слађана Шобајић. 


Садржај

Реч аутора, 11
Предговор, 15

Исхрана у Србији кроз историју, 23
Историјат исхране, 31
Хлеб, 35
Бесквасни хлеб, 37
Месо, 39
Кувано жито и брашно, 43
Рибе, ракови, пужеви, 45
Поврће, 47

Обичаји, 49
Породична слава, 53
Славски колач, 57
Славско жито, 59
Божићна чесница, 61
Божићна чесница, 63
Софра, 65

Рецепти домаће кухиње, 69
Пре него што почнете.., 75

Војводина, 83
Рецепти из Војводине, 85
Супа, 89
Ајнпрен чорба, 91
Китнкез, 93
Пекмез од кајсија, 95
Ћушпајз, 97
Кох, 99
Насуво с кромпиром, 101
Паприкаш, 103
Гулаш, 105
Перкелт, 107
Реформ торта, 109
Лондон штангле, 111
Медењаци, 113
Штрудла с маком, 115
Погачице са чварцима, 117
Шненокле, 119
Принцес крофне, 121
Пихтије, 123
Ајмокац, 127
Дамен каприц, 129
Добош торта, 131
Клеценброт, 133
Лења пита са јабукама, 135
Кнедле са шљивама, 137
Кнедле са сиром, 139
Шуфнудле, 141
Резанци са маком, 143
Ванилице, 145
Мачвански листићи, 147
Крофне, 149
Циповка, 151

Источна Србија, 155
Рецепти из источне Србије, 157
Пасуљ, 161
Пита, 163
Плњен пипер, 165
Зељаник, 167
Сукани тиквеник, 169
Чорба, 171
Чомлек, 173
Тепсија, 177
Подварак, 179
Ћовтетија, 181
Каварма, 183 Белмуж, 185
Сукана пита са киселим купусом и сиром, 187
Кисела баница, 189
Вариво од боба, 191
Старинска чорба од лободе, 193
Гужвице, 195
Вариво од шумских печурки, 197
Морузница, 199
Посна торта с белим вином, 201 Рецељ, 203
Млечница, 205
Слатко од шљива, 207

Јужна Србија, 209
Рецепти из јужне Србије, 211
Прпећ, 213
Сеченица, 217
Самса, 219
Трљаница, 221
Љутеница, 223
Пинђур, 225
Ајвар, 227
Клуцана салата, 229
Касапски ђувеч 231
Гравче на тавче, 233
Сармице од зеља, 235

Зaпадна Србија, 237
Рецепти из западне Србије, 239
Слатки сутлијаш, 241
Шљивопита, 243
Халва, 245
Кадаиф, 247
Баклава, 249
Гурабије, 251
Мантије са сиром, 253
Урмашице, 255
Кајмак 257
Бурек, 259
Хељдопита, 261

Централна Србија, 263
Рецепти из централне Србије, 265
Пројин хлеб, 267
Пуњене паприке, 269
Погача, 271
Попара, 273
Цицвара, 275
Купус кисели, 277
Кисело млеко, 279
Качамак, 281
Сарма, 285
Уштипци, 287
Пита с киселим јабукама, 289
Ванилице са љутом ракијом, 291
Печење, 293
Гибаница, 297
Васина торта, 299

Косово н Метохнје 301
Рецепти са Косова и Метохије, 303
Разлевнице, 305
Груванице, 309
Грожђуша, 311

Ваши омиљени рецепти, 312
Литература, 319
Ауторски тим, 321
Захвалност, 333
Покровитељ књиге: Привредна комора Србије, 337
Рецензија, 341


Реч аутора

Поштовани читаоци,

Пред вама је књига о традиционалним рецептима домаће кухиње. Термин „српски” из пуног назива књиге Традиционални рецепти домаће српске кухиње, географска је одредница, што значи да су у књизи презентовани рецепти за које постоје поуздани докази да су били припремани крајем 19. и почетком 20. века, односно пре Другог светског рата, на територији тадашње државе Србије.

Потрудили смо се да вам у овој књизи прикажемо како најпопуларнија тако и потпуно непозната јела, а све како бисмо вам дочарали једно прошло време када индустријализација, визуелна презентација и маркетинг нису имали пресудни утицај на културу исхране.

Овом књигом не желимо да постављамо стандарде и дефинишемо који су „оригинални” традиционални рецепти, а који то нису. По нашем скромном мишљењу, тако нешто не постоји. Сваки од наведених рецепата је једном неко измислио и тиме је покренуо непрекидну историју његовог развоја, са свим променама и надоградњама које се подразумевају до данашњег доба, a сигурни смо и у будућим временима. Према нашим анализама, не постоји ни један једини рецепт који није претрпео макар малу измену или надоградњу. Такође, не постоји ниједно место у Србији, нити иједна кућа, породица и домаћица, који неће љубоморно бранити квалификацију: „Мој рецепт је једини оригиналан, то о чему ви причате није оригинални рецепт!”

Ово наше путовање кроз гастрономију простора старе Србије је, знамо, веома кратко и сведено. За живота сваког од нас нема довољно времена ни простора, где би се све то могло на ваљан начин описати. Требало би завирити у посебност сваког региона, сваког краја, сваког места, сваког домаћинства, сваке домаћице и исказати дужну пажњу и поштовање историји, култури и посебностима сваког од њих.

Истраживање и рад на овој књизи трајали су непуних годину дана, а приведени су крају уз велику помоћ сарадника и пријатеља овог пројекта. Посебну захвалност свима исказујем комплетном листом на крају ове књиге.

За све оне који желе да се на било који начин убудуће баве овом материјом, да сачувају део традиције од заборава, морамо за крај цитирати речи др Јована Ердељановића из увода у књигу Српска народнајела и пића:

„Онима који би се прихватили овога посла (очувања јела и пића од заборава прим. аут.)- нарочито препоручујем да трагају за оним начинима у готовљењу јела и пића, који су врло прости или старински, те су се или већ сасвим изгубили и само их можда памте старији људи или се њима служе једино пастири, радници, сиротиња и сл.”

Важна напомена свима који пожеле да се опробајуу кулинарским вештинама припремајући јела према рецептима из oee књте:

- Састојци нису мерени апотекарском прецизношћу!

- Састојци које смо ми користили могу се битно разликовати по квалитету, волумену и тежини од састојака којима ви располажете!

- Испробавајте, мењајте, прилшођавајте!

- Пронађите онај однос и онај завршни укус и квалитет који вас испуњава задовољством и срећом!

- Ова књига је написана да вас мирисима и укусима подсети на традицију, детињство, родни крај, родну кућу... Да пронађете ИНСПИРАЦИЈУ u дa УЖИВАТЕ! Пријатно вам било!

За почетак читања, хвала вам од срца што сте купили ову књигу и што нам помажете да се један део наше културе сачува од заборава!

Миодраг Илић
Београд, октобар 2017


Рецензија

НАША ЗЕМЉА вековима је била на мети освајача, често под окупацијом туђинских владара и култура, на раскршћу путева којима су пролазили и трговачки каравани, па је у аманет добила необичну мешавину старогрчке, византијске, источњачке, аустроугарске, француске и руске гастрономске заоставштине.

Према штурим али ипак довољним подацима, који су нам данас на располагању, са сигурношћу можемо да тврдимо да српска кухиња сеже у далеку прошлост. To нам даје могућност да размишљамо о историји српске гастрономије као о континуираном процесу, који је на крају дао резултат звани српска национална кухиња.

Због тога можда и постоји толико недоумица и међу професионалцима, и међу грађанима, и међу туристима шта је заправо српска кухиња: да ли оно што се свакодневно припрема у домаћинствима или оно што је исписано у рецептима и штампано у разним књигама. Тако осмишљена, она постаје темељ угоститељске и туристичке понуде Србије, својеврстан бренд, који ће моћи да се промовише.

Аутор се потрудио да јавности у овој књизи представи све резултате истраживачког рада. Свест да о исхрани српског народа кроз историју не поседујемо много писаног материјала представља разлог више да се ова тема обрађује поступно и темељно.

О овој теми аутор говори не само да би увидом у рецепте јела наших предака задовољио нашу радозналост и коначно их записао и пописао, већ и због тога да би што више њих поново постало део наше свакодневне исхране и понуде ресторана и хотела. После толико година неки специјалитети поново ће, надам се, замирисати у нашим кухињама.

Урош Урошевић


Contents

Author's foreword, 10
Foreword, 14

Food culture in Serbia through history, 22
History of diet, 30
Bread, 34
Unleavened bread, 36
Meat, 38
Cooked grains and flour, 42
Fish, crayfish, snails, 44
Vegetables, 46

Customs, 48
Family slava, 52
Slavski kolač, 54
Slavsko žito, 58
Božićna česnica, 60
Božićna česnica, 62
Sofra, 64

Traditional food and recipes, 68
Before you start.., 74

Vojvodina, 82
Recipes from Vojvodina, 84
Supa, 88
Ajnpren čorba, 90
Kitnkez, 92
Pekmez od kajsija, 94
Ćušpajz, 96
Koh, 98
Nasuvo s krompirom, 100
Paprikaš, 102
Gulaš, 104
Perkelt, 106
Reform torta, 108
London štangle, 110
Medenjaci, 112
Štrudla s makom, 114
Pogačice sa čvarcima, 116
Šnenokle, 118
Princes krofhe, 120
Pihti]e, 122
Ajmokac, 126
Damen kapric, 128
Doboš torta, 130
Klecenbrot, 132
Lenja pita sa jabukama, 134
Knedle sa šljivama, 136
Knedle sa sirom, 138
Sufhudle, 140
Rezanci sa makom, 142
Vanilice, 144
Mačvanski listići, 146
Krofne, 148
Cipovka, 150

Eastern Serbia, 154
Recipes from Eastern Serbia, 156
Pasulj, 160
Pita, 162
Plnjen piper, 164
Zeljanik, 166
Sukani tikvenik, 168
Čorba, 170
Čomlek, 172
Đuveč, 174
Tepsija, 176
Podvarak, 178
Ćovtetija, 180
Kavarma, 182
Belmuž, 184
Sukana pita sa kiselim kupusom i sirom, 186
Kisela banica, 188
Varivo od boba, 190
Starinska čorba od lobode, 192
Gužvice, 194
Varivo od šumskih pečurki, 196
Moruznica, 198
Posna torta s belim vinom, 200
Recelj, 202;
Mlečnica, 204
Slatko od šljiva, 206

South Serbia, 208
Recipes from South Serbia, 210
Prpeć, 212
Sečenica, 216
Samsa, 218
Trljanica, 220
Ljutenica, 222
Pinđur, 224
Ajvar, 226
Klucana salata, 228
Kasapski đuveč, 230
Gravče na tavče 232
Sarmice od zelja, 234

Western Serbia, 236
Recipes from Western Serbia, 238
Slatki sutlijaš, 240
Šljivopita, 242
Halva, 244
Kadaif, 246
Bakava, 248
Gurabije, 250
Mantije sa sirom, 252
Urmašice, 254
Kajmak, 256
Burek, 258
Heljdopita, 260

Central Serbia, 262
Recipes from Central Serbia, 264
Projin hleb, 266
Punjene paprike, 268
Pogaca, 270; Popara, 272
Cicvara, 274
Kupus kiseli, 276
Kiselo mleko, 278
Kačamak, 280
Sarma, 284
Uštipci 286
Pita s kiselim jabukama, 288
Vanilice sa ljutom rakijom, 290
Pečenje 292
Gibanica, 296
Vasina torta, 298

Kosovo nad Metohija, 300
Recipes from Kosovo and Metohija, 302
Razlevnice, 304
Gruvanice, 308
Grožđuša, 310
Your favourite recipes, 312
References, 318
Team of authors, 320
Acknowledgement, 332
Benefactor of this book: Serbian Chamber of Commerce, 336


Author's foreword

Dear readers,

What you have in your hands is a book of traditional folk recipes. The term “Serbian” from the full tide of this book Traditional Serbian food and recipes is a geographic denominator, meaning that this book presents the recipes for which there is reliable evidence that they used to be prepared in late 19th and early 20th century, before the Second World War, at the territory of state of Serbia as defined at that time.

In this book we put in a lot of effort to present both the most popular and the completely forgotten dishes, in order to illuminate the time in the past when industrialization, visual presentation and marketing were not crucial for the culture of food.

This book does not have a goal to set standards and define the “original” traditional recipes vs. the others. According to our humble opinion, there is no such thing. Each of the listed recipes was once invented by someone, starting a continuous history of its development with all the modifications and additions to this very day, and I am sure that it will continue in the future. According to our analyses, there is not a single recipe that never experienced a small modification or addition. There is also no town in Serbia or any home, family and homemaker who will not jealously defend the qualification: “My recipe is the only original one, that thing you are talking about is not the original recipe!”

Our journey through gastronomy of region of Old Serbia is, we are aware, very short and condensed. In the lifetime of each of us there is not enough time or space to describe it all in a proper way. It would be necessary to acknowledge the specificities of each region, each district, each town, each household, each homemaker’s experience, showing due respect and care for history, culture and specific features of each of them.

Research and work on this book lasted for almost a year, and they were finalized with great help of our associates and friends of the project. I will specially acknowledge each of them in the complete list at the end of this book.

For all those who intend to be active in this field in any form, to save a part of tradition from oblivion, at the end I must cite the words of Dr Jovan Erdeljanović from the introduction to the book Serbian folk dishes and beverages.л

“To those who would take upon themselves this task,” (saving dishes and beverages from oblivion author’s remark) “my special recommendation is to look for those traditions in preparing dishes and beverages that are very simple or ancient, so they are either completely lost or maybe remembered only by the oldest persons, or used only by shepherds, manual workers, the poor etc.”

An important remark to all those who wish to test their culinary skills by preparing dishes according to the recipes from this book

- The ingredients were not measured with apothecary precision!

- Тhe ingredients we used may be significantly different in quality, volume and weight from the ingredients at your disposal!

- Try, change, adapt!

Find the ratio and the final taste and quality that fill you with pleasure and happiness!

The goal of this book is to use fragrances and flavors to remind you of tradition, childhood, and hometown, home where you were bom... To find INSPIRATION and to ENJOY! Cheers!

As you start reading, I send you my cordial gratitude for buying this book and supporting a part of our culture to be saved from oblivion!

Miodrag ILIĆ
Belgrade, October 2017.


From the foreword
Prof Dr Sladana Šobajić

TRADITION AND CUSTOMS play an important role in the cultural identification of each nation. Regardless whether these are written records or oral telling, the information on way of life in the past enables us to preserve authenticity and identity of communities closely connected by the same geographic origin, to preserve traditional knowledge and skills that may not be necessary any more but represent a part of historical heritage. The traditional food, as a product of the environment, natural resources, but also culture, history and way of life in a certain area, plays an important role in overall tradition of a nation. All nations, countries and ethnic communities have specific dietary habits that differ more or less significantly from the habits of other communities. They are transferred from one generation to the next, have an important role in the folklore and customs of certain regions for hundreds or even thousands of years, and contribute to overall cultural diversity.

Traditional dishes are also the first part of heritage encountered when you meet new cultures. I am a travel-loving person. I love to meet new regions, different ways of life, new towns, new people and, of course, new cuisines. Each country I visited was proud to show its most beautiful culturally-historical monuments, the most beautiful mountains, rivers and lakes, but this was always spiced up with characteristic traditional dishes and beverages, and their absence would make all impressions incomplete. Each of these more or less new and unusual dishes was accompanied by a special story of their origin, revealing a part of tradition, history and national pride of these countries. In Peru, while I enjoyed the acidic taste of ceviche, I learned that this dish of fish and seafood marinated in lemon juice may be up to 4000 years old, and that only the Peruvian ceviche is original as it was later introduced to other countries of Latin America. In Nepal we were daily offered dalbhat, a dish of rice, lentils and curry, which for the Nepalese is more than a meal...


Review

FOR CENTURIES our country was a target of conquerors, often under occupation of foreign rulers and cultures while trade caravans also passed through these crossroads, so their legacy is an unusual mixture of Ancient Greek, Byzantine, Oriental, AustroHungarian, French and Russian gastronomic heritage.

According to scarce but still sufficient data available for our presentday analysis, we can claim with high confidence that the Serbian cuisine has been reaching into the distant past. Therefore we are now able to envision the history of Serbian gastronomy as a continuous process that finally resulted in the Serbian national cuisine.

This may be the leading cause of so many headscratchers, among the professionals as well as among citizens and guest tourists, about the real nature of the Serbian cuisine: is it what is prepared in homes on daily basis, or what is written in recipes and printed in various books? Once defined, it becomes the foundation of restaurant and tourist offer of Serbia, a special promotable brand.

The author has put in a lot of effort to present the entire results of his research in form of a book. The awareness of scarcity of written material on diet of Serbian people through history is an additional reason to approach this subject gradually and in great detail.

The goal of the author is not just fo present the dishes made by our ancestors in order to satisfy our curiosity and to finally have them all written and listed in one place, but also to reintroduce as many of them as possible into the everyday diet and restaurant and hotel offer. I hope that after so many years some of these special delicacies will again spread their aromas through our kitchens.

Uroš Urošević


Линкови

Књига „Традиционални рецепти домаће српске кухиње“ као резултат исцрпног истраживања

Видео: Traditional Serbian Cookbook - Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje

Видео: Промоција књиге Традиционални рецепти српске кухиње у Тополи

Видео: Промоција књиге Традиционални рецепти српске кухиње у Метроу


Детаљни подаци о књизи
Наслов: Традиционални рецепти домаће српске кухиње / Traditional Serbian food and recipes
Издавач: Линком-ПЦ
Страна: 344
Повез: тврди са омотом
Писмо: латиница и ћирилица
Формат: 16.5 x 20.5 cm
Година издања: 2018
ИСБН: 978-86-900340-0-0
Naručite
Cena:
2.500,00 DIN
Cena za inostranstvo:
25,00 EUR
Kom.:

Naručite telefonom:
011/3055010
011/3055015
+381 11 3055010
+381 11 3055015





Istorija pregleda BRISANJE ISTORIJE

Ocene i mišljenja čitalaca
Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


Pitanja, odgovori, mišljenja...
Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

Poruku poslaoPoruka