Prikaži 1.5 puta
veću sliku


Harissonova načela interne medicine, knjiga 2,
prevod 15. izdanja
15. izdanje načela interne medicine - oblasti u medicini koja se bavi proučavanjem, lečenjem i sprečavanjem unutrašnjih bolesti (bolesti srca, krvi i krvnih sudova, organa za varenje, pluća…).

Preveden je na naš jezik jedan od najboljih, verovatno i najbolji udžbenik interne medicine današnjeg vremena, Harissonova načela interne medicine. Prvo izdanje ovog udžbenika objavljeno je pre 54 godine (1950) a do sada je objavljeno 15 izdanja, u razmacima od tri i četiri godine, u skladu sa novim saznanjima u medicinskim naukama, čime je obezbeđena neprekidna aktuelnost. Prevedeno je poslednje, 15. izdanje. U pisanju Harissonovog udžbenika učestvovalo je preko 250 najistaknutijih stručnjaka iz svih svetski poznatih medicinskih centara SAD. Najveći broj autora je sa Harvardske medicinske škole, koja je deo Harvarda, najstarijeg i najuticajnijeg američkog univerziteta. U brojnim izdanjima ovog udžbenika medu autorima je bilo i dobitnika Nobelove nagrade iz fiziologije ili medicine.

Knjiga Harissonova načela inlerne medicine je do sada prevedena na skoro sve svetske jezike i objavljena na svim kontinentima. Ovaj udžbenik odigrao je stožernu ulogu u edukaciji studenata, lekara i specijalista skoro svih medicinskih disciplina. Značajnu ulogu imao je i kod naših studenata i medicinskih stručnjaka koji su se služili engleskim jezikom. Sada, preveden na naš jezik, dostupan je praktično svima onima koji tek ovladavaju medicinskim znanjima, kao i školovanim medicinarima koji žele da prate najnovije tekovine medicinskih nauka.

Potrebno je istaći da Harissonova načela interne medicine nisu u skladu sa nastavnim programima iz ovog predmeta na našim medicinskim fakultetima. Pojam interne medicine u SAD mnogo je širi nego kod nas i obuhvata, pored interne medicine u užem smislu, i sve druge internističke discipline, kao što su infektivne bolesti, neurologija, bolesti dečjeg doba, klinički aspekt ishrane, genetski poremećaji i klinička farmakologija. Pored toga, u uvodnom delu udžbenika se na izvanredan način razmatraju pojam etike u kliničkoj medicini, uticaj socijalnih činilaca na nastanak bolesti, zdravstveni problemi adolescenata i starijih osoba, zdravlje žena i zdravstveni poremećaji tokom graviditeta. Posebno i vrlo detaljno obrađeni su znaci i simptomi bolesti, što se kod nas uglavnom iznosi u specijalizovanim knjigama namenjenih propedevtici, odnosno fizičkim znacima i simptomima. Dakle, u ovoj knjizi koncentrisano je praktično sve što se odnosi na internističku grupu bolesti u najširem smislu ovog pojma.

+++


Ovaj priručnik je, u stvari, smjemica i uvod u dublju analizu kliniekog problema. Prednost ovog priručnika je u tome što je u skraćenoj formi, te je vrlo praktičan za upotrebu u iješavanju kliničkog problema u slučaju nedostatkavremena. Ovaj priručnik je i vodič za potpuni tekst u HNIM, te autori prepomčuju da nakon početnog informisanja o bolesti u ovom priručniku Ijekar što prije je moguće konsultuje ili HNIM ili Harrison on line, kako bi stečeno znanje bilo upotpunjeno u cjelinu.

Tekst u ovom novom izdanju je podlegao reviziju u pogledu dijagnostike i lijeeenja. Prvi dio koji je fokusiran na njegu hospitalizovanog bolesnika je potpuno nov, i predstavlja trend produbljenja svijesti ljekara o značaju individualizacije pristupa bolesniku. U sklopu ovog dijela knjige nalaze se i poglavlja od praktične vrijednosti u pogledu prijema i hospitalizacije bolesnika, čestih kliničkih procedura, kao i pristupa bolesniku ujedinici intenzivne njege. Ovdje je uvišćeno i poglavlje o primjeni radioloških metoda u praksi. Drugi dio se odnosi na ocjenu i početno zbrinjavanje čestih hitnih stanja u medicini, uključujući i dio o biološkim, hemijskim i radiološkim agensima terorizma, o čemu se detaljnije govori u srodnim poglavljima.XVI izdanja HPIM. Poglavlja o kardinalnim manifestacijama i zbrinjavanju čestih bolesti su u potpunosti revidirana u svjetlunajnovijihdostignuca u medicini.

Kako je kompjuterizacija uzela maha i u medicini, ovo posljednje izdanje priruonika je' prvo koje je dostupno u PDA formatu, u digitalnoj verziji koja sadrži sve dijagrame i tabele koje se nalaze i u štampanoj verziji. Sada su iz edicije Harrisonove interne medicine na tržištu dostupni razni formati prilagodeni svim nivoima medicinskog obražovanja i svim stepenima zdravstvene zaštite.

Na izradi ovog prirucnika pored autora ucestvovao je i veliki broj saradnika, bez čije pomoći ovo XVI izdanje ne bi ugladalo svjetlo dana. Autori ovom prilikom zahvaljuju i saradnicima na prethodnim izdanjima prirucnika, na temelju čijeg autorskog rada su uradena mnoga poglavlja i u ovom izdanju: Joseph B. Martin, MD, PhD; Daryl R. Gress, MD; John W. Engstrom, MD; Kenneth L. Tyler, MD; Sophia Vinogradov, MD. Zahvaljuju i Elizabeth Robbins, MD, za pomoć u izdavačkoj djelatnosti.

Autori


Detaljni podaci o knjizi
Naslov: Harissonova načela interne medicine, knjiga 2, prevod 15. izdanja
Izdavač: Bard Fin - Romanov knjiga
Strana: 1095
Povez: tvrdi
Pismo: latinica
Format: 225 x 285mm
Godina izdanja: 2004
ISBN: 978-86-8475-305-4
Naručite
Cena:
6.800,00 DIN
Cena za inostranstvo:
68,00 EUR
Kom.:

Naručite telefonom:
011/3055010
011/3055015
+381 11 3055010
+381 11 3055015

Kupljeno uz ovu knjigu

Harrisonova načela interne medicine, prevod 15. izdanja, knjiga 1
6600 din.

Istorija pregleda BRISANJE ISTORIJE

Ocene i mišljenja čitalaca
Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


Pitanja, odgovori, mišljenja...
Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

Poruku poslaoPoruka