Prikaži 3 puta
veću sliku


Opšte vinogradarstvo
Dodaj u podsetnik - Wish List
PREDGOVOR

Gajenje vinove loze se ubraja u najstarije ljudske delatnosti. Odvija se nekoliko hiljada godina u različitim agroekološkim uslovima, što je omogućilo stvaranje blizu 15.000 sorti vinove loze. Razvoj vinogradarstva pratila su i podsticala naučna istraživanja. Ispitane su biološke i tehnološke karakteristike sorti. U vinogradarskim područjima na svim kontinentima, na površini od blizu 8 miliona hektara, uspešno se gaji oko 1.500 sorti i loznih podloga. Razrađena je i usavršena tehnologija proizvodnje loznog sadnog materijala, zasnivanja novih vinograda i tehnologija gajenja loze.

U ovom udžbeniku su prikazana najnovija dostignuća u vinogradarskoj nauci, najvažniji rezultati istraživanja domaćih i stranih autora, kao i praktičnaa iskustva vinogradara. Izloženi su i rezultati i iskustva autora stečeni tokom decenija rada u nauci, obrazovanju i u praksi.

Udžbenik Opšte vinogradarstvo napisan je prema nastavnom programu Odseka za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprinrednog fakulteta u Beogradu (Zemunu). Celokupna materija udžbenika podeljena je u sledeha poglavlja: I. Uvod; II. Biologija vinove loze; III. Ekologija vinove loze; IV. Razmnožavanje loze i proizvodnja sadnog materijala; V. Zasnivanje zasada vinove loze; VI. Nasloni u vinogradima i matičnjacima; VII. Tehnologija gajenja vinove loze.

Udžbenik može poslužiti i studentima drugih poljoprivrednih fakulteta i viših poljoprivrednih škola. Tekst je ilustrovan sa 172 fotografije i skice, pa može da se koristi i za inovaciju znanja poljoprivrednih inženjera, tehničara i neposrednih proizvođača grožđa i laznog sadnog materijala.


SADRŽAJ

Predgovor, 5

I. UVOD, 7
1. PREDMET I ZNAČAJ VINOGRADARSTVA, 7
2. ISTORIJAT GAJENJA VINOVE LOZE, 11
3. STANJE VINOGRADARSTVA U SVETU, 13
4. STANJE VINOGRADARSTVA U SRBIJI, 18

II. BIOLOGIJA VINOVE LOZE, 21
1. SISTEMATIKA VINOVE LOZE, 21
2. ORGANI VINOVE LOZE, 33
3. CIKLUS RAZVIĆA VINOVE LOZE, 62

III. EKOLOGIJA VINOVE LOZE, 81
1. KLIMATSKI FAKTORI, 83
2. ZEMLJIŠNI (EDAFSKI) USLOVI, 102
3. TOPOGRAFSKI FAKTORI, 109
4. BIOTIČKI FAKTORI, 114
5. ANTROPOGENI FAKTORI, 117
6. AGROKLIMATSKE KARAKTERISTIKE VINOGRADARSKIH PODRUČJA SRBIJE, 117

IV. RAZMNOŽAVANJE VINOVE LOZE, 139
1. NAČINI RAZMNOŽAVANJA VINOVE LOZE, 139
2. PROIZVODNJA LOZNOG SADNOG MATERIJALA, 158
3. PRATEĆI PROPISI U PROIZVODNJI I PROMETU SADNOG MATERIJALA, 183

V. ZASNIVANJE ZASADA VINOVE LOZE (PODIZANJE VINOGRADA I MATIČNJAKA), 187
1. VRSTE VINOGRADARSKIH ZASADA, 189
2. PROJEKTOVANJE VINOGRADA I MATIČNJAKA, 190
3. IZBOR TERENA ZA VINOGRADE I MATIČNJAKE, 191
4. IZBOR SORTI I LOZNIH PODLOGA ZA GAJENJE, 194
5. NAČINI GAJENJA LOZE, 201
6. PRIPREMA ZEMLJIŠTA ZA ZASNIVANJE ZASADA VINOVE LOZE, 204
7. ORGANIZACIJA TERITORIJE U VINOGRADU I MATIČNJAKU, 218
8. VREME I NAČIN SAĐENJA VINOVE LOZE, 227
9. NEGA MLADIH VINOGRADA I MATIČNJAKA, 234
10. SPECIFIČNOSTI ZASNIVANJA VINOGRADA I MATIČNJAKA NA PESKU, 243
11. SPECIFIČNOSTI SAĐENJA LOZE U DVORIŠTIMA I NA OKUĆNICI, 247

VI. NASLONI ZA VINOVU LOZU, 251
1. GAJENJE LOZE BEZ NASLONA, 252
2. GAJENJE LOZE UZ DRVEĆE, 253
3. GAJENJE LOZE UZ NASLON, 253

VII. TEHNOLOGIJA GAJENJA VINOVE LOZE, 267
1. EVOLUCIJA SISTEMA GAJENJA VINOVE LO3E, 267
2. RE3IDBA VINOVE LOZE, 270
3. U3GOJNI OBLICI ČOKOTA, 278
4. VE3IVANJE STABLA I LUKOVA, 296
5. DOPUNSKA REZIDBA - REZIDBA U PERIODU VEGETLCIJE VINOVE LOZE, 298
6. VEZIVANJE I RASPOREĐIVANJE ZELENIH LASTARA, 306
7. PROJEKTOVANJE PRINOSA, BROJA OKACA I NAČINA REZIDBE, 307
8. SPECIFIČNI NAČINI REZIDBE LOZE, 312
9. REKONSTRUKCIJA STARIH ZASADA I PODMLAĐIVANJE ČOKOTA, 314
10. ODRŽAVANJE I OBRADA 3EMLJIŠTA, 315
11. ĐUBRENJE VINOGRADA I MATIČNJAKA, 334
12. NAVODNJAVANJE VINOGRADA I MATIČNJAKA, 353
13. ORGANSKA (BIOLOŠKA) PROIZVODNJA GROŽĐA, 363
14. BERBA GROŽĐA, 372
15. POVREMENE - DOPUNSKE MERE TEHNOLOGIJE GAJENJA LOZE, 379

LITERATURA, 391


Detaljni podaci o knjizi
Naslov: Opšte vinogradarstvo
Izdavač: Manastir Hilandar
Strana u boji: 398
Povez: tvrdi
Pismo: ćirilica
Format: 17,5 x 24,5 cm
Godina izdanja: 2009
ISBN: 978-86-7768-035-0
Naručite
Cena:
1.700,00 DIN
Cena za inostranstvo:
17,00 EUR
Kom.:

Naručite telefonom:
+381 11 3055010
+381 11 3055015






Kupljeno uz ovu knjigu

Biotehnika vinove loze
1730 din.

Vino za neupućene, prevod 4. izdanja
1260 din.

Tehnologija gajenja vinove loze
1700 din.

Tehnologija gajenja vinove loze
1700 din.

Vinogradarstvo
1250 din.

Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru, II izdanje
864 din.

Pčelarstvo, VIII dopunjeno izdanje
900 din.

Priručnik za spravljanje rakije
21900 din.

Pivo za neupućene, prevod 2. izdanja
1260 din.

Kalemljenje voćaka
660 din.

Priručnik za spravljanje vina
500 din.

Priručnik za proizvodnju voćnih rakija
650 din.

Priručnik za savremeno vinarstvo
720 din.

Orah
300 din.

Ishrana bez glutena za neupućene
1530 din.

Proizvodnja sira na tradicionalan način
280 din.

Tov pilića
250 din.

Gajenje domaćih životinja: uz pomoć naučnih i tradicionalnih znanja
2000 din.

Istorija pregleda BRISANJE ISTORIJE

Ocene i mišljenja čitalaca
Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


Pitanja, odgovori, mišljenja...
Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

Poruku poslaoPoruka
IDI NA VRH STRANE
Ⓒ 1984-2018 Mikro knjiga