MIKRO KNJIGA
    od 1984. god.

    Prikaži 3 puta
    veću sliku


    Опште виноградарство
    Dodaj u podsetnik - Wish List
    ПРЕДГОВОР

    Гајење винове лозе се убраја у најстарије људске делатности. Одвија се неколико хиљада година у различитим агроеколошким условима, што је омогућило стварање близу 15.000 сорти винове лозе. Развој виноградарства пратила су и подстицала научна истраживања. Испитане су биолошке и технолошке карактеристике сорти. У виноградарским подручјима на свим континентима, на површини од близу 8 милиона хектара, успешно се гаји око 1.500 сорти и лозних подлога. Разрађена је и усавршена технологија производње лозног садног мaтеријала, заснивања нових винограда и технологија гајења лозе.

    У овом уџбенику су приказана најновија достигнућа у виноградарској науци, најважнији резултати истраживања домаћих и страних аутора, као и практичнаа искуства виноградара. Изложени су и резултати и искуства аутора стечени током деценија рада у науци, образовању и у пракси.

    Уџбеник Опште виноградарство написан је према наставном програму Одсека за воћарство и виноградарство Пољопринредног факултета у Београду (Земуну). Целокупна материја уџбеника подељена је у следеhа поглавља: I. Увод; II. Биологија винове лозе; III. Екологија винове лозе; IV. Размножавање лозе и производња садног материјала; V. Заснивање засада винове лозе; VI. Наслони у виноградима и матичњацима; VII. Технологија гајења винове лозе.

    Уџбеник може послужити и студентима других пољопривредних факултета и виших пољопривредних школа. Текст је илустрован са 172 фотографије и скице, па може да се користи и за иновацију знања пољопривредних инжењера, техничара и непосредних произвођача грожђа и лазног садног материјала.


    САДРЖАЈ

    ПРЕДГОВОР, 5

    I. УВОД, 7
    1. ПРЕДМЕТ И ЗНАЧАЈ ВИНОГРАДАРСТВА, 7
    2. ИСТОРИЈАТ ГАЈЕЊА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 11
    3. СТАЊЕ ВИНОГРАДАРСТВА У СВЕТУ, 13
    4. СТАЊЕ ВИНОГРАДАРСТВА У СРБИЈИ, 18

    II. БИОЛОГИЈА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 21
    1. СИСТЕМАТИКА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 21
    2. ОРГАНИ ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 33
    3. ЦИКЛУС РАЗВИЋА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 62

    III. ЕКОЛОГИЈА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 81
    1. КЛИМАТСКИ ФАКТОРИ, 83
    2. ЗЕМЉИШНИ (ЕДАФСКИ) УСЛОВИ, 102
    3. ТОПОГРАФСКИ ФАКТОРИ, 109
    4. БИОТИЧКИ ФАКТОРИ, 114
    5. АНТРОПОГЕНИ ФАКТОРИ, 117
    6. АГРОКЛИМАТСКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ ВИНОГРАДАРСКИХ ПОДРУЧJА СРБИЈЕ, 117

    IV. РАЗМНОЖАВАЊЕ ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 139
    1. НАЧИНИ РАЗМНОЖАВАЊА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 139
    2. ПРОИЗВОДЊА ЛОЗНОГ САДНОГ МАТЕРИЈАЛА, 158
    3. ПРАТЕЋИ ПРОПИСИ У ПРОИЗВОДЊИ И ПРОМЕТУ САДНОГ МАТЕРИЈАЛА, 183

    V. ЗАСНИВАЊЕ ЗАСАДА ВИНОВЕ ЛОЗЕ (ПОДИЗАЊЕ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА), 187
    1. ВРСТЕ ВИНОГРАДАРСКИХ ЗАСАДА, 189
    2. ПРОЈЕКТОВАЊЕ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 190
    3. ИЗБОР ТЕРЕНА ЗА ВИНОГРАДЕ И МАТИЧЊАКЕ, 191
    4. ИЗБОР СОРТИ И ЛОЗНИХ ПОДЛОГА ЗА ГАЈЕЊЕ, 194
    5. НАЧИНИ ГАЈЕЊА ЛОЗЕ, 201
    6. ПРИПРЕМА ЗЕМЉИШТА ЗА ЗАСНИВАЊЕ ЗАСАДА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 204
    7. ОРГАНИЗАЦИЈА ТЕРИТОРИЈЕ У ВИНОГРАДУ И МАТИЧЊАКУ, 218
    8. ВРЕМЕ И НАЧИН САЂЕЊА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 227
    9. НЕГА МЛАДИХ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 234
    10. СПЕЦИФИЧНОСТИ ЗАСНИВАЊА ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА НА ПЕСКУ, 243
    11. СПЕЦИФИЧНОСТИ САЂЕЊА ЛОЗЕ У ДВОРИШТИМА И НА ОКУЋНИЦИ, 247

    VI. НАСЛОНИ ЗА ВИНОВУ ЛОЗУ, 251
    1. ГАЈЕЊЕ ЛОЗЕ БЕЗ НАСЛОНА, 252
    2. ГАЈЕЊЕ ЛОЗЕ УЗ ДРВЕЋЕ, 253
    3. ГАЈЕЊЕ ЛОЗЕ УЗ НАСЛОН, 253

    VII. ТЕХНОЛОГИЈА ГАЈЕЊА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 267
    1. ЕВОЛУЦИЈА СИСТЕМА ГАЈЕЊА ВИНОВЕ ЛО3Е, 267
    2. РЕ3ИДБА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 270
    3. У3ГОЈНИ ОБЛИЦИ ЧОКОТА, 278
    4. ВЕ3ИВАЊЕ СТАБЛА И ЛУКОВА, 296
    5. ДОПУНСКА РЕЗИДБА - РЕЗИДБА У ПЕРИОДУ ВЕГЕТЛЦИЈЕ ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 298
    6. ВЕЗИВАЊЕ И РАСПОРЕЂИВАЊЕ ЗЕЛЕНИХ ЛАСТАРА, 306
    7. ПРОЈЕКТОВАЊЕ ПРИНОСА, БРОЈА ОКАЦА И НАЧИНА РЕЗИДБЕ, 307
    8. СПЕЦИФИЧНИ НАЧИНИ РЕЗИДБЕ ЛОЗЕ, 312
    9. РЕКОНСТРУКЦИЈА СТАРИХ ЗАСАДА И ПОДМЛАЂИВАЊЕ ЧОКОТА, 314
    10. ОДРЖАВАЊЕ И ОБРАДА 3ЕМЉИШТА, 315
    11. ЂУБРЕЊЕ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 334
    12. НАВОДЊАВАЊЕ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 353
    13. ОРГАНСКА (БИОЛОШКА) ПРОИЗВОДЊА ГРОЖЂА, 363
    14. БЕРБА ГРОЖЂА, 372
    15. ПОВРЕМЕНЕ - ДОПУНСКЕ МЕРЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ГАЈЕЊА ЛОЗЕ, 379

    ЛИТЕРАТУРА, 391


    Detaljni podaci o knjizi
    Naslov: Опште виноградарство
    Izdavač: Задужбина Светог манастира Хиландара
    Strana u boji: 398
    Povez: tvrdi
    Pismo: ćirilica
    Format: 17,5 x 24,5 cm
    Godina izdanja: 2009
    ISBN: 978-86-7768-035-0
    Naručite
    Cena:
    1.700,00 DIN
    Cena za inostranstvo:
    17,00 EUR
    Kom.:

    Naručite telefonom:
    +381 11 3055010
    +381 11 3055015





    Kupljeno uz ovu knjigu

    Vino za neupućene, prevod 4. izdanja
    1260 din.

    Biotehnika vinove loze
    1730 din.

    Tehnologija gajenja vinove loze
    1700 din.

    Vinogradarstvo
    1250 din.

    Tehnologija gajenja vinove loze
    1700 din.

    Priručnik za savremeno vinarstvo
    720 din.

    Vinski putevi Srbije / The Wine Roads of Serbia
    500 din.

    Priručnik za spravljanje vina
    500 din.

    Ishrana bez glutena za neupućene
    1530 din.

    Priručnik za spravljanje rakije
    21900 din.

    Vina i vinorodni tereni Banata zemlja vina i manastira, knjiga 1
    500 din.

    Organsko vinogradarstvo
    800 din.

    CorelDRAW X7: Zvanični priručnik
    1980 din.

    Pivo: za neupućene, prevod 2. izdanja
    1260 din.

    Gajenje domaćih životinja: uz pomoć naučnih i tradicionalnih znanja
    2000 din.

    Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru, II izdanje
    864 din.

    Pčelarstvo, VIII dopunjeno izdanje
    900 din.

    Kalemljenje voćaka
    660 din.

    Tov pilića
    250 din.

    Proizvodnja sira na tradicionalan način
    280 din.

    Ocene i mišljenja čitalaca
    Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


    Pitanja, odgovori, mišljenja...
    Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

    Poruku poslaoPoruka
    IDI NA VRH STRANE
    Ⓒ 1984-2019 Mikro knjiga