Prikaži 3 puta
veću sliku


Опште виноградарство
Dodaj u podsetnik - Wish List
ПРЕДГОВОР

Гајење винове лозе се убраја у најстарије људске делатности. Одвија се неколико хиљада година у различитим агроеколошким условима, што је омогућило стварање близу 15.000 сорти винове лозе. Развој виноградарства пратила су и подстицала научна истраживања. Испитане су биолошке и технолошке карактеристике сорти. У виноградарским подручјима на свим континентима, на површини од близу 8 милиона хектара, успешно се гаји око 1.500 сорти и лозних подлога. Разрађена је и усавршена технологија производње лозног садног мaтеријала, заснивања нових винограда и технологија гајења лозе.

У овом уџбенику су приказана најновија достигнућа у виноградарској науци, најважнији резултати истраживања домаћих и страних аутора, као и практичнаа искуства виноградара. Изложени су и резултати и искуства аутора стечени током деценија рада у науци, образовању и у пракси.

Уџбеник Опште виноградарство написан је према наставном програму Одсека за воћарство и виноградарство Пољопринредног факултета у Београду (Земуну). Целокупна материја уџбеника подељена је у следеhа поглавља: I. Увод; II. Биологија винове лозе; III. Екологија винове лозе; IV. Размножавање лозе и производња садног материјала; V. Заснивање засада винове лозе; VI. Наслони у виноградима и матичњацима; VII. Технологија гајења винове лозе.

Уџбеник може послужити и студентима других пољопривредних факултета и виших пољопривредних школа. Текст је илустрован са 172 фотографије и скице, па може да се користи и за иновацију знања пољопривредних инжењера, техничара и непосредних произвођача грожђа и лазног садног материјала.


САДРЖАЈ

ПРЕДГОВОР, 5

I. УВОД, 7
1. ПРЕДМЕТ И ЗНАЧАЈ ВИНОГРАДАРСТВА, 7
2. ИСТОРИЈАТ ГАЈЕЊА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 11
3. СТАЊЕ ВИНОГРАДАРСТВА У СВЕТУ, 13
4. СТАЊЕ ВИНОГРАДАРСТВА У СРБИЈИ, 18

II. БИОЛОГИЈА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 21
1. СИСТЕМАТИКА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 21
2. ОРГАНИ ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 33
3. ЦИКЛУС РАЗВИЋА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 62

III. ЕКОЛОГИЈА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 81
1. КЛИМАТСКИ ФАКТОРИ, 83
2. ЗЕМЉИШНИ (ЕДАФСКИ) УСЛОВИ, 102
3. ТОПОГРАФСКИ ФАКТОРИ, 109
4. БИОТИЧКИ ФАКТОРИ, 114
5. АНТРОПОГЕНИ ФАКТОРИ, 117
6. АГРОКЛИМАТСКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ ВИНОГРАДАРСКИХ ПОДРУЧJА СРБИЈЕ, 117

IV. РАЗМНОЖАВАЊЕ ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 139
1. НАЧИНИ РАЗМНОЖАВАЊА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 139
2. ПРОИЗВОДЊА ЛОЗНОГ САДНОГ МАТЕРИЈАЛА, 158
3. ПРАТЕЋИ ПРОПИСИ У ПРОИЗВОДЊИ И ПРОМЕТУ САДНОГ МАТЕРИЈАЛА, 183

V. ЗАСНИВАЊЕ ЗАСАДА ВИНОВЕ ЛОЗЕ (ПОДИЗАЊЕ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА), 187
1. ВРСТЕ ВИНОГРАДАРСКИХ ЗАСАДА, 189
2. ПРОЈЕКТОВАЊЕ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 190
3. ИЗБОР ТЕРЕНА ЗА ВИНОГРАДЕ И МАТИЧЊАКЕ, 191
4. ИЗБОР СОРТИ И ЛОЗНИХ ПОДЛОГА ЗА ГАЈЕЊЕ, 194
5. НАЧИНИ ГАЈЕЊА ЛОЗЕ, 201
6. ПРИПРЕМА ЗЕМЉИШТА ЗА ЗАСНИВАЊЕ ЗАСАДА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 204
7. ОРГАНИЗАЦИЈА ТЕРИТОРИЈЕ У ВИНОГРАДУ И МАТИЧЊАКУ, 218
8. ВРЕМЕ И НАЧИН САЂЕЊА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 227
9. НЕГА МЛАДИХ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 234
10. СПЕЦИФИЧНОСТИ ЗАСНИВАЊА ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА НА ПЕСКУ, 243
11. СПЕЦИФИЧНОСТИ САЂЕЊА ЛОЗЕ У ДВОРИШТИМА И НА ОКУЋНИЦИ, 247

VI. НАСЛОНИ ЗА ВИНОВУ ЛОЗУ, 251
1. ГАЈЕЊЕ ЛОЗЕ БЕЗ НАСЛОНА, 252
2. ГАЈЕЊЕ ЛОЗЕ УЗ ДРВЕЋЕ, 253
3. ГАЈЕЊЕ ЛОЗЕ УЗ НАСЛОН, 253

VII. ТЕХНОЛОГИЈА ГАЈЕЊА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 267
1. ЕВОЛУЦИЈА СИСТЕМА ГАЈЕЊА ВИНОВЕ ЛО3Е, 267
2. РЕ3ИДБА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 270
3. У3ГОЈНИ ОБЛИЦИ ЧОКОТА, 278
4. ВЕ3ИВАЊЕ СТАБЛА И ЛУКОВА, 296
5. ДОПУНСКА РЕЗИДБА - РЕЗИДБА У ПЕРИОДУ ВЕГЕТЛЦИЈЕ ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 298
6. ВЕЗИВАЊЕ И РАСПОРЕЂИВАЊЕ ЗЕЛЕНИХ ЛАСТАРА, 306
7. ПРОЈЕКТОВАЊЕ ПРИНОСА, БРОЈА ОКАЦА И НАЧИНА РЕЗИДБЕ, 307
8. СПЕЦИФИЧНИ НАЧИНИ РЕЗИДБЕ ЛОЗЕ, 312
9. РЕКОНСТРУКЦИЈА СТАРИХ ЗАСАДА И ПОДМЛАЂИВАЊЕ ЧОКОТА, 314
10. ОДРЖАВАЊЕ И ОБРАДА 3ЕМЉИШТА, 315
11. ЂУБРЕЊЕ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 334
12. НАВОДЊАВАЊЕ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 353
13. ОРГАНСКА (БИОЛОШКА) ПРОИЗВОДЊА ГРОЖЂА, 363
14. БЕРБА ГРОЖЂА, 372
15. ПОВРЕМЕНЕ - ДОПУНСКЕ МЕРЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ГАЈЕЊА ЛОЗЕ, 379

ЛИТЕРАТУРА, 391


Detaljni podaci o knjizi
Naslov: Опште виноградарство
Izdavač: Задужбина Светог манастира Хиландара
Strana u boji: 398
Povez: tvrdi
Pismo: ćirilica
Format: 17,5 x 24,5 cm
Godina izdanja: 2009
ISBN: 978-86-7768-035-0
Naručite
Cena:
1.700,00 DIN
Cena za inostranstvo:
17,00 EUR
Kom.:

Naručite telefonom:
+381 11 3055010
+381 11 3055015





Kupljeno uz ovu knjigu

Biotehnika vinove loze
1730 din.

Vino za neupućene, prevod 4. izdanja
1260 din.

Tehnologija gajenja vinove loze
1700 din.

Vinogradarstvo
1250 din.

Tehnologija gajenja vinove loze
1700 din.

Ishrana bez glutena za neupućene
1530 din.

Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru, II izdanje
864 din.

CorelDRAW X7: Zvanični priručnik
1980 din.

Vinski putevi Srbije / The Wine Roads of Serbia
500 din.

Pivo: za neupućene, prevod 2. izdanja
1260 din.

Priručnik za spravljanje vina
500 din.

Priručnik za spravljanje rakije
21900 din.

Tov pilića
250 din.

Pčelarstvo, VIII dopunjeno izdanje
900 din.

Kalemljenje voćaka
660 din.

Gajenje domaćih životinja: uz pomoć naučnih i tradicionalnih znanja
2000 din.

Proizvodnja sira na tradicionalan način
280 din.

Priručnik za proizvodnju voćnih rakija
650 din.

Priručnik za savremeno vinarstvo
720 din.

Orah
300 din.

Ocene i mišljenja čitalaca
Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


Pitanja, odgovori, mišljenja...
Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

Poruku poslaoPoruka
IDI NA VRH STRANE
Ⓒ 1984-2019 Mikro knjiga