MIKRO KNJIGA
    od 1984. god.
    Knjige ▹ Biznis i finansijeEkonomija | PoljoprivredaStočarstvo

    Prikaži 6 puta
    veću sliku


    Наше могућности производње говеђег меса за извоз
    Са овом књигом, као и до сада, желимо да укажемо нашој широј научној и стручној јавности, а пре свега одговорнима за вођење политике производње хране у земљи, нa аргументe и чињеницe које показују да пољопривреду, сточарство и село (вероватно без довољне обавештености о значају хране у будућности) непотребно, а можда и неодговорно, запостављамо. Ако схватимо шта се у свету дешава на глобалном плану, онда ништа не може и не треба да нас изненади. Уосталом, глобализам смо директно осетили у последњој деценији 20.века а осећамо га и данас и још дуго ћемо га осећати. Зато је данас потребно дати много већи значај производњи хране него икада до сада, да би били независни од других у будућности.


    САДРЖАЈ

    ПРОИЗВОДЊА ХРАНЕ НИЈЕ СТВАР, ПРОИЗВОДЊА ХРАНЕ ЗНАЧИ ЖИВОТ, 7

    УВОД,9

    I ДЕО ОПШТЕ О РАЗВОЈУ ПОЉОПРИВРЕДЕ И СТОЧАРСТВА У СРБИЈИ, 13

    ОПШТЕ О РАЗВОЈУ ПОЉОПРИВРЕДЕ И СТОЧАРСТВА У СРБИЈИ, 15
    Историјски развој,15
    Удружења, друштва, школе, стручни часописи и законодавство у функцији развоја
    пољопривреде, сточарства и села,16
    Законодавство у пољопривреди Србије на крају 19.века, 17
    Сточни фонд по врстама животиња половином 19.века, 17
    Богатство аутохтоне прераде млека и меса, 19

    II ДЕО ПРИРОДНИ РЕСУРСИ И ТРАДИЦИЈА ГАЈЕЊА ГОВЕДА, 21

    ПРИРОДНИ РЕСУРСИ И ТРАДИЦИЈА ГАЈЕЊА ГОВЕДА, 23
    Ресурси Србије, 23
    Земљиште, 23
    Пољопривредна газдинства и стално запослени, 26
    Пољопривредна газдинства према коришћењу земљишне површине, 27
    Структура газдинстава по броју говеда на фарми, 27
    Газдинства региона Војводине, 28
    Газдинства региона Шумадије и Западне Србије, 29
    Газдинства региона Јужне и Источне Србије, 30
    Говедарство Републике Србије, 30
    Традиција гајења домаћег шареног говечета, 34
    Боја меса и класа полутки према JUS-у, 36

    III ДЕО ОПЛЕМЕЊИВАЊЕ ГОВЕДА И РАЗВОЈ ГОВЕДАРСТВА, 37

    ОПЛЕМЕЊИВАЊЕ ГОВЕДА И РАЗВОЈ ГОВЕДАРСТВА,39
    Опште о развоју нашег говедарства, 39
    Одгајивачко-селекцијски рад у говедарству – говеда за месо, 40
    Допринос генетике у унапређењу говеда за производњу меса, 40
    Како остварити генетски напредак у производњи говеђег меса, 41
    Значај укрштања раса за производњу меса говеда, 46
    Значај селекције у производњи говеђег меса, 48
    Програм побољшања меса нашег домаћег шареног говечета за производњу меса, 49
    Како најбоље искористити технике за производњу говеђег меса, 50
    Остварени резултати, 51
    Телесна маса при рођењу и залучењу телади, 52
    Телесна маса и прираст јунади у тову, 53
    Кланични резултати и квалитет меса, 53
    Комбинације укрштања лимузин и домаће шарене расе, 55
    Технологије од посебног значаја за побољшање производње говеђег меса, 57
    Оцењивање приплодне вредности говеда за производњу меса, 57
    Зашто је угашен програм побољшања производње меса нашег домаћег шареног
    говечета, 59

    IV ДЕО НАЧИН ДРЖАЊА, ИСХРАНА ЈУНАДИ У ТОВУ И ПОРЕМЕЋАЈИ МЕТАБОЛИЗМА, 63

    ТОВ ГОВЕДА, 65
    Зелена и сочна храна, 65
    Сено,69

    СИЛАЖЕ И СЕНАЖЕ, 74
    Силирање кукуруза, 75
    Додаци при силирању кукуруза, 82
    Силажа и/или сенажа луцерке, 84
    Силирање жита,88
    Силирање сунцокрета, 88
    Силирање кромпира, 88
    Силирање купусњача,88
    Силирање глава и лишћа шећерне репе, 88
    Силирање репиних резанаца, 89
    Силирање пивског тропа (требера), 89
    Силирање комине гожђа, 90
    Силирање чичоке, 90
    Силирање тикава, 90
    Силажа у тову јунади, 91

    КОНЦЕНТРОВАНА ХРАНИВА, 92
    Зрнаста хранива, 92
    Сушена хранива биљног порекла, 95
    Пратећи производи млинске индустрије, 95
    Пратећи производи индустрије уља, 96
    Пратећи производи индустрије шећера, 98
    Пратећи производи индустрије алкохола, 99
    Пратећи производи индустрије пива, 99
    Пратећи производи индустрије скроба, 100
    Хранива животињског порекла, 100
    Једноћелијски извори протеина – квасци, 101
    Хранива минералног порекла, 101
    Најчешће коришћени адитиви у тову јунади, 102

    ИНДУСТРИЈСКИ ПРОЗВЕДЕНА ХРАНА ЗА ЖИВОТИЊЕ, 104
    Потпуне и допунске смеше за телад и јунад, 107

    ИСХРАНА ГОВЕДА У ТОВУ, 112
    Одгајивање телади за тов, 113
    Тов телади, 117
    Тов јунади, 119
    Тов одраслих говеда, 125
    Техника исхране говеда у тову, 125

    ИСХРАНА ГОВЕДА У ТОВУ ПО ПРИНЦИПИМА ОРГАНСКОГ СТОЧАРСТВА, 127
    Производња хране за животиње по принципима органског сточарства, 127
    Исхрана телади у органском сточарству, 129
    Исхрана јунади у тову у органском сточарству, 130

    ИСХРАНА И ЗДРАВЉЕ, 130
    Метаболичке болести, 130
    Микророганизми у храни за животиње, 133
    Поремећаји везани за коришћење смрзле хране, 136
    Поремећаји везани за механичке примесе у храни, 137
    Отровне, шкодљиве и депресивне биљке, 137
    Антинутритивне материје у храни, 138

    ЛИТЕРАТУРА УЗ ПОГЛАВЉЕ IV, 139

    V ДЕО ПРОИЗВОДЊА ГОВЕЂЕГ МЕСА У НАШОЈ ЗЕМЉИ,145

    ПРОИЗВОДЊА ГОВЕЂЕГ МЕСА У НАШОЈ ЗЕМЉИ, 147
    Говеђе месо као храна, сировина и производ за трговину, 147
    Значај познавања говеђег меса, 148
    Неки фактори који утичу на развој мускулатуре, 148
    Квалитет трупа, 148
    Кланична маса и рандман,150
    Оцена комерцијалне вредности трупа, 150
    Јестиви квалитет, (eating quality) меса, 151
    Текстура и нежност, 153
    Бројно стање говеда и број заклане јунади, 155
    Производња меса по једној крави, 156
    Извоз говеђег меса, 157

    VI ДЕО НАШЕ МОГУЋНОСТИ ПРОИЗВОДЊЕ ГОВЕЂЕГ МЕСА, 159

    НАШЕ МОГУЋНОСТИ ПРОИЗВОДЊЕ ГОВЕЂЕГ МЕСА, 161
    Неке опште напомене, 161
    Од чега зависи производња говеђег меса, 161
    Агро-еколошки услови за тов јунади, 164
    Производња говеда у брдско-планинском подручју, 164
    Ливаде и пашњаци – извори сточне хране, 165
    Производња говеђег меса на ливадама и пашњацима, 168
    Организације говедарства за производњу меса за извоз на брдско-планинском подручју, 168
    Производња говеђег меса у равничарско-ораничном подручју, 170
    Организација производње говеда за месо,170
    Организација говедарства у производњи меса за извоз у равничарском подручју, 171
    Наше реалне могућности производње говеђег меса у организованој производњи, 172
    Укупна количина и вредност говеђег меса, 174
    Како повећати број крава у репродукцији, 176

    VII ДЕО ТРАДИЦИЈА ГАЈЕЊА ГОВЕДА И КВАЛИТЕТ ГОВЕЂЕГ МЕСА СУ БОГАТСТВО КОЈЕ HAШA 3EMЉA ТРЕБА ДА ЧУВА, 177
    (ПРЕДЛОГ МЕРА - ПРАВАЦ ГАЈЕЊА ГОВЕДА ЗА МЕСО)

    ТРАДИЦИЈА И ПРИРОДНИ УСЛОВИ, 179
    Расположиве расе за производњу говеђег меса у свету, 179
    Расе говеда за месо које највише одговарају нашим условима гајења (наша препорука
    струци), 180
    Остварени производни резултати у широј популацији у неким земљама Европе и у нашој
    земљи, 181
    Извозно оријентисано говедарство захтева дугорочну дефинисану политику државе . 184

    КОРИШЋЕНА ЛИТЕРАТУРА ЗА ПОГЛАВЉА I, II, III, V, VI И VII, 185

    САЖЕТАК НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ, 192
    НАШЕ МОГУЋНОСТИ ПРОИЗВОДЊЕ ГОВЕЂЕГ МЕСА ЗА ИЗВОЗ, 192

    SUMMARY, 196

    OUR POSSIBILITIES OF PRODUCTION OF BEEF MEAT FOR EXPORT, 196


    Детаљни подаци о књизи
    Наслов: Наше могућности производње говеђег меса за извоз
    Издавач: Akademska misao
    Страна: 199 (cb)
    Povez: tvrdi
    Писмо: ćirilica
    Формат: 17,6 x 25,0 cm
    Година издања: 2018
    ИСБН: 978-86-7466-759-0
    Naručite
    Cena: 1.800 RSD
    Cena za inostranstvo:
    18,00 EUR
    Kom.:
    ili
    Naručite telefonom:
    +381 11 3055010
    +381 11 3055015





    Ocene i mišljenja čitalaca
    Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


    Pitanja, odgovori, mišljenja...
    Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

    Poruku poslaoPoruka
    MIKRO KNJIGA D.O.O.
    Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
    e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
    Komercijalna banka: 205-33117-65
    Matični broj: 07465181
    Šifra delatnosti: 5811
    PIB: 100575773
    Dokumenti o identifikaciji

    © Mikro knjiga 1984-2021