MIKRO KNJIGA
    od 1984. god.

    Prikaži 3 puta
    veću sliku


    Bromatologija: nutritivna vrednost i bezbednost hrane
    Dodaj u podsetnik - Wish List
    Milenijumski razvojni ciljevi postavili su hranu i ishranu za osnov razvoja ljudske civilizacije, a Ujedinjen nacije su osiguranje dovoljne količine zdravstveno bezbedne hrane proklamovale za osnovno ljudsko pravo. Ukoliko postoji mogućnost izbora, ljudi bi želeli da nabavljaju i konzumiraju hranu koja ne predstavlja zdravstveni rizik.

    Usled ogromne proizvodnje, brzog prometa hrane, velikih migracija ljudi i brzih promena u načinu ishrane ratse rizik od zdravstveno nebezbdne hrane (hrane koja nema odgovarajući nutritivni sastav ili/i zagađene hrane) i povećava se rizik od nastanka bolesti prenosvih hranom. Uzroci zdravstveno nebezbednosti hrane mogu biti biološki, hemijski i fizički.

    Bolesti prenosive hranom su globalno značajan javnozdravstveni problem u razvijenim zemljama i u zemljama u razvoju. Da bi se navedeni globalni javnozdravstveni problem uspešnije rešavao, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija predložila je preventivnu filozofiju osiguranja zdarvstvene bezbednosti hrane koja podrazumeva primenljivu politiku i zakonodavnost u poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji i u zaštiti životne sredine sa jasno utvrđenim pravilima na nacionalnom i internacionalnom nivou kroz ceo sistem lanca hrane. Preventivna filozofija osiguranja zdarvstvene bezbednosti hrane zasniva se na analizi rizika i racionalnom rukovođenju rizikom putem različitih preventivnih sistema.


    Sadržaj

    Predgovor, 11

    I Sastav namirnica, 17

    Kvalitet i bezbednost hrane, 17
    Energetska vrednost hrane, 18
    Proteini, 23
    Lipidi, 33
    Ugljeni hidrati, 46
    Vitamini, 54
    Minerali, 56
    Zdravstvena bezbednost vode za piće, 61
    Nenutritivni sastojci hrane, 79
    Biološki aktivni molekuli prirodnog porekla, 85
    Uslovi stavljanja u promet hrane koja sadrži bioaktivne sastojke, 92

    II Bezbednost hrane, 94

    Analiza rizika: stručne osnove bezbednosti hrane, 94
    Prirodni toksični sastojci, 104
    Zagađujuće supstance poreklom iz životne sredine, 130
    Ostaci supstanci koje se primenjuju u poljoprivrednoj praksi, 176
    Ostaci supstanci koje se primenjuju u veterinarskoj praksi, 181
    Aditivi u hrani, 185
    Organski proizvedena hrana, 208
    Nutrigenomika i nutrigenetika, 215
    Biotehnologija hrane, 228

    III Posebno formulisani prehrambeni proizvodi, 232

    Dijetetski proizvodi, 232
    Formula za odojčad, 238
    Dijetetski suplementi, 243
    Fitopreparati, 250
    Funkcionalna hrana, 256
    Nova hrana, 261

    IV Neželjene reakcije na hranu, 263

    Neželjene reakcije na hranu posredovane imunim sistemom, 263
    Neželjene reakcije na hranu koje nisu posredovane imunim sistemom, 265

    V Interakcije sastojaka namirnica, lekova i dijetetskih suplemenata, 269

    Uticaj hranljivih sastojaka na lekove, 271
    Uticaj lekova na hranljive sastojke, 273
    Inkompatibilnost (nepodnošljivost) lekova i hranljivih sastojaka, 274

    VI Zdravstvena bezebdnost predmeta opšte upotrebe, 277

    Materijali u kontaktu sa hranom, 278
    Kozmetički proizvodi, 282
    Dečije igračke i proizvodi namenjeni deci i odojčadi, 283

    VII Obeležavanje namirnica, 286

    Deklaracija, 287
    Obeležavanje namirnica i potrošači, 296
    Specifičnosti obeležavanja namirnica u različitim državama, 296

    VIII Preventivni sistemi u osiguranju zdravstvene bezbednosti hrane, 299

    IX Zakonska regulativa - hrana i dijetetski suplementi, 303

    Obezbeđenje zdravstvene bezbednosti hrane na međunarodnom nivou, 303
    Obezbeđenje zdravstvene bezbednosti hrane u SAD, 304
    Obezbeđenje zdravstvene bezbednosti hrane u Evropskoj uniji, 304
    Obezbeđenje zdravstvene bezbednosti hrane u regionu, 306
    Obezbeđenje zdravstvene bezbednosti hrane u Srbiji, 306

    X Tabele sastava namirnica, 308

    Metode prikupljanja podataka za TSN, 309
    Tipovi podataka u TSN, 309
    Osnovni kriterijumi za kreiranje TSN, 310
    TSN za specifičnu upotrebu, 311
    Izvodi iz tabela sastava namirnica, 313


    Detaljni podaci o knjizi
    Naslov: Bromatologija: nutritivna vrednost i bezbednost hrane
    Izdavač: Medicinski fakultet Novi Sad
    Strana: 339 (cb)
    Povez: tvrdi
    Pismo: latinica
    Format: 17 x 24 cm
    Godina izdanja: 2014
    ISBN: 978-86-7197-421-9
    Naručite
    Cena:
    1.200,00 DIN
    Cena za inostranstvo:
    12,00 EUR
    Kom.:

    Naručite telefonom:
    +381 11 3055010
    +381 11 3055015





    Kupljeno uz ovu knjigu

    Toksikologija
    1250 din.

    Osnovi farmakognozije
    1650 din.

    Kozmetologija, udžbenik za 2, 3, i 4. razred medicinske škole
    970 din.

    Botanika - za 2. razred medicinske škole – smer: farmaceutski tehničar (2015)
    1030 din.

    Toksikološka hemija za 3. i 4. razred medicinske škole
    1480 din.

    Sanitarna hemija - bromatologija
    960 din.

    Infektivne bolesti: za studente medicine
    1200 din.

    Ishrana i zdravlje
    1200 din.

    Ocene i mišljenja čitalaca
    Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


    Pitanja, odgovori, mišljenja...
    Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

    Poruku poslaoPoruka
    IDI NA VRH STRANE
    Ⓒ 1984-2019 Mikro knjiga