MIKRO KNJIGA
  od 1984. god.
  Knjige▹Geografija
  НеоГео - Необична географија
  Аутор: Зоран Николић
  Страна: 147
  Остали детаљи
  Veličina slova: A A
  Књига „НеоГео ― Необична географија“ је замишљена као збирка неуобичајених и чудних географских појава. То могу бити необичне границе, подељени и непостојећи градови, непостојећа острва и још много тога.

  ...

  Приликом изучавања природних или друштвених аспеката наше Плаве планете, географија наилази и нанеке необичне појаве. То могу да буду чудне, нелогичне и неуобичајене границе; могу бити и огромне или малене природне појаве; или појаве које се јављају на само пар локација у целом свету; или покушаји стварања микро-држава. Управо су неке од тих чудности и необичности предмет ове књиге. Свакако, практично није могуће на једном месту обрадити све такве појаве на Земљи - зато су овде приказане само неке од њих, надамо се, најзанимљивије или најнеобичније.

  ...

  Када гледамо било коју географску карту, очекујемо од државних и других граница да се лепо „понашају“. То значи да би граница требала да буде јасно дефинисана, једноставна, са што мање некаквих окука, кривина и одступања од логике. Такве границе су најбоље, јер смањују могућност избијања сукоба, који често могу да имају трагичне последице. Међутим, из бројних разлога (нпр. ратови, сепаратизам, уједињавања итд.) границе често нису тако једноставне, па се јављају разне неправилности, од којих су најзанимљивије енклаве (територија државе X са свих страна окружена територијом државе Y) и ексклаве (део државе X у који се из главнине територије X може доћи само преко територије државе Y). У пракси се јављају бројне варијанте енклава и ексклава.

  ...

  Осим неуобичајених граница, постоје и необични градови. У такве градове спадају градови подељени између две државе, као и главни градови држава, које су из разних разлога одлучиле да имају више од једне престонице. Неки градови и даље постоје, иако су их становници напустили, па су такви градови познати као градови духова. С друге стране, неки градови никада нису постојали, али се ипак налазе на многим мапама, па их зовемо фантомски градови. Слично таквим градовима, на неким мапама се налазе и фантомска острва, док се микронације не могу видети ни на једној званичној карти.

  ...

  Ова књига може бити занимљива допуна свима онима који, аматерски, професионално или школски, изучавају географију, картографију, политику и друштво.

  Књига је тако написана да може да се чита на прескок, тако што би свако могао да нађе понеки занимљив текст, а да остале само прелиста.


  Садржај

  * Необичне грaнице - Енклаве, ексклаве и друга чуда
  * Необични главни градови
  * Река Урал и градови на два континента
  * Градови духова
  * Фантомски градови
  * Остале необичности
  * Јеврејска аутономна област, Русија
  * Крунски поседи
  * Немачки Зелени појас
  * Државно уређење Андоре
  * Микронације
  * Фантомска острва
  * Нафтне стене, Азербејџан
  * Ничија земља на граници Србије и Хрватске
  * Света гора  О аутору

  Иако му на дипломи пише да је инжењер информатике, географија и географске карте су Зорану Николићу остале пред очима све време, а on line атласи су му међу најдражим и најпосећенијим Интернет сајтовима. Толико времена утрошеног на разгледање и анализирање разних мапа довело је до тога да је одавно почео да уочава разне необичности, па је све то било подстицај да напише ову књигу и да на једном месту представи што више тих необичних појава.


  Детаљни подаци о књизи
  Наслов: НеоГео - Необична географија
  Издавач: Прометеј
  Страна: 147 (cb)
  Povez: тврди
  Писмо: ћирилица
  Формат: 22.5 × 20 cm
  Година издања: 2016
  ИСБН: 978-86-515-1171-7
  Naručite
  Cena: 1.500 RSD
  Cena za inostranstvo:
  15,00 EUR
  Kom.:
  ili
  Naručite telefonom:
  Nije radno vreme
  nismo dostupni na telefonu.

  Ocene i mišljenja čitalaca
  Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)


  Pitanja, odgovori, mišljenja...
  Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

  Poruku poslaoPoruka
  MIKRO KNJIGA D.O.O.
  Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
  e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
  Komercijalna banka: 205-33117-65
  Matični broj: 07465181
  Šifra delatnosti: 5811
  PIB: 100575773
  Dokumenti o identifikaciji

  © Mikro knjiga 1984-2023